*Bistriţa-Năsăud, în regiune cu Sălaj şi Cluj

Candidatul PDL la şefia CJ Sibiu împarte ţara

Deputatul Cornel Ştirbeţ, candidat al PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, propune un proiect de reorganizare administrativ-teritorială în 14 regiuni, scrie Mediafax.

Proiectul pe care Ştirbeţ vrea să-l lanseze în dezbatere publică nu presupune desfiinţarea judeţelor actuale, ci înfiinţarea a 14 regiuni, alcătuite din câte trei judeţe. Excepţie ar fi regiunea cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, care ar avea în componenţă două judeţe şi municipiul Bucureşti. Municipiile reşedinţă de regiune au fost stabilite „pe baza nivelului actual al dezvoltării economice, a perspectivelor de dezvoltare economică, socială şi culturală, de existenţa aeroporturilor, de numărul populaţiei şi de alte criterii de ordin socio-cultural”.

Astfel, cele 14 regiuni ar avea reşedinţele în municipiile Bucureşti (municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov), Arad (Arad, Gorj şi Hunedoara), Braşov (Braşov, Covasna şi Harghita), Cluj-Napoca (Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj), Craiova (Dolj, Olt şi Vâlcea), Constanţa (Călăraşi, Constanţa şi Tulcea), Galaţi (Brăila, Galaţi şi Vrancea), Iaşi (Bacău, Iaşi, şi Vaslui), Oradea (Baia Mare - Maramureş, n.r.-, Bihor şi Satu Mare), Piteşti (Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman), Ploieşti (Buzău, Ialomiţa şi Prahova), Sibiu (Alba, Mureş şi Sibiu), Suceava (Botoşani, Neamţ şi Suceava), Timişoara (Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş).

Proiectul prevede o perioadă de tranziţie: până la alegerile din 2016, regiunile ar putea fi conduse de un comitet director, cu atribuţii executive, format din cei trei preşedinţi de consilii judeţene care vor fi aleşi în 10 iunie 2012, şi de un consiliu regional, format din toţi consilierii judeţeni aleşi, consiliu cu atribuţii deliberative.

După alegerile din 2016, consiliul regional ar fi format din 55-61 de consilieri regionali, în funcţie de numărul populaţiei fiecărei regiuni, aleşi prin vot. Aceştia vor alege dintre membri un preşedinte, trei vicepreşedinţi - reprezentanţi ai celor trei judeţe şi un secretar executiv.

O a doua etapă propusă de Cornel Ştirbeţ, care ar putea începe la sfârşitul anului 2014, este organizarea districtuală, districtele fiind constituite din două sau mai multe municipii, oraşe sau comune, acoperind un teritoriu cu o populaţie de cel puţin 5.000 de locuitori.

"Proiectul propus este unul care este apolitic. Îl propun spre dezbatere în campanie electorală fiindcă eu consider că acum este momentul cel mai potrivit pentru lansarea unei astfel de dezbateri", a declarat Ştirbeţ.

Comentarii

18/05/12 10:43
vizitator

Datul cu parerea e o boala la romani. Toti neispravitii isi dau cu parerea. In primul rand individul nu stie nici macar denumirea actualelor judete (vorbeste de judetul Baia Mare, sau Cluj-Napoca). Apoi, gruparea pe care o propune e facuta absolut dupa ureche, neavand la baza nici un criteriu (bunaoara de ce Sibiu si nu Mures?). Totusi, reforma administrativa si reorganizarea teritoriala nu-i un joc de carti. Nu poti lua actualele judete si sa le alipesti ca intr-un puzzle fara nici o noima. Trebuie pornit de jos in sus pentru ca unele structuri teritoriale trebuie regandite. E necesar sa fie luate in considerare criterii istorice, culturale, traditii si in primul rand potentialul economic. Nu trebuie sa mai existe comune care sa nu fie in stare sa suporte singure cheltuielile de functionare a propriei primarii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5