Hora la Prislop, ediția a 50-a, a reunit mii de oameni din Maramureș, Bucovina și Ardeal!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Duminică, 28 august 2022, în Pasul Prislop din județul Maramureș a avut loc cea de a 50-a ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”, care a reunit mii de oameni din Maramureș, Bucovina și Ardeal.
Evenimentul a fost unul de amploare, eforturile organizatorilor din cele trei județe – Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud, fiind pe deplin răsplătite prin bucuria și aplauzele tuturor celor prezenți. Dintre organizatorii acestui eveniment îi amintim pe următorii: Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, Centrul Cultural „Bucovina”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Primăria și Consiliul Local al Comunei Borșa, județul Maramureș, Produs în Bucovina și Visit Maramureș.
Conform celor de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș, aflăm că această sărbătoare s-a numit inițial „Nedeia Muntelui”, fiind un bun prilej de întâlnire a românilor de pe ambii versanți ai Carpaților, dar și a altora din zonele învecinate. Nedeile erau întâlniri cu târguri de câte o săptămână, unde se făceau schimburi de produse, dar unde se realiza și un schimb de valori culturale. Astfel se făceau cunoscute diferite obiceiuri din cele trei zone și se transmiteau, în jurul focului, cântece, doine, jocuri tradiționale, strigături, povestiri și legende.
Această sărbătoare este atestată documentar încă din anul 1373. Mai apoi, căpătă interdicție în anul 1848 și este reluată în anul 1968 la inițiativa unor intelectuali ai vremii, în frunte cu profesorul de istorie și folcloristul Nicoară Timiș, directorul Centrului Creației Populare din Maramureș de la acea vreme.
În anul 1968, când acest obicei a fost reluat, a primit denumirea de „Hora la Prislop”. Nicoară Timiș, inițiatorul acestei sărbători, spune că a ales această denumire deoarece hora reprezintă „unitatea neamului românesc”.
Anul acesta, la cea de a 50-a ediție a acestui frumos eveniment, au participat artiști și ansambluri din cele trei zone. Prima seară a fost dedicată muzicii folk și rock, iar ziua de duminică a fost dedicată folclorului. Din frumosul program nu puteau lipsi spectaculoasa paradă a cailor din Maramureș și Bucovina, dar și parada portului popular din cele trei județe.
Mai apoi a urmat spectacolul folcloric. Pe scenă au urcat Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, județul Maramureș, trâmbițașii din Strâmtura și Breb, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, buciumașii din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul Folcloric „Baltagul” din Monor, județul Bistrița-Năsăud, alături de solista Teodora Florea, Ansamblul „Cercănelul” din Borșa, ansambluri tradiționale din județul Suceava – Grupul Folcloric „Dor” din Moara, Grupul vocal-instrumental „Obcina Stânișoarei” din Mălini și Ansamblul Folcloric „Arcanul” din Fundu Moldovei, alături de artistul Călin Brăteanu, dar și Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” din localitatea Dipșa, comuna Galații Bistriței, județul Bistrița-Năsăud, alături de tinerii soliști Ionuț Silviu Avram și Dorin Rus, precum și Ansambluri Folclorice din Republica Moldova, fiecare oferind frumoase momente artistice, spre bucuria miilor de spectatori prezenți la eveniment.
La această ediție aniversară a Festivalului Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop” au fost prezente oficialitățile din cele trei județe organizatoare – Președintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, doamna Camelia Tabără, precum și mai mulți primari din comunele județului Maramureș, primarul Ioan Cira din comuna Monor, membrii ai Parlamentului României, invitați din Republica Moldova, precum și alți delegați oficiali din orașele înfrățite cu județele organizatoare.
Din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, evenimentul a fost coordonat de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific în cadrul instituției, care s-a ocupat de buna desfășurare a momentelor artistice susținute de formațiile județului nostru.
Așadar, duminică a fost un adevărat regal folcloric al Maramureșului, Bucovinei și Ardealului în Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, situată la altitudinea de 1416 metri, acolo unde au răsunat cântecele și jocurile din cele trei județe, iar tradițiile au fost puse la loc de cinste, din programul evenimentului nelipsind târgurile de meșteri populari și cele gastronomice.
Photo credit: Smaranda Mureșan
Articol întocmit și redactat de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific,
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Citiţi şi:
- Hora la Prislop, o sărbătoare a tradiţiilor, jocului şi portului popular din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava!
- Ansamblul Folcloric „Cununa Someşană” din Maieru prezent la Festivalul Interjudeţean de Folclor „Hora la Prislop”
- Hora de la Prislop/ prevenirea consumului de droguri
- Spectacol de marcă la Interetnic Festival
- Andra şi Ansamblul folcloric „Hora Moldovei” din Glodeni, la Festivalul Regele Brazilor
Adaugă comentariu nou