3 sfaturi de amenajare a unui centru medical
Amenajarea unui centru medical trebuie realizată cu materiale pentru finisaje cu proprietăți speciale, astfel încât să asiguri un grad de protecție adecvat pentru pacienți și angajați. De asemenea, alege produse de calitate superioară pentru pereți, pardoseli și plafoane, care permit curățarea ușoară și rapidă a suprafețelor.
Cum să amenajezi spațiile unui centru medical?
Înainte de a decide stilul de amenajare, culorile finisajelor, designul și poziționarea mobilierului, este important să alegi tipurile de materiale potrivite pentru un centru medical. În acest fel, vei crea un spațiu plăcut, funcțional și sigur pentru desfășurarea actelor medicale. Iată 3 recomandări de care să ții cont.
1. Folosește plăci de gips carton cu protecție la radiații
Când amenajezi o zonă unde vor fi efectuate proceduri radiologice, alege plăci de gips carton împotriva radiațiilor Knauf Safevoard F13. Acestea au un miez special, de culoare galbenă, care oferă protecție la razele X. Pot fi utilizate atât pentru realizarea pereților de compartimentare sau pentru placări pe zidăria din BCA ori cărămidă (tencuială uscată), cât și pentru tavane.
Avantajul plăcilor de gips carton cu miez galben și fără folie de plumb este greutatea redusă. Acestea pot fi manevrate, prelucrate și aplicate ușor. Totodată, sunt flexibile și permit plierea sub diferite unghiuri. Grosimea minimă a stratului se calculează în funcție de puterea aparatului care emite raze X, conform specificațiilor din fișa tehnică a produsului.
2. Finisează pereții cu vopsea ultralavabilă împotriva microbilor
După realizarea pereților cu plăci speciale de gips carton și finisarea cu masă de șpaclu și glet, poți aplica stratul final de vopsea. În cazul unui centru medical sunt recomandate ultralavabilele cu proprietăți antimicrobiene. Acestea sunt extrem de rezistente la spălări repetate, caracteristică esențială pentru păstrarea unui mediu curat și sigur pentru pacienți.
În plus, pelicula de vopsea antimicrobiană are rolul de a distruge chiar și cei mai periculoși microbi din centrele medicale, precum E-coli și Stafilococul auriu. Dacă este aplicată corect, ultralavabila își păstrează efectele până la 3-5 ani sau chiar mai mult, în funcție de produsul ales.
3. Optează pentru o pardoseală ușor de curățat și de întreținut
Pardoseala dintr-un centru medical trebuie să fie rezistentă la alunecare, trafic intens, produse de curățenie și dezinfectare puternice, decolorare și pătare etc. Alegerea materialului potrivit este esențială pentru menținerea unui mediu igienic. Printre opțiunile utilizate adesea pentru amenajarea acestor spații se află:
- covor/linoleum din PVC antibacterian și antiderapant;
- pardoseală LVT (Luxury Vinyl Tile) cu protecție la apă;
- parchet compozit SPC rezistent la apă și la uzură;
- pardoseli flexibile din cauciuc;
- beton elicopterizat cu finisaj de cuarț în diverse culori;
- pardoseli turnate din rășini epoxidice;
- plăci ceramice - cu mențiunea că devine problematică întreținerea și curățarea chitului de rosturi.
Pentru amenajarea unui centru medical trebuie să ții cont, în primul rând, de alegerea unor materiale cu proprietăți adecvate: împotriva radiațiilor, antimicrobiene, rezistente la spălări frecvente și la agenți de curățare puternici etc. Optează pentru finisaje ușor de întreținut, astfel încât să facilitezi menținerea unui mediu sănătos și sigur pentru pacienți și angajați.
Sursă foto: freepik.com
Citiţi şi:
- Cum se poate îmbunătăți acustica încăperilor cu ajutorul plăcilor de gips-carton
- Lucrările de reabilitare a Colegiului Național “Liviu Rebreanu” Bistrița au ajuns la aproape 73 milioane lei, dublu față de valoarea inițială
- Bistriţa-Năsăud sprijină reabilitarea Liceului Teoretic „Vasile Coroban” din Glodeni cu peste 100.000 euro
- Secretarul de stat Monica Săsărman: A fost dat ordinul de începere a lucrărilor suplimentare de la Colegiul Național Liviu Rebreanu! Amenajările exterioare țin de Primăria Bistrița
- Cum ambalezi obiecte fragile pentru un colet internațional
Adaugă comentariu nou