Dor de pe Câmpie!

Festivalul jocului, cântecului şi portului de pe Câmpie, de la Silivaş, a împlinit 50 de ani!

          Festivalul jocului, cântecului şi portului de pe Câmpie de la Silivaș a împlinit, în data de 3 iulie 2022,  50 de ani! A fost deci o ediție de colecție, cum se zice. De aceea, primarul Ioan Cămărășan și Consiliul local Silivașu de Câmpie au organizat o manifestare de excepție, timp de două zile!

         Sâmbătă la căminul cultural, îmbrăcat în straie de mare sărbătoare, s-a organizat  întâlnirea generațiilor de dansatori ai Ansamblului folcloric Dor de pe Câmpie care, trecând peste greutățile inerente ale îndelungatei sale activități, a împlinit 50 de ani de activitate artistică! Zeci de  diplome au onorat dansatorii care au făcut de-a lungul anilor parte din acest Ansamblu folcloric tradițional. Alături de ei, unii aflați la vârste venerabile, au fost premiate personalități locale și județene care au făcut cumva parte din viața culturală a Silivașului de Câmpie în ultimii 50 de ani! Primarui Ioan Cămărășan, zidit cu trupul si cu sufletul  în această acțiune, care face cinste comunei, a imaginat și a organizat un fel de...premieră mondială! Într-o lume în care nu numai că nu știe dreapra ce face stânga dar in care stânga(sau dreapta!) stă cu mâna la beregata...adversarului politic, Ioan Cămărășan și-a călcat pe inimă( sau cine știe, după cum am văzut eu chiar a fost sincer) și a invitat și premiat public pe toți foștii primari din ultimii 50 de ani ai Silivașului! Mare minune! Nu numai în județul nostru binecuvântat, dar chiar și în România noastră cea de toate zilele, în țara aceasta parcă pierdută între Statuia Libertății și Arcul de Triumf! Primari de toate vârstele și de toate convingerile politice și-au dat mâna și au închinat un pahar de vin la aceeași masă, invocând cu toții aceleași nostalgii și înmănunchindu-și sufletele întru aceeași speranță...Un moment și chiar un spectacol rar, emoționant prin sinceritatea lui... Sâmbătă seara, în căminul cultural din Silivaș realitatea a îmbrăcat straiele...Minunii, iar minunea s-a închinat Realității... Totul a fost încununat cu recitalurile unice susținute de trei artiști din vechea gardă a adevăratului folclor românesc: neîntrecutul ceteraș Remus Moldovan, inimitabila Cornelia Ardelean și...nemuritorul Petre Petruse! Au fost consemnate clipe istorice ca o încoronare regală a celor 50 de ani de...Dor de pe Câmpie!

        Ziua a doua, duminică, 3 iulie, a început, la douăsprezece trecute fix, cu parada formațiilor artistice participante la Festivalul Cântecului și Jocului de pe Câmpie! Nu voi enumera cele șapte formații prezente ele putând fi văzute în fotografia alăturată cu afișul manifestării! Nici pe artiștii cântăreți nu-i voi prezenta din simplul motiv că pe unii i-am ascultat fără să-i aud, iar pe alții prefer să-i păstrez doar în suflet!

            Manifestarea a inceput cu obișnuitul moment politic, unul decent, suportabil și chiar necesar. Așa cred eu în ciuda părerii unora că aceste momente ar trebui să lipsească din Festivalurile folclorice! Eu cred nu trebuie să lipsească pentru că aici avem ocazia să ne vedem aleșii, iar dacă unii dintre ei preferă să ne plictisească cu vorbăria lor, cu atât mai bine nouă iar lor cu atât mai rău... Însă la Silivaș au fost oamenii potriviți la locul potrivit!

            Spectacolul în sine a fost unul de excepție, îndeosebi grație valorii formațiilor de dansatori și a valorii excepționale a artiștilor care au cântat încântând publicul. Chiar dacă ’’datul în stambă’’  al unora nu a lipsit nici la Silivaș!

           Manifestarea a fost...supervizată cu eleganță și chiar eficiență (artistică și...financiară) de către Centrul Județean pentru Cultură prin compartimentul de specialitate! A fost frumos chiar dacă unele formații au așteptat intrarea în scenă 7 ore pe o căldură insuportabilă...

            Scriu aceste rânduri pentru a consemna că Ediția a 50-a a Festivalului de la Silivaș a fost una reușită, iar impresia mea este că aceasta se datorează tuturor locuitorilor Silivașului, Consiliului local și cu deosebire primarului Ioan Cămărășan, prezent 48 de ore neîntrerupte pe...câmpul de luptă și chiar mai mult decât atât! Implicarea dânsului a fost una exemplară și spun aceasta pentru că tare ne-ar prinde bine ca exemplul dânsului să fie urmat de toți primarii din județ! NU laud aici pe nimeni! Părerea mea este că la nivelul comunelor preocuparea pentru cultură în general și pentru cultura tradițională în special este în mare suferință, ea fiind vizibilă doar pe alocuri și doar în prag de alegeri! Poate este așa, poate nu! Prin prisma experienței mele cu...viețuirea Cununii Grâului din Ocnița vorbele de mai sus au însă acoperire! Pentru că aici, în ultimii 11  ani am văzut că, de multe ori, doar cu o floare a trebuit să facem primăvară...

        Cu atât mai mult ’’Fenomenul Silivaș’’ ar trebui, poate, și mai mult mediatizat. Nu o să-i fac statuie primarului Ioan Cămărășan, însă trebuie dat Cezarului ce este al Cezarului și Bunului Dumnezeu ceea ce este al Bunului Dumnezeu! Vivat, Crescat, Floreat Dorul de Câmpie...

 Același cronicar vetust

Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5