Comunitatea bistriţeană a comemorat milioanele de victime ale Holocaustului! Să nu uităm, pentru ca istoria să nu se mai repete!

La 78 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare de la Auschwitz – Birkenau, comunitatea bistriţeană a comemorat milioanele de victime ale Holocaustului, într-un exerciţiu de aducere aminte, compasiune şi păstrarea unei conştiinţe treze. Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, marcată în fiecare an la 27 ianuarie, reprezintă un prilej de aducere aminte a unui capitol întunecat al istoriei, care a adus suferinţă pentru milioane de oameni din întreaga lume, dar şi din ţara noastră.

Comunitatea Evreilor din Bistriţa – prin comitetul de conducere, preşedinte Iosif Valter, secretar Natalia Ţigăuan – a organizat un ceremonial la Monumentul Deportaţilor din faţa Sinagogii, care a debutat cu depunerea unor coroane şi jerbe de flori. De asemenea, coroane de flori au fost depuse şi la „Memorialul Vieţii” din Piaţa Morii şi la Monumentul comemorativ  din Staţiunea Pomicolă, prin grija lui Ioan Eliezer Sângeorzan.

         Alături de reprezentanţii inimoasei comunităţi au fost primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Camelia Tabără şi Ciprian Kecskes-Simionca, managerul Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş.

         Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa, Iosif Valter, a punctat câteva dintre reperele acestei date. „Să nu uităm, nu avem voie să uităm şi în acelaşi timp să atragem atenţia pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, mai ales în contextul evenimentelor actuale când se încearcă anumite lucruri, nu neapărat cu evreii, dar cu alte popoare, naţiuni, nu numai în Europa, ci şi prin Asia sau Africa. Aproape 6 milioane de evrei au fost măcelăriţi în perioada respectivă. În ceea ce priveşte judeţul nostru, aproape toată populaţia evreiască a fost asasinată, distrusă în timpul Holocaustului. Cei care s-au întors au venit cu traume puternice din care nu şi-au mai revenit”, a declarat preşedintele Iosif Valter.

Aproape 7.000 de evrei au fost deportaţi din judeţul nostru, în perioada 1-6 iunie 1944, în lagărele naziste de concentrare şi exterminare de la Auschwitz – Birkenau, iar numărul celor care s-au întors este probabil sub o treime.

         Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a precizat că este absolut halucinant ceea ce s-a întâmplat cu nu foarte mult timp în urmă, în Europa. „Am avut prilejul de a vizita Israelul, oraşul Rehovot, la invitaţia domnului primar R. Malul, a domnului Moshe Marcel Bash, care este un supravieţuitor al Holocaustului, şi în cadrul acestei vizite am văzut şi Memorialul Holocaustului. Vă mărturisesc, sunt sub o puternică emoţie, pentru că, deşi am citit cu toţii, am auzit despre ceea ce s-a întâmplat, atunci când te afli într-un asemenea loc în care totul se prezintă sistemic, în care începând cu arhitectura şi continuând cu exponatele, gândit într-un concept care să te ajute să înţelegi cu adevărat ceea ce s-a întâmpla, nu ai cum să nu tresari, să nu fii marcat profund.

         Este un episod ruşinos pentru specia umană, nu are să îndulcim ceea ce s-a întâmplat. Sper, la fel ca dumneavoastră, că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla, nu neapărat ca urmare a legilor, ci ca urmare a transformării interioare a omului. Noi, în ADN-ul nostru, trebuie să respingem, aici şi pretutindeni, orice manifestare îndreptată împotriva uunui om, împotriva unei comunităţi sau a unui popor. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care au suferit cumplit”, a transmis primarul Ioan Turc.

         În context, acesta s-a referit la poporul evreu care a reuşit să depăşească o traumă cumplită, construind o ţară „din piatră seacă”. Acesta i-a invitat pe bistriţeni să meargă în Israel să vadă ce înseamnă un popor determinat, făcând performanţă în deşert, ce coeziune au. „Vă invit să-i cunoaşteţi pe evreii care au plecat din România, care se consideră români chiar la a doua şi a treia generaţie. Excelenţa Sa Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, a spus la evenimentul oficial, care a avut loc la Rehovot acum două zile, că fără evreii plecaţi din România, Israelul nu ar fi fost astăzi ceea ce este”, a adăugat primarul Turc.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5