Prozatoarea Simona Antonescu, la Zilele Prozei, derulate la Bistriţa

Recent, Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu” din Bistriţa a găzduit (vineri, începând cu ora 11.00) ediția din acest an a Zilelor Prozei, organizată de filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Invitata evenimentului a fost scriitoarea Simona Antonescu, autoare a interesantului roman Chiajna din Casa Mușatinilor, eroina fiind fiica domnului Rareş al Moldovei, ajunsă soţie a voievodului Valahiei, Mircea Ciobanul. Alături de invitata specială au fost prezenți scriitorii Menuţ Maximian (președintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud), directorul Mișcării literare Olimpiu Nușfelean (președintele reprezentanței Bistrița a filialei USR Cluj), Icu Crăciun, Cornel Cotuţiu, Leon-Iosif Grapini, Alexandru Câțcăuan, Iacob Naroş, Ileana Urcan și profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean împreună cu o parte din elevii Cercului literar de la Palatul copiilor pe care îl conduce.

Beneficiarii evenimentului au fost, dacă se poate spune, elevii Colegiului ,,Andrei Mureşanu”, prezenți în număr mare şi interesaţi de problematica prozei de azi dezbătută prin prisma luărilor de poziție a scriitorilor. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a participat inspectoarea pentru limba română dr. Doina Macarie și profesoara Claudia Groza din partea gazdelor.

Vorbind despre romanul propriu, apărut la Editura ,,Polirom” Iași, autoarea a avut un dialog incitant cu elevii, încercând să contureze profilul unui tânăr trăitor în Valahia acum 500 de ani şi încercând să găsească corespondenţe cu profilul adolescentului la 14 ani din societatea noastră. Simona Antonescu a făcut precizări privind parcursul şcolar propriu, încheiat cu facultatea de chimie apoi, cel profesional, concretizat romanele Darul lui Serafim, Fotograful Curții Regale-premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 2016, în prag de ediția a doua. Antonescu a dezvăluit că pentru romanul scris pe parcursul a trei ani a fost dificilă documentarea, deoarece sursele vremii sunt relativ sărace în relatări despre viaţa unui copil ca şi Chiajna, care la 14 ani a devenit doamna Valahiei. În situaţia politică tulbure de acum cinci secole, când Valahia era vasală Imperiului Otoman, domnitorii se schimbau la aproximativ doi ani şi războaiele erau la fel de dese. Pentru a arăta determinarea politică şi tăria de caracter a doamnei Chiajna, autoarea o prezintă ca pe o Ioana d' Arc care a îmbrăcat armura şi a trecut în fruntea armatei regatului ei pe care a dus-o la victorie.

Aşa cum arătam, expunerea a fost interactivă, cu intervenţia unor elevi care au pus întrebări inspirate, proaspete. Scriitorii participanţi au vorbit despre cărţile lor de proză, referindu se pe scurt la subiectele tratate şi la felul în care au fost primite de critica literară.

Întâlnirea s-a încheiat cu sesiunea de autografe ale autoarei și întreținerea colocvială, non-formală, dintre participanți.

Victor Știr

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5