Preluarea Spitalului Judeţean, îngheţată!
-
View the full image
Spitalul Judetean
Scandal la preluare... Spitalul Judeţean trece în administrarea Consiliului Judeţean. Teoretic, pentru că, în realitate, scandalul din Consiliul Judeţean intră într-o nouă fază…în stand-by!
Pentru că legislaţia dată de guvernanţi şi protocolul de predare - preluare a gestiunii este neclar, s-a ajuns în situaţia absurdă în care consilierii judeţeni PDL au votat ,,pentru”, iar aleşii judeţeni din PSD şi PNL s-au abţinut de la vot.
Primii, pentru că, deşi erau responsabili pentru votul lor, au trebuit să stea drepţi, căzând în situaţii jenante, în faţa ordinului de partid. Care partid, aflat la guvernare, face descentralizare după ureche. Ceilalţi, pentru că au vrut să se asigure că nu se trezesc cu datorii imposibil de acoperit, şi mai ales pentru că au dat un vot de blam preşedintelui CJ Liviu Rusu.
Până la începutul săptămânii, CJ ar fi trebuit să încheie protocolul de predare-primire şi să intre efectiv în ,,pâine”, adică să se ocupe de problemele de administrare ale Spitalului Judeţean.
Aşa s-a întâmplat în majoritatea judeţelor, însă, ca de fiecare dată, şefii administraţiei judeţene se cred mai cu ,,moţ” şi ies în evidenţă. Prin tot soiul de diversiuni, prin tot soiul de şedinţe extraordinare convocate pe ultima sută de metri, prin aruncarea responsabilităţii în ograda consilierilor PSD şi PNL, prin ,,politizarea” acestei situaţii….în tot acest balamuc generalizat, Spitalul Judeţean a rămas al nimănui!
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că aproximativ 76% dintre unităţile sanitare cu paturi vizate de descentralizare au fost transferate către autorităţile locale. Există însă şi localităţi unde autorităţile locale nu sunt de acord să preia aceste spitale. În aceste cazuri, vor fi demarate verificări, a anunţat ministrul Cseke Attila.
„În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va analiza situaţia fiecărei unităţi sanitare care nu a fost preluată de către autorităţile locale şi va decide asupra oportunităţii de a menţine servicii medicale acolo unde comunitatea nu doreşte acest lucru”, se arată în comunicatul transmis de minister.
La aceasta dată, un număr de 284 spitale sunt intrate deja in administrarea consiliilor judeţene şi a primăriilor. În 19 judeţe procesul de descentralizare a fost finalizat, după cum se arată în comunicatul MS.
În cadrul unei videoconferinţe cu autorităţile locale, Cseke Attila ministrul Sănătăţii a reafirmat luni că procesul de descentralizare reprezintă posibilitatea de eficientizare a sistemului sanitar.
Ministrul a mai spus că arieratele realizate de către spitale până la data de 31 martie 2010 vor fi achitate de la bugetul de stat la prima rectificare bugetară, aşa cum prevede legea, ca urmare acesta nu trebuie să constituie un motiv de a refuza preluarea unităţilor sanitare.
Citiţi şi:
- Transferul Spitalului Judeţean către CJ s-a făcut,,din pixul” lui Liviu Rusu
- Ministrul Sănătăţii, la Bistriţa:,,Avem un sistem bicefal de conducere a spitalelor. Nu este un sistem eficient”
- Ministrul Sănătăţii cere autorităţilor locale să aloce 3% din bugetul propriu către spitalele preluate
- Descentralizarea sistemului sanitar, în dezbatere publică
- Aproximativ 400 de angajaţi ai DSP-urilor din ţară vor fi disponibilizaţi
Adaugă comentariu nou