PUNTE ÎNTRE GENERAŢII
Să fii educator azi, nu este un lucru prea uşor. Motivul principal este acela că în lumea modernă, când fiecare tânăr are acces pe internet, o mare influenţă educativă are mass media. Iar pe internet nu toate emisiunile sunt educative. Bătăi, violenţă sexuală, din filmele neadecvate, crează pentru tânăra generaţie adesea modele de eroi negativi. În dorinţa de a fi în ,, tonul zilei,, mulţi tineri adoptă un comportament social imitator.
Şcoala şi educatorul au şanse minime şi pentru că însăşi familia, în multe cazuri, nu este convinsă de eficacitatea şcolarizării odraslelor ei.
Colegiul Naţional Liviu Rebreanu este o şcoală cu bună tradiţie, care în decursul anilor a dat mulţi oameni aleşi ai societăţii. Dar noul curs al vieţii sociale ia mereu căi nefavorabile educaţiei prin şcoală, unii oameni fiind de părere că şcoala şi cartea nu sunt surse de câştig material şi în consecinţă vor dispărea.
În aceste condiţii pedagogul este mereu pus în situaţia de a găsi noi căi de atracţie a tineretului către ştiinţă prin şcoală.
Întotdeauna succesul la catedră a depins de doi factori: erudiţia profesorului în domeniul specializării sale şi puterea de atracţie, de apropiere către sufletul copilului, pentru ca învăţătura transmisă să găsească ecou în conştiinţa acestuia.
Ieri am luat cunoştinţă că un demers pedagogic deosebit, creaţie a doamnei profesoare Elena M. Câmpan, preşedinta Societăţii CONEXIUNI şi care predă limba germană la Colegiul Naţional LIVIU REBREANU.
Doamna profesoă sus amintită s-a gândit să atragă elevii într-o acţiune extraşcolară de traducere în limba germană, a scriitorilor bistriţeni. Desigur, realizarea acestei sarcini implică mari responsabilităţii ale unor profesori, coordonatoare fiind însăşi doamna Elena M. Câmpan, fiindcă aceştia au conlucrat cu elevii, îndrumându-i , dar rezultatul acestui demers este cu multe valenţe. Şansa pentru elev de a se găsi cu fotografia pe o pagină cu un scriitor, provoacă o emoţie pozitivă cu rol mobilizator în direcţia voinţei, iar apropierea de carte, de înţelegerea limbajului literar, de specificul apropierii de limba germană nu pate fi decât benefică. Elevii au vizitat biblioteci, au citit din scriitorii bistriţeni şi-au ales preferinţele şi au încercat să descifreze stilul autorului in poezie.
În cadrul cenaclului CONEXIUNI (cu elevii) care a avut loc vineri, au adus elogii proectului, domnul director al Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, domnul editor M. Petean şi alţi susţinători ai acestui demers realizat prin efortul comun profesor-elev. P rezenţa scriitorilor care au participa a insemnat o punte între generaţii.
Adaugă comentariu nou