ROBOPLAY. Activități interactive cu roboți educaționali la Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva
Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva derulează proiectul „Roboplay”, prin care preșcolarii și elevii descoperă programarea și logica prin activități interactive cu roboți educaționali. Proiectul este finanțat prin Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul a câștigat în cadrul apelului din luna martie, un grant de 1000 de euro pentru achiziționarea de truse de miniroboti în vederea dezvoltării abilităților S.T.E.A.M la preșcolari și la școlarii din instituția noastră educațională.
Domeniile vizate și finanțate de programul Start ONG sunt educație, sănătate, mediu, social și cultură iar valoarea totală a finanțărilor programului pentru anul 2025 este de 500.000 euro. Programul Start ONG reprezintă cel mai simplificat instrument de finanțare Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 600.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă comunitară destinat ONG-urilor dar și instituții publice (unități de învățământ preuniversitar, centre de copii/bătrâni, cantine sociale publice etc). Programul Start ONG oferă trei praguri de finanțare diferite astfel: 1000 EUR, 1000/5000 EUR, 5000/10.000 EUR.
Proiectul ,,Roboplay” are rolul de a forma celor 30 de preșcolari și a celor 74 de elevi abilități digitale, abilități de programare, abilități științifice, abilități de cooperare, abilități de comunicare, abilități matematice prin utilizarea truselor de Șoricel robot, Bee Bot și Photon. În cadrul unei grupe de grădiniță se va realiza un colț tematic S.T.E.A.M care va contine trusele de roboți, traseele acestora precum și trusele de Lego Wedo 2.0, tablete achiziționate în proiectele anterioare finanțate prin același program în anii școlari anteriori. Utilizând comenzi simple de programare pentru preșcolari și școlari prin parcurgerea traseelor tematice s-a obținut o creștere a interesului pentru învățare, în special în cadrul materiilor din aria S.T.E.A.M, s-a obținut creșterea curiozității față de roboți, față de programarea algoritmică. Profesorii participanți au fost extrem de încântați de noile materiale didactice, au consultat aplicațiile digitale Beebot si Photon pentru a dezvolta materiale didactice atractive pentru preșcolari și elevi.
Preșcolarilor și școlarilor participanți li s-au aplicat fișe de observație pentru a măsura nivelul abilităților înainte de desfășurarea atelierelor și aceste fișe de observație vor fi reaplicate la finalul proiectului. Trusele au fost prezentate în cadrul unui atelier demonstrativ unui număr de aprox. 40 de educatoare, profesori metodiști ai ISJBN-ului, din unitățile aparținătoare Centrului Metodic X, Valea Sălăuței pentru familiarizarea cu specificul acestor truse și integrarea acestora în activitățile integrate în cadrul Cercului Pedagogic Educația Timpurie din luna mai 2025. S-au desfășurat ateliere de codare și programare la nivel intermediar cu preșcolarii de la grupele mici și mijlocii și elevii din gimnaziu, utilizându-se trusele Beebot, Șoriceii Roboți. Pâna la sfărșitul lunii iunie, se vor desfășura, alte ateliere de robotică utilizând în special trusa Photon și Lego Wedo 2.0 și se va edita un auxiliar didactic cu fise de lucru, proiecte de lecție, fotografii din timpul desfășurării activităților etc. La finalul proiectului, se va derula etapa de evaluare prin aplicarea fișelor de observație finală, prin publicarea auxiliarului didactic Roboplay ca resursă educațională deschisă, se vor acorda diplome și stickere. Prin intermediul acestui proiect, instituția noastră își crește vizibilitatea în cadrul comunității locale, regionale și naționale, va consolida colaborarea dintre cadrele didactice preșcolari/elevi, va crește comunicarea eficientă cu părinții acestora, va spori motivația acestora față de programare și roboți.
Proiectul instituției noastre va fi oferit spre difuzare în presă, acesta putând fi urmărit de comunitatea locală în toate etapele de implementare și pe pagina de Facebook a scolii noastre: https://www.facebook.com/scoalasalva?locale=ro_RO.
Mulțumim doamnei director prof. Romana Iulia Fetti care a sprijinit implementarea acestui proiect, doamnei profesor dr. Vasilica Augusta Găzdac și în special programului Start ONG.
Prof. dr. Vasilica Augusta Găzdac - Școala Profesională ,,Tiberiu Morariu”Salva
Citiţi şi:
- A fost lansat proiectul „Activități outdoor” la Școala Gimnazială Ilva Mare
- Educație pentru toți copiii în mediul online
- Proiectul eTwinning,,S-TEAM IN KINDERGRATEN”
- Preșcolarii din cadrul Școlii Gimnaziale Ilva Mare au participat la activități outdoor inedite și ateliere creative gratuite
- O nouă experiență Erasmus + pentru elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu
Adaugă comentariu nou