Într-o zi de sâmbătă în comuna Şanţ

Asemeni prietenului meu, profesorul de română din Rebrişoara Leon Muti, până sâmbătă 15 mai 2010, nici eu nu am mai fost în localitatea Şanţ. Îmi doream să ajung acolo, asociind mereu comuna Şanţ cu cercetările lui Dimitrie Gusti efectuate aici în perioada interbelică.

Cea de a XIV-a ediţie a Concursului Interdisciplinar Judeţean ,,Dr. Paul Tanco ”desfăşurat la Şanţ mi-a oferit prilejul de a cunoaşte această localitate, ,,supranumită Rodna Nouă” ( Florea Grapini).

Aici am aflat un primar destoinic, Cornel Moisil, care se recomandă sincer ,,vremelnic primar al comunei Şanţ”, excelent organizator, bucuros de oaspeţi. Ceea ce a depins de el s-a desfăşurat şnur, după programul stabilit.

Revelaţia, aş zice emblema acestei comune, este ansamblul folcloric ,,Izvorul Someşului”. Am asistat la un spectacol folcloric de excepţie constând dintr-o suită de dansuri populare din diverse regiuni ale ţării, dintr-un şirag de cântece populare interpretate de cântăreţe talentate. Nici formaţia de instrumentişti nu e cu nimic mai prejos.

Ansamblul folcloric din Şanţ pare a fi unul de profesionişti, atât prin calitatea interpretării, cât şi prin costumaţie.

Primarul, a cărui chip seamănă leit cu a universitarului Andrei Marga, spunea că ansamblul folcloric are peste o sută de membri, copii, tineri, adulţi, seniori. Formidabil!

Acolo, la capăt de judeţ, într-o vreme când tradiţiile şi obiceiurile populare dispar rând pe rând de prin satele noastre, un primar îndârjit, revigorează ,,chipul” folcloric de altădată al satului. Nu întâmplător acest ansamblu folcloric, trecut în revistă în acea sâmbătă, pe sub privirea competentă a unor coregrafi din judeţ, a fost selectat pentru a reprezenta România la un festival folcloric din Turcia. Bravo, coregrafului ansamblului, coleg cu coregrafii asistenţi. Acest ansamblu folcloric trebuie sprijinit , primarul trebuie ajutat pentru ca această formaţie artistică să existe, să-şi continue activitatea.

Spectacolul folcloric a fost urmat de un alt moment emoţionant, lansarea cărţii ,,Valer Pop, matematicianul, profesorul, omul” (Editura ,,George Coşbuc”, Bistriţa, 2010) alcătuită de profesorul Vasile Rusu. Au evocat elogios viaţa şi activitatea profesorului Valer Pop, originar din Şanţ, profesorii Vasile Rus, Leon Muti, Vasile Marc, Gheorghe Pleş, primarul comunei, care i-a acordat şi diploma de cetăţean de onoare al comunei Şanţ.

Concursul Interdisciplinar Judeţean ,,Dr.Paul Tanco” şi-a urmat parcursul lui firesc. Presiunile ,,colegiale” amplificate firesc de goana noastră după ,,puncte” necesare pentru diverse dosare, îi mai alterează pe ici pe colo obiectivitatea provocându-ne şuşoteli de culise, pe care le cam uită până la anul, când vom veni din nou la această competiţie interesantă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5