Program de împădurire a terenurilor agricole degradate
Aleşii judeţeni au aprobat în şedinţa ordinară de ieri, participarea Consiliului Judeţean, în calitate de coordonator, la „Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate”.
Obiectivul Programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, a proiectelor care vizează împădurirea terenurilor agricole degradate, ameliorarea progresivă a capacităţii de producţie a terenurilor agricole degradate, menţinerea biodiversităţii. Programul poate fi derulat anual, în limita fondurilor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Finanţarea Programului se realizează din sumele virate de către organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule.
Din ciclu, dă bine să fii ecologist!
Proiectul de hotărâre a fost primit cu mult entuziasm de către consilierii judeţeni, mai ales de preşedintele Comisiei Economice, liberalul Anton Vlad.
„Comisia Economică, aviz favorabil cu entuziasm”, a spus Anton Vlad.
În replică, preşedintele CJ Liviu Rusu, a menţionat cu o tentă ironică: „A venit şi vremea plantării, nu doar a defrişării”.
Cu toate că proiectul de hotărâre a surescitat mult interes din partea aleşilor, în acelaşi timp i-a prins pe consilieri cu temele nefăcute. Se pare că mulţi dintre ei nici măcar nu citiseră proiectul, expunerea de motive, astfel nu ar fi fost prinşi pe picior greşit de către directorul executiv al acestui program, Simona Bodnariu, care a venit cu explicaţiile necesare.
Conform Ghidului de finanţare al Programului, coordonatorul, respectiv Consiliul Judeţean, va evalua şi stabili necesităţile şi oportunitatea măsurilor de împădurire la nivel judeţean precum şi fundamentarea acestor măsuri în funcţie de condiţiile climatice caracteristice zonei.
De asemenea, coordonatorul va înregistra şi centraliza dosarele de finanţare primite din partea solicitanţilor, care vor fi depuse împreună cu dosarul de coordonare la sediul Autorităţii. Totodată, o alta atribuţie a Consiliului Judeţean este ,,adoptarea hotărârii de asociere cu solicitanţii ale căror proiecte au fost aprobate în vederea finanţării şi încheierea acordului de asociere”.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a desemnat în calitate de responsabil coordonator de proiecte, pe Iulia Strugariu- consilier superior în cadrul Serviciului Finanţare Internaţională, Mediu, Utilităţi Publice, cu menţiunea că să colaboreze cu reprezentanţii solicitantului şi ai Autorităţii pentru toate aspectele tehnico-economice şi financiare implicate în desfăşurarea proiectelor, pe întregul parcurs al derulării contractului pentru finanţare. Până în 15 octombrie se desfăşoară o primă sesiune de depunere a proiectelor.
Fondurile pentru împădurirea terenurilor agricole degradate pot fi soli-citate de comunele, oraşele, municipiile, judeţele, dar şi de asociaţiile de proprietari de terenuri agricole, înfiinţate în temeiul Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, cu excepţia celor în care cel puţin unul dintre asociaţi este constituit ca operator economic.
După ce s-au mai dumirit ce şi cum votează, consilierii judeţeni au devenit mai ecologişti ca niciodată, şi au promis că se vor implica în bunul mers al programului.
Suprafaţa însumată a perimetrelor de ameliorare propuse pentru realizarea investiţiei trebuie să fie de minimum 1 hectar în zona de câmpie, 2 hectare în zona de deal şi 3 hectare în zona de munte. Numărul de puieţi forestieri plantaţi trebuie să fie de minimum 625 şi maximum 10.000 bucăţi/hectar, în funcţie de încadrarea în grupa ecologică. Durata proiectului nu trebuie să depăşească 60 de luni.
Citiţi şi:
- Cu bani de la Fondul pentru Mediu, CJ vrea să împădurească terenurile agricole degradate din comuna Dumitriţa
- Senatorul Ioan Deneş: Sprjin pentru investiţii în noi suprafeţe de păduri! Fără subvenţie, oamenii nu erau tentaţi să facă împăduriri!
- În Bistriţa, 12 hectare de terenuri degradate vor fi împădurite cu bani de la Ministerul Mediului
- Proiect de Lege privind împădurirea terenurilor degradate
- La Budeşti s-a dat startul în Luna Pădurii. 40 hectare de teren degradat sunt împădurite, în aceste zile. Peste 150 hectare, în ultimii 5 ani
Adaugă comentariu nou