PATRIARHIA ROMÂNĂ RE-AMINTEŞTE CĂ ADMINISTRAREA CIMITIRELOR ESTE O RESPONSA-BILITATE PUBLICĂ ŞI DE CULT
Pentru că în ultima vreme în presa laică au apărut articole care promovează interesele unor întreprinzători privaţi de a înfiinţa şi administra cimitire particulare, Patriarhia Română a dat publicităţii un comunicat prin care face următoarele precizări:
Potrivit reglementărilor legale în vigoare în România, cimitirele umane sunt de două feluri: ale administraţiei publice locale şi ale cultelor religioase. Dar, pentru că în actualul Cod CAEN (Clasificarea activităţilor din economia naţională) este inclusă şi activitatea de „pompe funebre şi similare”, unii întreprinzători privaţi se consideră îndreptăţiţi să înfiinţeze şi să administreze cimitire particulare. Or, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Patriarhiei Române, acest fapt contravine actualului cadru normativ, care consideră aspectele legate de cimitire ca fiind de interes public. Astfel, unităţile de cult – conform prevederilor Regulamentului - cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local - sunt singurele care asigură în sistem privat „Serviciile necesare colectivităţii locale”. în plus, prin art 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii, în vigoare, se stabileşte în mod evident dreptul exclusiv al administraţiilor publice şi al unităţilor de cult de a administra cimitire.
Regimul juridic al libertăţii religioase şi al cultelor este reglementat prin Legea 489/2006, care, la art. 28, prevede că „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a înfiinţa cimitire comunale şi orăşeneşti în fiecare localitate (alin. 4). Cimitirele comunale sau orăşeneşti se organizează astfel încât să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor ce funcţionează în localitatea respectivă (alin. 5)”. în aceeaşi lege se precizează şi că „unităţile locale ale cultelor pot avea şi întreţine, singure sau în asociere cu alte culte, cimitire confesionale pentru credincioşii lor. Cimitirele confesionale se administrează potrivit regulamentelor cultului deţinător. Identitatea confesională a cimitirelor istorice este protejată de lege (alin. 1). în localităţile în care nu există cimitire comunale şi unele culte nu au cimitire proprii, persoanele decedate care aparţineau cultelor respective pot fi înhumate potrivit ritului propriu, în cimitirele existente în funcţiune (alin. 2). Prevederile alin. (2) nu se aplică cimitirelor aparţinând cultelor mozaic şi musulman (alin. 3)”. Din aceste prevederi legale, reiese cu claritate că legislaţia română în vigoare prevede ca responsabilitatea administrării cimitirelor să fie una strict comunitară, mai precis a comunităţii locale sau confesionale.
Înfiinţarea şi administrarea cimitirelor de către întreprinzători privaţi produc consecinţe deosebit de grave, şi anume tulburarea păcii confesionale în perimetrul cimitirelor deţinute de operatori economici, fundaţii şi asociaţii (care nu şi-au asumat obligaţia parcelării cimitirelor în funcţie de apartenenţa confesională a defuncţilor) şi instabilitatea cimitirelor deţinute de către aceştia (pentru că pot fi uşor vândute chiar unei alte religii decât cea creştină, bunăoară).
In final, Patriarhia Română precizează şi faptul că înfiinţarea şi administrarea de cimitire reprezintă o datorie morală a Bisericii, întrucât Biserica apără cultul morţilor sau cinstirea celor decedaţi şi poate acorda asistenţă social-filantropică celor îndoliaţi. Sectorul (Departamentul) cimitire, monumente şi servicii funerare din cadrul Administraţiilor eparhiale ortodoxe a fost înfiinţat prin hotărârea Sfântului Sinod al BOR tocmai pentru o mai bună administrare şi întreţinere a cimitirelor eparhiale, parohiale şi mănăstireşti, a monumentelor funerare din cuprinsul acestora, pentru asigurarea de servicii funerare adecvate, precum şi pentru asistenţa religioasă şi pastorală a familiilor îndoliate.
Sursa: Viaţa Cultelor Ianuarie 2013
Pr.misionar:
Emanuel Vidican
Citiţi şi:
- Oficial: Modificări privind înmormântarea în cazurile de Covid. Preotul şi cei dragi pot merge la spital
- ACTIVITATEA BISERICII ORTODOXE ROMANE IN ANUL 2008
- Ziua Morţilor aduce lumina în cimitire
- Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud: Cimitirele ar trebui să fie doar ”locuri cu verdeață”! Să strângem deșeurile în urma noastră!
- Mitropolitul Andrei şi Episcopul Benedict, întâlnire cu preoţii din Protopopiatul Bistriţa
Adaugă comentariu nou