Concert de gală la Zilele Bistriţei
Municipalitatea a pregătit un spectacol surpriză pentru bistriţeni, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia „Zilelor Bistriţei”.
Astfel, sâmbătă seara, bistriţeanul Ştefan Pop, câştigătorul concursului „Operalia”, desfăşurat de curând la Scala din Milano, va concerta alături de tenorii Daniel Ovidiu, Cristian Mogoşan şi invitata acestora, soprana Anita Hartig, pe scena amenajată pe strada Liviu Rebreanu, începând cu ora 20.
Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra simfonică a Filarmonicii Cluj-Napoca, condusă de Cristian Sandu.
Ştefan Pop studiază vioara la Liceul de Muzică Bistriţa, apoi canto la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj - Napoca, pe care o va absolvi în vara lui 2010 (examen de licenţă cu rolul ‘Alfredo’ / “La Traviata” de G. Verdi). Câştigător a numeroase premii la concursurile internaţionale de canto “Sigismund Toduţă” 2007, “Hariclea Darclée” 2007, “Marţian Negrea” 2009, “Ionel Perlea”, “Sabin Drăgoi” 2009, şi ultimele, dar cele mai mari reuşite, „Premiul I Concursul Internaţional de canto de la Seoul”, ediţia a şasea (2010) şi Premiul I şi premiul publicului, la „Concursul Internaţional de canto” Operalia (2010). Recentul său debut în ‘Nemorino’ / “L’elisir d’amore’, la Opera din Timişoara este foarte bine primit de public şi de critica de specialitate. În decembrie 2009, Ştefan Pop îşi face debutul internaţional cu rolul ‘Alfredo’ / “La Traviata”, (regia F. Zeffirelli / conducerea muzicală G. Gelmetti) la Teatro dell’Opera di Roma. În ianuarie 2010 reia rolul la Greek National Opera din Atena, iar în mai debutează la Staatsoper Wien cu acelaşi rol, şi în 30 mai reia Traviata, în premieră, la Opera Naţională Timişoara, după care încheie stagiunea tot cu Alfredo, la Opera Naţională Româna Cluj-Napoca. Între angajamentele sale viitoare trebuie să menţionam: ‘Nemorino’ / “L’elisir d’amore” (2010) şi ‘Alfredo’ / “La Traviata” (2011) la Hamburgische Staatsoper, Scala din Milano şi Trieste,’Contele Almaviva’/”Barbiere di Sivilla” (2010) la Montepellier, precum şi ‘Rodolfo’ / “La Bohème” la Opéra de Toulon (2011).
Tenorul Cristian Mogoşan s-a format la şcoala muzicală clujeană: este absolvent al Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Devenind student, urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de Artă Scenică, Specializarea Canto, clasa Lect. Dr. Gheorghe Mogoşan. După ce a absolvit, în anul 2006, şi-a perfecţionat arta interpretativă urmând programul de masterat “Stilistica Interpretării Solistice” al aceleiaşi facultăţi, sub îndrumarea Prof. Dr. Ionel Pantea. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. Preocupat de arta scenică în totalitatea complexităţii sale, Cristian Mogoşan urmează o specializare în “Regie, Teatru muzical”, fiind student în anul IV al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de Artă Scenică. În prezent este angajat al Operei Naţionale Cluj şi profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Este invitat al unor filarmonici şi opere din ţară. Palmaresul său cuprinde Premiul I la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc – Braşov (2004), Premiul Juriului la Concursul Naţional de Interpretare Vocală "Ionel Perlea" – Slobozia (2004).
