O apariție editorială remarcabilă: Cartea Neamurilor din Lelești

   La Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Lelești, comuna Ciceu Mihăiești, a fost lansată miercuri, 1 noiembrie 2023, o carte emblematică pentru întreaga comunitate de aici: Ioan Covalcic - „LELEȘTI,  NEAMURI ȘI FAMILII. Genealogia sau Cartea neamurilor”, Editura Prospexi, 2023. Chiar dacă actualmente locuiește în Dorohoi, județul Botoșani, Ioan Covalcic este fiu al satului și descendentul unei vechi familii de slovaci venită în Lelești la mijlocul sec. al XIX-lea  din localitatea Jarabina (Slovacia). El s-a remarcat permanent prin dragostea nemăsurată pe care o poartă meleagurilor natale. „Lucrarea de față este darul oferit neamurilor și familiilor leleștene, dar mai ales urmașilor acestora din dragoste și cu credința că tot ce conține le va fi de folos, oferindu-le posibilitatea de a-și cunoaște trecutul, rădăcinile, strămoșii cu șase-șapte generații în amonte (în ascendent). De mic copil, am dorit să cunosc aceste lucruri!” mărturisește autorul în primele pagini ale cărții.

   În fața unei asistențe care a umplut biserica din Lelești, după slujba de pomenire a leleștenilor răposați, au prezentat această carte Dorel Mircea Iurcencu, fost regizor tehnic la Teatrul de Nord Satu-Mare și Valentin Mureșan, primarul comunei Ciceu Mihăiești.

   „Cuvântul meu este un Laudatio pe măsura valorii acestei cărți”, a spus Dorel Iurcencu, și el descendent al unei vechi familii de slovaci din Lelești. Domnia-sa a evidențiat „abnegația, voința și, mai mult, încăpățânarea” de care a dat dovadă autorul cărții pe parcursul celor șase ani de cercetare, cât a durat adunarea datelor pentru alcătuirea cărții. Dorel Iurcencu a evocat vizita pe care a făcut-o în anul 2017, alături de Ioan Covalcic la Jarabina (Slovacia), pentru a vedea locul de unde a venit comunitatea de slovaci la Lelești, acum aproape două veacuri. „Nu i-a venit să creadă primăriței de acolo că îl cheamă Covalcic, ea purtând numele de Livia Covalcicova! Jarabina este o localitate bine organizată, pusă la punct, asfaltată. Are aproape 850 – 900 de locuitori și se află în administrarea orașului Presow” a povestit Dorel Iurcencu.

La rândul său, Valentin Mureșan a evidențiat uriașa muncă de documentare făcută de Ioan Covalcic la arhivele din Cluj-Napoca, Bistrița, Dej și în comunele apropiate, după care a spicuit din scrierile lui Ion Pop Reteganul despre locuitorii din Lelești. „Slovacii aceștia sunt niște oameni harnici, cresc vite foarte frumoase și cultivează foarte mulți baraboi”, fiind foarte pricepuți și la prelucrarea tablei (pleu), ajungând să muncească și în alte părți ale țării, chiar și la București. Dar, se înțelege din scrierile folcloristului, ei se întorceau mereu acasă și, cu banii obținuți acolo își cumpărau pământ, de la Reteag și până la Dej, pentru a-și construi case.

   Au ținut să vorbească despre Ioan Covalcic foștii săi consăteni Vasile Covalcic și Dascăl Rozalia, care au evocat neamurile de demult ale Leleștiului, ce se povestea în sat despre venirea celor din Jarabina și cum au schimbat aceștia fața satului. „Nuțu a scris această carte la porunca spiritului strămoșilor care astăzi sunt aici, cu noi!” a spus Vasile Covalcic.

   Venit de la Buzău, preotul Ioan Stroe a observat că „credința, patriotismul, legătura cu moșii și strămoșii și dragostea pentru dumneavoastră” l-au ajutat pe Ioan Covalcic să ducă la capăt scrierea acestei cărți-document.

   Vădit emoționat, Ioan Covalcic le-a mulțumit consătenilor care au răspuns la solicitările sale, ajutându-l cu informații despre familiile lor. „Cred că trebuie să fim mândri că ne cunoaștem strămoșii și putem să spunem: eu îmi cunosc istoria neamului, a familiei, strămoși cu cinci, șase sau șapte generații. Nu oricine se poate mândri, dar, să reținem că mândria trebuie să fie smerită!” a spus Ioan Covalcic. El a lăsat să se înțeleagă că au existat și cazuri în care a fost întâmpinat cu refuz, astfel că familiile respective, puține la număr, nu se regăsesc în carte. Autorul a menționat că a ținut ca evenimentul lansării cărții la biserica din sat, pe 1 noiembrie, să fie anunțat din vreme în tot satul, în mod tradițional „de către badea Nucu Dobașul” și le-a dedicat întreaga sa muncă consătenilor săi.

   Din punct de vedere structural, cartea „LELEȘTI, NEAMURI ȘI FAMILII. Genealogia sau Cartea neamurilor” este structurată în trei părți: prima parte se vrea o prezentare despre trecut și importanța cunoașterii lui, despre universul țăranului și satul tradițional, fiind prezentată și localitatea Jarabina, satul originar al strămoșilor de națiune slovacă. Partea a doua constituie subiectul propriu-zis al cărții, cu o prezentare a noțiunii de genealogie și cu Tablele genealogice, iar partea a treia conține imagini și fotografii cu leleșteni, monumente și documente privind istoria localității Lelești.

   Toți cei prezenți au ținut să intre în posesia cărții „LELEȘTI, NEAMURI ȘI FAMILII. Genealogia sau Cartea neamurilor” scrisă de Ioan Covalcic, chiar s-a făcut o listă pentru cei care nu au mai ajuns acum să își achiziționeze cartea.

   După încheierea evenimentului din biserică, participanții și-au îndreptat pașii înspre cimitirul satului, pentru a-și cinsti cu flori și lumânări membrii familiilor trecuți la cele veșnice, ziua de 1 noiembrie fiind dedicată acestui vechi obicei în fiecare an.

 

                                            Centrul Local de Informare Turistica Ciceu Mihăiești

 

 

Comentarii

06/11/23 07:58
Rozalia Muresan

Buna dimineata,
Chiar dacă nu mai locuiesc in Lelesti as dori sa cumpăr aceasta carte. Bunicii mei au locuit acolo. Exista o modalitate de cumpărare?
Va mulțumesc pentru răspuns.
Cu stima , Rozalia Muresan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5