Toponimia satului Chiuzbaia

Scriitorul Vasile Bele aduce un omagiu satului natal, Chiuzbaia, prin cercetarea toponimiei locurilor. Ca un gest pentru meleagurile pe care a crescut, pentru locuitorii acestei zone, Vasile Bele propune o filă de istorie întruchipată prin cercetarea amănunţită a denumirii locurilor. Astăzi, satul Chiuzbaia aparţine oraşului Baia Sprie din judeţul Maramureş, autorul redescoperind comori străbune pe care le salvează de la pieire. Cercetarea documentelor istorice, a condiţiilor naturale, precum şi a toponimelor pune în evidenţă o serie de fapte care probează adevărul că satul Chiuzbaia a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Alături de alte elemente, toponimia confirmă vechimea şi continuitatea românilor pe aceste meleaguri. Predomină toponimiile topografice, existând o serie dintre acestea care au la bază apelative de origine slavă (deal, poiană) sau nume de persoană folosit ca determinant. De asemenea, sunt toponime derivate din nume de plante (Izvorul Plopilor, Corneasa, Câmpul Ciungilor) sau animale (Valea Cerbului, Valea Lupilor). Locuitorii folosesc pentru căile de acces, numele de uliţă şi cărare (Uliţa satului, Uliţa malului, Cărarea băieşilor, Cărarea borcutului). O caracteristică de bază a toponimiei din satul Chiuzbaia este folosirea prepoziţiilor şi locuţiunilor prepoziţionare la procesul toponimizării (în, pe, la, după, din jos, din sus etc.).

Toponimele istorice vorbesc despre istoria frământată a satului, furnizându-ne documente despre trecutul de luptă al strămoşilor noştri. Cartea este structurată pe cinci capitole, debutând cu file din istoria satului, noţiuni generale despre toponimie, aspecte geografice, istorice şi monografia toponimică a satului. De asemenea, conţine câteva fotografii care prezintă frumuseţile acestor locuri româneşti. Rezumatul făcut în engleză şi franceză vine să întregească paleta de prezentare a satului şi să îi dea posibilitatea de a accede spre alte ţări informaţia legată de el.

O carte bine structurată care adună, precum într-o ladă de zestre, numele noastre vechi.

Comentarii

17/12/11 14:31
ANAMARIA B.

Foarte frumos! Felicitari tuturor pentru intreaga initiativa! Cum am putea intra in posesia revistelor si a cartii? In cazul in care nu suntem de-ai locului, dar totusi ne avem radacinile la poalele Ignisului? Multumesc! Asteptam vesti! Respecte!

24/10/11 17:33
vasile bele

INVITAȚIE

Cu respect și deosebită plăcere vă invităm, în data de: 30 octombrie 2011 – (ultima duminică din octombrie) – ora: 12.00 – (după ieșitul din Sfânta biserică) – în satul Chiuzbaia – unde va avea loc un triplu eveniment cultural. Evenimentul va avea loc în Căminul cultural din localitatea Chiuzbaia, astfel:
- lansarea revistei socio-culturale de promovare a valorilor tradiționale - ,,DIN VATRA SATULUI”, anul III, numărul 1 (3), număr de revistă, metaforic, intitulat: ,,CHIUZBAIA – VATRĂ DE SPIRITUALITATE, LEAGĂN ȘI SCUT DE APĂRARE”, apărută la Editura Fundația Culturală ,,Zestrea”, Baia Mare, 2011, având în colectivul de redacție pe:
redactor șef: – Vasile BELE;
redactor șef adjunct: - Gheorghe URSAN;
prof: Florica JURASKO;
Ramona URSAN și Cristina BELE;
- lansarea cărții – CREAȚII POPULARE. DE PRIN LUME ADUNATE ... - semnată de Marița GRIGOR, apărută la Editura EUROTIP, Baia Mare, 2011.
- lansarea cărții – TOPONIMIA SATULUI CHIUZBAIA – autor Vasile BELE, apărută la Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010.
În măsura în care nu vor fi cuprinși în alte activități – la eveniment își anunță participarea, oameni și personalități de marcă ai literaturii, dar și din domeniul folcloristicii.
Amintim doar câțiva, astfel:
- prof. Pamfil BILȚIU – etnolog;
- prof. univ. dr. Ștefan VIȘOVAN – din cadrul Universității de Nord, Facultatea de Litere, Baia Mare;
- Pamfil GODJA – directorul Editurii EUROTIP, Baia Mare;
- preot Călin ȚURA – parohia Ocoliș;
- Viorica GĂINARIU TAZLĂU – poet, epigramist, scriitor – Uniunea Epigramiștilor din România dar și Romulus FILIP – membri ai CLUBULUI ,,SPINUL”, Baia Mare;
Alături ne vor fi Protos Varlaam COROIAN – egumen Schitul
Chiuzbaia, dar părintele paroh – Viorel MADA.
Alți iubitori de litere și literatură, dar și de folclor – scriitori, poeți, profesori, prieteni, colegi de-ai autorilor.
Tot ca susținători de-ai autorilor, vor sosi de la Groșii Țibleșului – Ansamblul folcloric ,,Țibleșul” – organizat și condus de cunoscutul interpret de muzică populară autentică – ONIȘOR POP. Alături de perechile de dansatori vor glăsui prin cântec, cum numai ei știu mai frumos – Maria BOZGA, Zorica Elvira GIURGIU (colaboratoare permanentă a revistei) și Dorin POP.
Printre interpreții de muzică populară, ce vor onora satul Chiuzbaia, mai sunt de amintit: Maria TRIPON, Ghiță BLIDAR, Liliana MĂRIEȘ, Mircea MUREȘAN, Rafila BĂRBOS, Silvia TĂMĂȘAN, Vasile POP, Mărioara POP, Nicolae SABĂU, Vasile BOICIUC ROGNEANU și Malvina MADAR IEDERAN.
Spectacolul sugestiv intitulat:
,,MÂNDRU-I JOCUL PE LA SATE”,
se va desfășura sub eticheta:
FLORI DE CÂNTEC ROMÂNESC,
și va avea drept motto:
,,Doamne ajută-ne la drum!”

