VILEGIATURA IN TRANSILVANIA, LA MUZEUL BISTRIŢEAN
La Complexul Muzeal Bistriţa – Năsăud, a fost deschisă o interesantă expoziţie, întitulată Vilegiatura în Transilvania – la sfârşit de secol XIX şi primele decenii ale secolului XX.
La deschiderea expoziţiei, oficiată de Ovidiu Silvius Chis, directorul instituţiei, au luat cuvântul Corneliu Gaiu, Mircea Mureşan şi Ioan Chintăuan, fiecare dintre vorbitori aducând numeroase date despre obiectivele vilegiaturismului transilvan, din punct de vedere istoric, turistic şi economic. A fost prezentă multă lume bună a urbei bistriţene, încântată de imaginile deosebite, care au fost expuse şi, din fericire înregistrate de specialiştii prezenţi, pentru că majoritatea dintre aceste vechi obiective sunt astăzi degradate şi cele mai multe dispărute. Ele au devenit astăzi istorie şi este un mare merit al celor care le-u păstrat, adunat şi prezentat contemporanilor.
Despre expoziţie, dr. Corneliu Gaiu ne spune următoarele:.“Semn al mondenităţii, naşterea gustului pentru vilegiatură a dus la deschiderea, prin punerea în valoare a resurselor şi cadrului natural, a numeroase staţiuni şi locuri de promenadă răspândite pe întreaga arie a provinciei transilvane.
Imagini ale acestor locuri au fost adunate, selectate cu dorinţa de a oferi publicului o imagine semnificativă a unei epoci dinamice şi pline de farmec, cum ar fi staţiuni montane: Păltiniş, Poiana Braşov, Colibiţa, Tihuţa etc; staţiuni balneare: Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Sângeroz-Băi, etc, cu pensiunile, hotelurile şi amenajările balneare, cu modul de socializare specific acelor vremuri. Hărţi, pliante, obiecte specifice vilegiaturii şi loisir-ului vin să completeze expoziţia.”
În marea lor majoritate, fotografiile expuse aparţin muzeului bistriţean, dar o parte considerabilă fac parte din colecţia personală a unui artist al imaginilor fotografice, mereu prezent în viaţa culturală a Bistriţei, Florin Coşoiu, prezent activ la deschiderea expoziţiei, exact în ziua sa aniversară de naştere, prilej cu care a primit felicitări din partea organizatorilor şi a întregii asistenţe care l-a ovaţionat.
Vă dorim o vilegiatură plăcută, prin vechea Transilvanie, la muzeul bistriţean!
Citiţi şi:
- Extinderea Parcului Balnear,,Băile Figa”
- Sezon estival la Băile Figa
- Zona de agrement Băile Figa- orașul Beclean a devenit oficial stațiune turistică
- Parcul Balnear,,Băile Figa” – o bijuterie turistică în inima Transilvaniei
- Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud: 80 bilete de tratament balnear, începând cu 14 august!
Comentarii
O expozitie superba! Cine nu merge sa o vada are de pierdut.
Adaugă comentariu nou