COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR „ ZESTREA MOLDOVEI ” PIATRA NEAMȚ

prof. dr. Dorel Cosma

Începutul lunii august a marcat zile de sărbătoare și pentru frumosul oraș de la poalele Ceahlăului-Piatra Neamț. Festivalul internațional de Folclor „Ceahlăul”, aflat la ediția cu nr. XXIV a reușit să adune la scena din centrul municipiului ansambluri folclorice din 10 țări ale lumii: Mexic, Columbia, Coreea de Sud, Portugalia, Grecia, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Croația și România. Desfășurat sub egida Centrului Județean Piatra Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Asociația Culturală, Ansamblul Folcloric „Florile Ceahlăului”, Festivalul s-a întins și pe scenele din Bicaz și Tg. Neamț aducând multă bucurie populației județului.
Deosebit de bine organizat și cu o temă foarte utilă și actuală, Colocviul coregrafic internațional „Zestrea Moldovei”, derulat în zilele de festival a demonstrat capacitatea organizatorică a tânărului coregraf - Ciprian Boju, președintele Asociației Culturale „Florile Ceahlăului”-Neamț. Personalități de seamă din lumea coregrafică au fost prezente în fiecare dimineață la excelentele „Ateliere de Dans” care au avut loc în parcul din vecinătatea impozantului hotel „Ceahlăul”. Demonstrațiile au stârnit curiozitate și pentru localnici care, mai timizi la început, s-au prins în horă alături de specialiștii prezenți.
Colocviul „Zestrea Moldovei” a întrunit nume importante din mișcarea folclorică realizându-se un schimb util de păreri între generații diferite de coregrafi. Condus cu mult tact pedagogic de către tânărul maestru coregraf Ciprian Boju, gazda noastră a reușit să pună în evidență atât experiența celor mai vechi în meserie cât și elanul și voința celor tineri și foarte tineri. Cu respect au fost amintiți primii pași în realizarea primei ediții a Colocviului, acolo unde, o contribuție importantă a avut Petre Șușu-manager la Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte”-Iași, Costinel Leonte, maestru coregraf „Ciprian Porumbescu”-Suceava, Ion Horujenco-maestru coregraf la Ansamblul Profesionist „Doina Covurluiului”-Galați. Fiecare participant a intervenit în discuții explicând atât preocupările actuale pentru promovarea „Zestrei Moldovei” dar și a României în general, cât și prezența românească pe scenele din țară și din străinătate. Discuțiile purtate atât în timpul colocviului dar și în atelierele de dans sau în momentele de relaxare au evidențiat dorința de colaborare și de sprijin reciproc în atingerea obiectivelor mișcării populare. Conlucrarea pe plan extern a fost evidențiată și prin prezentarea și implicarea Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F care a lansat invitația de colaborare inclusiv prin extinderea ediției următoare a colocviului sub egida I.G.F.
Cadrul deosebit din incinta hotelului „Ceahlăul” dar și ținuta elegantă a conducătorului colocviului-Ciprian Boju, au impus tuturor atitudinea reciprocă a respectului și a nivelului academic din cadrul dezbaterilor. Nu putem decât să-l felicităm pe Ciprian Boju atât pentru modul de organizare, cât și pentru atitudinea deosebită manifestată față de toți invitații.
Un gând în plus de mulțumire pentru prietenia și bucuria degajată din sufletul fiecărui participant.

prof. dr. Dorel Cosma

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5