Purcel Daniel Ovidiu s-a născut la Bistriţa şi este absolvent al Liceului de Muzică – Bistriţa şi al Facultăţii de Artă Scenică - secţia Canto, în cadrul Academiei de Muzică Gh. Dima – Cluj Napoca, clasa Marius V. Budoiu. Printre rolurile interpretate se numără"Sesto" din opera "Julius Caesar" de G. Fr. Haendel, la Opera Maghiară - Cluj Napoca (2007, Iunie), "Nemorino" din opera "L'elisir d'amore" de Gaetano Donizetti, la Opera Română - Cluj Napoca (2008, Iunie),"Sellem" din opera "The Rake’s progress" de Igor Stravinki, la Opera Română – Cluj-Napoca (2009, Iunie), "Tamino" din opera "Die Zauberflote", de W. A. Mozart, la Opera Română - Cluj Napoca (2010, Ianuarie). În pregatire: "Don Ottavio" din opera "Don Giovanni" de W.A. Mozart, "Fenton" din opera "Falstaff" de G. Verdi, "Ducele de Mantua" din opera "Rigoletto" de G. Verdi, "Rinuccio" din opera "Gianni Schicchi" de G. Puccini. Premii obţinute: 2009, martie - Premiul II, Concursul de interpretare "Marţian Negrea", Ploieşti, România, 2009, mai - Premiul "Steliana Calos" pentru interpretare vocală, Concursul Ionel Perlea, Slobozia, România, 2009, Iulie - Premiul I, Concursul Internaţional de Canto "Sabin Drăgoi", Timişoara, România, 2009, noiembrie - Premiul II, Concursul Naţional de Lied Românesc, Braşov, România.
Soprana bistriţeană Anita Hartig este colaboratoare la Opera din Viena. Colaborarea cu prestigioasa instituţie culturală vine în urma audiţiei de la Bucureşti, Ioan Holender, directorul Operei din Viena, acordându-i tinerei muziciene o bursă de studiu până în ianuarie, care poate fi apoi prelungită. După cum ne-a comunicat din Viena, Anita a luat deja contactul cu colegii din operă, urmând ca în perioada următoare să aibă un program dens care se va solda pe 11 septembrie cu evoluţia în „Flautul fermecat” de Mozart, iar pe 18 şi 20 septembrie va concerta în ţară la Festivalul Internaţional "George Enescu", alături de tenorul Joseph Calleja din Malta. Anita Gertrude Hartig, este, fără îndoială o voce de aur a bistriţenilor. Absolventă a Academiei de muzică “Gh.Dima” Cluj, cu masterat la aceeaşi facultate, Anita are, la o vârstă fragedă, o activitate artistica bogată, susţinând o serie de concerte vocal simfonice. Doar în 2009 a concertat în “Simfonia a IX a” L. v Beethoven (Filarmonica Iaşi) dirijor Alexandru Lascae, “Iisus pe muntele măslinilor” (Filarmonica Iaşi) dirijor Alexandru Lascae. Concursurile la care a participat i-au adus o mulţime de premii, dar şi multă satisfacţie: 2009 Concursul internaţional Magda Ianculescu” (premiul I), 2008 Concursul naţional de lied Ionel Perlea (premiul I), 2007 Concursul naţional Sigismund Toduţa (premiul I şi premiul special ), 2005 Concursul internaţional Haricleea Darcle (premiul III ), 2005, 2004 Concursul naţional de lied românesc (premiul II şi premiul muzicologilor şi compozitorilor). A urmat şi cursuri de măiestrie: 2009 European Opera Center (Limerick Irlanda) Margreet Honig,Laurent Pilot, John Norris, 2008 Ionel Pantea (Cluj), 2007 Horiana Branisteanu (Cluj), 2006 Kurt Widmer (Salzburg), 2005 Sona Ghazarian (Wien), Ion Buzea (Cluj), 2004 Mariana Nicolescu (Brăila, Cluj). Să nu uităm că soprana din Bistriţa a cântat la Balul Operei din Viena, şi a avut ocazia să facă paşi de vals la faimosul bal vienez. La bal au fost aproape 5000 de participanţi, printre care şi preşedintele Austriei. Tânăra soprană a cântat o arie din rolul Musette, din „Boema" lui Puccini.
Adaugă comentariu nou