Joc și cânt la Sânmihaiu de Câmpie cu Ansamblurile folclorice ’’Flori dumitrene’’ și ’’Cununa Grâului’’

Cronicar (im)parțial, Col.rtg. Florentin Archiudean

                   Mare sărbătoare la Sânmihaiu de Câmpie! Parcă pentru a invita primăvara să sosească mai repede, părinții celor 8 Feți Frumoși din comună membri ai Ansamblului folcloric ’’Cununa Grâului’’ Ocnița, au organizat cu propriile lor puteri, un spectacol folcloric, un Regal Folcloric la căminul cultural, cu participarea Ansamblurilor folclorice FLORI DUMITRENE  din Dumitra și CUNUNA GÂULUI din OCNIȚA.  Am participat cu bucurie la acest eveniment iar așteptările noastre au fost confirmate și răsplătite de prezența și de aplauzele unui public numeros din comună căruia i s-au alăturat părinții și bunicii artiștilor noștri din Ocnița, Teaca, Pintic, Milaș, Frunzeni și Dumitra!

                     Vom mulțumi  deci părinților și bunicilor lui Paul Nour, Nicolas și Raul Butta, Cristian Deak, Robert Horvath, Cristian Oltenaș, Cristian Valea și Vlad Moldovan – gazdele noastre minunate și dedicate! După un scurt salut și cuvânt de felicitare și de bun venit al doamnei profesoare Ana Moldovan (unul dintre...sufletele de referință ale ’’Cununii Grâului’’)  a început un spectacol de peste două ore prezentat cu bucurie de  Cornelia Ardelean Archiudean. Au deschis spectacolul minunații copii-juniori din Dumitra, mulți și frumoși ca frunza și ca iarba primăverii: voioșie pe chipuri, costume impecabile pregătite de Primăria Dumitra, hotărâre și destoinicie din partea acestor copii care parcă respirau dansând...nu aerul ci jocul, dansul atât de drag lor... Au urcat pe scenă și seniorii florilor dumitrene, o grupă de...infanterie bine pregătită, sprijinită și de trei...artileriști de la ’’Cununa Grâului’’! Dansuri de pe Valea Șieului, de pe Valea Someșului, din Maramureș și un dans al fetelor din Crihalma-Sibiu ( cu o vechime de peste 100 de ani, pe cale de a intra in patrimoniul UNESCO) – au fost propunerea pentru spectatori a unicului prin talent, muncă și determinare coregraf – Bogdan Adrian Pîntea (instructor al ambelor Ansambluri folclorice!!

          Cununa câmpiei, ’’Cununa Grâului’’ ( vorba vine din Ocnița, ea  înmănunchind spicele din 8 sate) a fost prezentă cu o parte din grupa juniori și cu seniorii anului 2025! Dansuri din Teaca, de pe Valea Someșului și cele două dansuri din Câmpia Transilvaniei devenite ...Perlele Coroanei sau mai bine zis perlele ’’Cununii Grâului’’, au încântat un public parcă uimit, parcă rostindu-și neîncetat în suflet gândul reconfortant: ’’nu se poate, nu îmi vine să cred că acești copii pot fi atât de unici, de înfloriți în sufletele noastre’’!! Farmecul acestor clipe unice a fost completat  de cântecele frumoase prezentate de Daria Șomodi, Elena Kiss, Cristian Oltenaș, Alexandra Moldovan, Ștefania Danciu și Patrisia Vărărean. De la chipul și farmecul Dariei–o bucurie a sufletului, la vocea sigură și plăcută a Elenei - o voce  reconfortantă a speranței, la seriozitatea lui Cristian – o chemare spre încântarea întregii ființe, la bucuria din sufletele Alexandrei și Ștefaniei – două flori din grădina visului, la bucuria de a cânta a Patrisiei – un crin alb din grădinuța primăverii - am trăit ascultându-le cântecele, toate sentimentele frumoase pe care ființa omenească le caută cu ardoare, de care inimile noastre se leagă cu speranță, de care, mai simplu spus, avem mare nevoie în aceste vremuri fără busolă, în această Lume care și-a pierdut  parcă două dintre punctele cardinale – Nordul și Sudul și rătăcește obsedant doar între Est și Vest!

                       Gândurile acestea le rememorez acum scriind, și, cine știe, poate vor fi fiind doar ale mele, nesemnificative deci, însă dacă tot mă aflu...în treabă scriind le-am consemnat, opiniile personale fiind, în democrație, libere și nicidecum obligatorii!!

                       Întâlnirea publicului de la Sânmihaiu de Câmpie  cu cei peste 60 de artiști menționați s-a încheiat cu un scurt și emoționant recital al Corneliei care ne-a reamintit, așa cum o face ea mereu și mereu că...în satul nostru cu multe flori, cu fete și cu feciori mai există o cărare spre...măicuțele noastre iubitoare, spre părinții noștri răbdători în așteptare! De aceea, spune cântarea Vocii câmpiei transilvane, dorul ne duce iară și iară ACASĂ în prag de seară, acolo unde, minune mare, tare mândră-i primăvara și veselă mereu ne  este inimioara...Acolo unde cucul cântă sus pe o creangă pentru că și lui i-e...lumea dragă!!

                      La Sânmihaiu de Câmpie Visul s-a ... întâlnit din nou cu Speranța într-o horă  în care artiști și spectatori ne-am cuprins rostind cuvintele poetului Nicolae Labiș:

De brazi și de fiare suntem mai presus

Căci faptele noastre și visele noastre

Trăiesc peste clipa când noi am apus.

Când ultima rază se stinge din ochi

Și ultimul gând ni se stinge în minte

Lăsăm după noi ce-am gândit și-am muncit

Acelor ce, mulți, se vor naște de-acuma-nainte....

 

Cronicar (im)parțial

Col.rt. Florentin Archiudean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5