ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU REDUCEREA RISCULUI DEZASTRELOR NATURALE

În anul 1989, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat ziua de miercuri, a doua a lunii octombrie, ca fiind ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, iar în anul 2001 a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.

În acest an, 13 octombrie este declarată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, scopul fiind de a promova o cultură de reducere a riscului de dezastre naturale în întreaga lume. Astfel, este un moment bun pentru toţi cei implicaţi în reducerea riscului de dezastre în a evidenţia modul în care foarte mici acţiuni de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru. Ştim că numărul dezastrelor naturale este în creştere din cauza schimbărilor climatice majore, prin urmare, reducerea lor trebuie neapărat să fie o chestiune aproape de inimile tuturor, doar împreună vom reuşi să reducem efectele dezastrelor naturale.

Pentru ISU ,,Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud este o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor în caz de catastrofe şi să promoveze o cultură unitară la nivelul judeţului de reducere a riscului de dezastre. În acest sens, sunt organizate o serie de activităţi cu tematică specifică dezastrelor naturale privind popularizarea şi conştientizare a populaţiei, a salariaţilor şi elevilor cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Acţiunile dedicate acestei zile se vor desfăşura în mai multe localităţi şi oraşe din judeţ, iar ziua de 13 octombrie este declarată ,, ziua porţilor deschise” la sediul I.S.U. ,,Bistriţa” unde se vor organiza, începând cu ora 11.00, o serie de activităţi: prezentări de materiale în format electronic cuprinzând riscurile specifice judeţului nostru, concursuri cu tematică specifică, exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii din dotare.

Pe teritoriul judeţului nostru dintre riscurile naturale cele mai frecvent întâlnite amintim: inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase (înzăpeziri, furtuni, îngheţ). Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Bistriţa” sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc care intervin atunci când situaţia o impune. Pentru gestionarea acestor situaţii de urgenţă, în sprijinul pompierilor profesionişti intervin şi voluntari din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă înfiinţat în fiecare localitate în subordinea Consiliului Local.

Cu stimă,

Responsabil cu relaţiile publice

Sg. maj.

Rus Marius

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5