„Drumul lui Coșbuc”, care face legătura între Parva și Sângeorz-Băi, a fost inaugurat!

Drumul lui Coșbuc, un drum forestier care asigură legătura între Parva și Sângeorz-Băi, a fost inaugurat vineri, în prezența oficialităților din județ, dar și a invitaților din Republica Moldova.

         Alături de primarul Ioan Strugari și de frumoasa comunitate, au fost președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, Daniel Suciu – președintele Camerei Deputaților, Bogdan Ivan – ministrul Cercetării,  Digitalizării și Inovării, senatorul Ioan Deneș, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primarii Vasile Codrea (Budești), Vasile Vermeșan (Galații Bistriței), Ioan Scridonesi (Poiana Ilvei), primarul ales Ștefan Cârcu de la Rebrișoara, dar și șase primari din Basarabia. Preotul paroh Florin Nalaț și părintele Crin Theodorescu de la Lușca au binecuvântat lucrările, dar și pe oamenii care își vor purta pașii pe drumul lui Coșbuc, denumit de localnici și „drumul de pe Dealul Tisei”, pe care poetul îl parcurgea adesea pentru a-și vizita nepoții, în special pe nepotul Vasile, care era preotul paroh al Bisericii din Parva. 

“Acest drum se întinde între localitățile Parva și Sângeorz-Băi, până în vârful Măgurii, și reprezintă o adevărată călătorie prin inima naturii, presărată cu peisaje ce par desprinse din poeziile marelui poet George Coșbuc. Pe acest drum simți cum tradiția și natura se împletesc armonios, ca o reîntoarcere la esența vieții simple, de odinioară.

Pe măsură ce te apropii de Sângeorz-Băi, drumul devine tot mai sinuos, urcând cu grație spre vârful Măgurii. Priveliștea devine din ce în ce mai spectaculoasă, cu dealuri împădurite și pajiști întinse, presărate cu căsuțe de lemn și turme de oi. Aerul curat, adânc și răcoritor, îți umple plămânii, iar liniștea locului pare să fie întreruptă doar de ciripitul păsărilor sau de zumzetul ușor al vântului care mângâie crestele.

Ajuns în vârf, simți că te afli pe culmile unei lumi diferite, deasupra tuturor grijilor cotidiene. De aici, priveliștea îți oferă o panoramă incredibilă asupra Văii Someșului și Munților Rodnei. Văile adânci și pădurile nesfârșite care se întind sub privirea ta par să te cheme să le descoperi în tihnă, asemenea lui Coșbuc, care a iubit și a scris despre frumusețea acestei zone.

Drumul lui Coșbuc nu este doar un traseu geografic, ci și o călătorie spirituală. Fiecare cotitură, fiecare suflare de aer curat te apropie de rădăcinile acestui pământ, de acea simplitate autentică pe care poetul a capturat-o atât de bine în versurile sale. Atmosfera de pe acest drum te îndeamnă la reflecție, iar frumusețea naturii pare să fie o sursă inepuizabilă de inspirație, la fel cum a fost pentru Coșbuc în vremurile sale.

Astfel, drumul dintre Parva și Sângeorz-Băi, urcând până în vârful Măgurii, este o experiență în care natura, tradiția și spiritul poeziei se întâlnesc. Aici, fiecare pas te conectează nu doar cu peisajele minunate, ci și cu sufletul unei regiuni pe care George Coșbuc a iubit-o și a imortalizat-o în operele sale”, ne dezvăluie primarul Ioan Strugari.

         Proiectul a fost finanțat prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, Măsura 4.3, având o valoare totală de 7.738.500 lei, cu TVA inclus, dintre care suma eligibilă se ridică la 6.541.900 lei. Traseul modernizat se întinde pe o lungime de 6.455 metri, la care se adaugă un drum tehnologic de aproximativ 800 metri, neeligibil pentru finanțare. Farmecul acestui drum este amplificat de ascensiunea sa spectaculoasă, de la altitudinea de 503 metri, din centrul localității Parva, până la 1.370 metri, în vârful Măgurii. În timpul acestei călătorii, urcăm 867 metri în altitudine, trecând prin locuri unde panta depășește uneori 30°, făcând drumul o experiență impresionantă atât pentru suflet, cât și pentru privire.

Construcția drumului a început în 2020, dar proiectul a luat naștere cu mulți ani înainte. După 12 ani de eforturi și planificare, visul a devenit realitate, cu ajutorul echipei de constructori de la CML, care au reușit să aducă la viață acest drum simbolic, menit să lege tradiția, natura și patrimoniul spiritual al zonei.

“În urmă cu ceva timp era greu de crezut că o să ajungem cu modernizarea unui drum la altitudinea de care vorbea domnul primar și doar un om cutezător și foarte curajos precum Ioan Strugari putea să-și asume un asemenea proiect. Este un primar vizionar și merită toate felicitările, atât el, cât și toți ceilalți implicați, colegii lui din primărie, firma CML, firma de proiectare și toți ceilalți care și-au asumat  o lucrare, nu  foarte simplă”, a declarat președintele Emil Radu Moldovan.

Deputatul Daniel Suciu a menționat că această investiție reprezintă un vis îndeplinit al primarului Ioan Strugari, care va fi întregit prin celelealte investiții majore în turism. Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că atunci când primarul Strugari care își propune ceva, chiar face, menționând că astfel de proiecte vor face ca zona să fie căutată de turiști, dar și de investitori. Senatorul Ioan Deneș, dar și primarul Nicolae Moldovan au punctat proiectele ambițioase pe care administrația din Parva le-a promovat, subliniind modelul, dar și sprijinul primit de administrațiile locale din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5