Luminile lui Steinhardt

Forto: Camil Hosu

Biblioteca Judeţeană şi a Uniunea Artiştilor Plastici au organizat la Galeriile “Arcade 24” primul eveniment din seria „Luminile lui Nicolae Steinhardt” dedicat Centenarului “N. Steinhardt”.
Directorul Bibliotecii Judeţene, criticul de artă Oliv Mircea a conferenţiat pe tema “Eroismul la români”, după un text de Steinhardt. „Eroismul la români este un text pe care Steinhardt l-a scris la rugămintea mea, în 1985, şi care ilustrează reacţiunea lui faţă de regimul comunist, exprimată limpede şi cu mult curaj” declară Oliv Mircea.
Într-un interviu acordat scriitorului Nicolae Băciuţ, Nicolae Steinhardt dă un răspuns pe măsura inteligenţei şi tactului său la conceptul de eroism: „Adevărul e că românii sunt capabili de eroism, numai că sunt şi înţelepţi, cuminţi şi raţionali şi capabili de a-şi însuşi lecţiile istoriei. Curajul nu se confundă cu temeritatea nebună ori prostească”.
La conferinţa despre viaţa şi opera monahului Nicolae de la Rohia, alături de scriitori a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, apropiat de valorile creştine. Model deopotrivă cultural şi duhovnicesc, evreul convertit N. Steinhardt, autorul Jurnalului fericirii (cea mai de succes carte românească a epocii postcomuniste, tradusă deja în şapte limbi), rămâne expresia cea mai vie şi mai actuală a ortodoxiei româneşti contemporane - pariul cu lumea al unei ortodoxii senioriale, deschise şi destresate, fără a sacrifica nimic din temeiurile ei mistico-dogmatice sau din puritatea ei morală.
Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene declară că instituţia pe care o coordonează va acorda „Marele premiu Nicolae Steinhardt”.
Menuţ Maximinian

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5