Scena pe care vor dansa și cânta susținătorii noștri va fi împodobită cu articole din lada de zestre a satului – costume populare, gube, cergi, șterguri și ștergare de rudă – pentru a arăta lumii cât de harnice sunt chiuzbăiencile, desigur, un bun prilej de-a le admira talentul, dăruirea și harul meșteșugăresc.
Și-ntre toate astea, vor fi expuse la loc de mare cinste picturile familiei GRIGOR – Ioan și Maria, cei care și-au pus viața chezășie în favoarea artei. Marele păcat este că de prea multă vreme nu au mai expus în public impresionantele și emoționantele lor lucrări.
În final se va cânta un sincer LA MULȚI ANI – familiei Grigor (cei care expun) dar și mătușii Marița. Familia Grigor dedică evenimentul de la Chiuzbaia celor 50 de ani de căsnicie împliniți zilele acestea, iar mătușa Marița deja se pregătește să-și sărbătorească cei 70 de ani de viață, căci 69 de ani a împlinit zilele trecute.
MULȚI ANI TUTUROR!
Vom fi onorați de prezența dumneavoastră la acest eveniment!
Orarul manifestării:
12.30 – 13.30 – susținerea autorilor – păreri, impresii, critici pentru cele trei apariții editoriale – vor vorbi invitații de onoare;
13.30 – 15.00 – spectacolul folcloric;
Invitații vor fi cinstiți cu un ,,pahar de horincă de Chiuzbaia” și sarmale tradiționale.

Semnează în numele tuturor - Vasile BELE
24 octombrie 2011

04/10/11 12:10
vasile bele

Anunțăm cititorii despre amânarea lansării cărților și a revistei din motive de sănătate a unor colaboratori, ce doresc să fie prezenți la eveniment. Noi îi înțelegem și le dorim sănătate multă. Chiuzbaia, dar și chiuzbăienii, îi așteaptă cu mare drag.
Încă nu avem o dată sigură pentru programarea lansării, dar, desigur, veți fi anunțați în timp optim despre manifestare.
Vă mulțumim pentru înțelegere

18/09/11 09:41
vasile bele

A doua duminică din luna lui octombrie, anul lui Dumnezeu 2011 - după Sfânta Liturghie (aproximativ orele 12.30), în Căminul cultural din localitatea Chiuzbaia - se va lansa acest volum - TOPONIMIA SATULUI CHIUZBAIA.

Tot atunci, se va lansa și numărul 3 al revistei DIN VATRA SATULUI, o revista socio-culturală de promovare a valorilor tradiționale. Numărul de revistă este extrem de interesant - semnează COLECTIVUL DE REDACȚIE

Același colectiv de redacție invită iubitorii de literă și slovă la fericitul eveniment.

Surprizele vor continua, nu se vor opri aici, tocmai pentru a demonstra tuturor că suntem, că existăm, că avem identitate.

Ne vor sta alături, dacă timpul le va permite, profesori, prieteni, admiratori, iubitori de folclor, critici.

Părerile vor fi sincere, pornite din suflet și vor reflecta adevărul.

Încercăm, să oferim, celor prezenți și un REGAL FOLCLORIC - susținut de interpreți cunoscuți din zonă și vecinătăți.

Mai multe amănunte peste câteva zile, pe când vom avea deja primele confirmări de participare la sărbătoarea satului Chiuzbaia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5