Concurs Naţional la Oradea „Bune practici în educaţia pentru protecţia mediului”
Concursului naţional "Bune practici în educaţia pentru protecţia mediului", manifestare ajunsă la ediţia a treia, a fost iniţiat de Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi este înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Proiectul s-a derulat în fiecare din cele zece judeţe pe întreg anul şcolar 2009-2010 şi a avut ca scop formarea unei conştiinţe ecologice menită să ofere speranţa unui viitor comun OM – MEDIU ÎNCONJURĂTOR şi confirmă ideea că OMUL reprezintă cea mai importantă resursă-valoare pentru o dezvoltare durabilă. Atât evenimentul, cât şi elevii şi profesorii oaspeţi au fost găzduiţi la Colegiul Tehnic "Transilvania", unde pe 14.06.2010 dimineaţă, în prezenţa coordonatorului de concurs, inspectorul şcolar prof.Elisaveta Roşu, a avut loc deschiderea festivă.
Concursul s-a desfăşurat pe trei categorii. La ciclul primar au participat echipaje de elevi din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa şi Timiş. Pentru gimnaziu au concurat elevi din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Satu Mare, Timiş şi Hunedoara. La liceu au fost înscrişi concurenţi din Bihor, Brăila, Bucureşti, Iaşi şi Satu Mare.
În holul colegiului orădean echipajele de elevi şi-au expus lucrările tematice, ele fiind parte integrantă a portofoliului de concurs. Portofoliul pentru concurs a fost compus din cel puţin cinci imagini exemple de bune practici, un afiş A3 cu tema "Viitorul Terrei este în mâinile tale", un pliant care să ilustreze prin text şi imagini aspecte din activităţile de educaţie ecologică şi protecţie a mediului desfăşurate într-un areal „adoptat” si o prezentare Power Point de maximum 15 slide-uri, care să surprindă rezultatele unei investigaţii/experiment al unităţii de învăţământ din care provine echipa prezentă în concurs, pe o temă de protecţia mediului, exceptând proiectele finanţate. De asemenea, elevii din ciclul primar au pregătit scenete tematice despre protejarea naturii. În plus faţă de colegii lor mai mici, elevii de liceu au avut de realizat şi un film cu tematică, evident, din domeniul protejării naturii. In cea de-a doua zi a concursului, elevii şi profesorii participanţi au avut o aplicaţie de teren în zona Meziad-Roşia, unde au vizitat peştera de aici şi moara de apă. Seară a avut loc festivitatea de premiere, iar miercuri, în ultima zi a manifestării, elevii şi profesorii au vizitat parcul dendrologic din curtea Universităţii din Oradea.
Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de elevii Şcolii Generale „Avram Iancu” Bistriţa. Echipajul elevilor din ciclul primar (Alexandra Căluşeri, Paula Avram, Cristina Roman, Mihai Căluşer) a fost coordonat de înv. Mariana Feldrihan şi a obţinut un merituos Premiu I la secţiunea „Pliant”, Premiul III pentru întreg portofoliu. Profesoara Cecilia Precup a coordonat echipajul ciclului gimnazial (Daniela Bălan, Nicoleta Toderici), câştigând Premiul I la secţiunea „Afiş”, Premiul III pentru întreg portofoliu.
Ca şi în ediţia din 2009, d-na insp.şc.prof. Elisaveta Roşu a demonstrat ca este un foarte bun organizator, o gazdă de excepţie, care te face să te simţi important, valoros şi binevenit. Am fost trataţi REGEŞTE !!!!!! Mulţumim şi promitem că vom reveni şi în 2011. Mulţumim d-nului ins.şc.prof.Ion Costea (I.S.J.BN) pentru încurajare şi consiliere.
„Viitorul Terrei este în mâinile noastre”
Citiţi şi:
- Bistriţa, pe locul I la concursul drepturilor omului
- Elevii bistriţeni s-au întors cu premii de la concursul regional,,Exprimă-te liber!”
- Elevii bistriţeni intră în competiţia „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”
- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va susţine financiar organizarea Concursului interjudețean de matematică şi informatică „Grigore C. Moisil”
- Lucia Teutişan şi Alexandra Rus, laureate ale Festivalului "Ana Blandiana"
Adaugă comentariu nou