Nemţii continuă seria donaţiilor de mobilier şcolar

A sosit al 30-lea transport umanitar

Şcolile rurale din Bistriţa-Năsăud se mobilează din donaţii nemţeşti. Este al cincilea an în care judeţul Kassel din Germania donează mobilier pentru şcolile din judeţul nostru.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost, din nou, beneficiarul unui transport de mobilier şcolar din Germania. Este cel de-al 30-lea transport umanitar mijlocit de prof. univ. h.c. Heinrich Schnatmann, administratorul Asociaţiei Internationales Bildungs- und Sozialwerk din Germania. Mobilierul şcolar este format în principal din bănci şi scaune pentru mai multe clase de elevi şi este o donaţie a şcolilor din judeţul partener Kassel.

Recepţia mobilerului a avut loc la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, sub coordonarea lui Vasile Negruşeri, administratorul public al judeţului.

Cu ocazia acestui transport jubiliar, Heinrich Schnatmann a trimis o scrisoare preşedinte Consiliului Judeţean Liviu Rusu, mulţumindu-i pentru buna colaborare.

„Îmi permit să vă reamintesc că primul transport umanitar a fost realizat exact acum circa cinci ani, pe 15.10.2004, de către Asociaţia Internationales Bildungs- und Sozialwerk e.V. În aceşti cinci ani au fost livrate în total bunuri în greutate de cca. 250 tone. Aceasta corespunde unei valori de cca. 1.200.000 Euro. Pentru aceasta, a trebuit să facem rost de aceste bunuri umanitare, ele să fie organizate şi transportate. Au trebuit depăşite multe obstacole (formalităţi vamale, întocmiri de liste, ajutoare la încărcarea camioanelor mari, ş.a.m.d.). Toate acestea au costat multă muncă, străduinţă şi timp. Dar, privind înapoi, se poate spune că a fost bine aşa şi mulţi cetăţeni ai judeţului dumneavoastră au putut beneficia de ajutorul nostru.

Suplimentar, s-au născut prietenii, care mă lasă să sper că pe lângă colaborarea economică intensă, şi cooperarea din domeniul social a dat roade extraordinare. Elevii şcolilor din judeţele partenere sunt tot aşa de implicaţi, ca şi fundaţiile şi asociaţiile.

Mijlocirea acestei colaborări a fost şi pe palierul universităţilor. Astfel, au putut fi organizate parteneriate între universităţi şi cursuri susţinute de profesori invitaţi. Schimburile ştiinţifice din domenii diverse (nanotehnologie, energii regenerabile, construcţii de maşini, electrotehnică şi inginerie medicală), ca şi mijlocirea stagiilor de practică la firme din Germania a ţinut, de asemenea, de această colaborare, ca şi crearea de fundaţii sociale pentru studenţi fără posibilități materiale.

Crearea de aşezăminte pentru persoane cu dizabilităţi prin înfiinţarea de centre ambulatorii pentru persoane cu autism şi persoane cu Sindromul Prader-Willi s-a realizat parţial şi prin ajutorul şi angajamentul dumneavoastră, doresc să vă mulţumesc cu această ocazie pentru ajutor şi implicare.

Acest lucru arată foarte limpede că ne leagă mai multe, decât obişnuitul parteneriat. S-au născut prietenii între ţările noastre – şi înainte de toate între oameni”, spunea Heinrich Schnatmann în scrisoarea adresată Consiliului Judeţean.

Dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare între judeţul nostru şi judeţul Kassel au făcut activitatea mai uşoară, multor dascăli şi elevi din unităţile şcolare din mediul rural. Astfel, în anii anteriori au primit mobilier şcolar mai multe şcoli din judeţ, printre care cele din Livezile, Sebiş, Telciu, Josenii Bârgăului, Salva, Matei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5