„Zilele Sfântului Pahomie de la Gledin” – o sărbătoare a credinței, a culturii și a comunității

Nicusor Dan

În inima satului Gledin, credința și talentul s-au împletit într-o sărbătoare de lumină și bucurie. „Zilele Sfântului Pahomie” au adunat, la sfârșitul săptămânii trecute, tineri talentați, profesori, preoți și credincioși într-o atmosferă de comuniune, rugăciune și bucurie spirituală.
Astfel, vineri și sâmbătă, la Gledin s-au sărbătorit „Zilele Sfântului Pahomie”, un eveniment devenit tradiție pentru comunitatea locală. Două zile pline de rugăciune, cultură și emoție au adunat credincioși, profesori, elevi și invitați speciali în jurul valorilor creștine și al dragostei pentru frumos.
Vineri, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, urmată, după-amiaza, de Taina Sfântului Maslu. Seara a continuat cu o conferință de suflet, având ca temă „Sinergia între familie, școală și comunitatea creștină”, susținută de părintele Flaviu Marian Druța, care a adus în discuție rolul esențial al colaborării dintre acești trei piloni ai formării tinerei generații. Ziua s-a încheiat într-o notă de sărbătoare cu un concert pascal emoționant, în cadrul căruia au interpretat pricesne domnul manager al Centrului Județean pentru Cultură, Alexandru Pugna și doamna Cristina Bugnar, o îndrăgită interpretă de muzică populară din județul Bustrița-Năsăud, oferind celor prezenți momente de aleasă trăire spirituală.
Ziua de sâmbătă a început sub semnul binecuvântării pentru că la biserica din Gledin s-a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia directorul Radio Renașterea Cluj-Napoca, Arhidiacon Dan Văscu a rostit un frumos cuvânt de învățătură. În continuare, tot Centrul Cultural Sfântul Pahomie din localitate a fost locația unde s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Concursului Regional de Creație și Interpretare „Sfântul Pahomie”. Acest concurs, organizat de Școala Gimnazială „Paul Tanco” din Monor, reprezentată de directorul prof. Doru-Marian Mătieș, în colaborare cu Parohia Gledin reprezentată de pr. Ioan Titieni are numeroși parteneri, precum Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cotidianul „Răsunetul” din municipiul Bistrița, Radio Renașterea din municipiul Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit elevi talentați din ciclul primar, gimnazial și liceal, care au venit la Gledin din numeroase județe ale țării, însoțiți de profesorii care i-au coordonat.
Așa cum îi spune și numele, Concursul Regional de Creație și Interpretare „Sfântul Pahomie” are două secțiuni. Secțiunea de creație s-a desfășurat cu participare indirectă, iar cea de interpretare, cu participare directă, aducând în fața publicului poezii religioase și pricesne încărcate de emoție și credință. În juriu s-au aflat personalități de seamă. Președintele juriului a fost directorul Radio Renașterea Cluj-Napoca, Arhidiacon Dan Văscu. Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a fost reprezentat de doamna inspector prof. dr. Doina Macarie și de domnul inspector pr. prof. dr. Adrian Cherhaț. De asemenea, din juriu a făcut parte și directorul ziarului „Răsunetul”, domnul Menuț Maximinian, precum și numeroși profesori și interpreți consacrați de muzică populară.
Un moment aparte l-a constituit prezența corului „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” din Cluj-Napoca, care a încântat audiența cu interpretările sale pline de sensibilitate.
La finalul concursului, elevii câștigători au fost răsplătiți cu diplome și premii, ca semn de recunoaștere a talentului și dăruirii lor.
Organizatorii aduc mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului: preoților slujitori, profesorilor coordonatori, membrilor juriului, invitaților speciali, dar mai ales elevilor și familiilor lor, care prin implicare și dăruire au demonstrat încă o dată cât de vii sunt valorile credinței, ale culturii și ale comunității. Coordonatorii concursului au fost: prof. Crina Maria Năsăudean, prof. înv. primar Giorgiana Costinea și prof. Liviu-Ignat Socaciu.
„Zilele Sfântului Pahomie de la Gledin” au fost o adevărată sărbătoare a sufletului, o punte între generații și o mărturie că, în inimile celor tineri, credința și talentul înfloresc cu aceeași frumusețe ca odinioară.

Prof. Liviu-Ignat Socaciu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5