Ai carte, dar nu ai întotdeauna parte …de un loc de muncă

Peste 450 de bistriţeni cu studii superioare trăiesc din indemnizaţia de şomaj

În judetul Bistriţa – Năsăud, la aceasta data, figurează în evidenţe un număr de 4949 şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Dintre aceştia, 3839 şomeri provin din câmpul muncii, iar 1110 şomeri sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. După nivelul de instruire, cea mai mare pondere - 2682 persoane - o reprezintă cei cu patru sau opt clase, dar şi cei care au absolvit o şcoală profesională. Adică, nici meseria nu mai este o brăţară de aur. Peste 1800 şomeri au un nivel de instruire liceal şi postliceal, în timp ce 456 şomeri indemnizaţi au finalizat cursurile unei universităţi.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, cele mai mari probleme în găsirea unui loc de muncă le au pesoanele între 40 şi 49 ani (1322 şomeri indemnizaţi), şi cei sub 25 ani, consideraţi făre experienţă (1111), dar şi cei trei între 20 şi 39 ani (971).

«Conform Legii 76 / 2002 privind sistemul asigurarilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, au o serie d eobligaţii. Şomerii indemnizaţi trebuie să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de cate ori sunt solicitaţi la agentie, pentru a primi sprijin în vederea ocupării. De asemenea, aceştia trebuie să comunice în termen de trei zile agenţiei orice modificare care vizează încadrarea în muncă, emiterea certificatului de înmatriculare sau a autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente, realizarea unor venituri lunare din activităţi autorizate mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare. În plus, aceste persoane trebie să transmită dacă pleacă din ţară, dacă se pensionează, dacă sunt admişi într-o formă de învăţământ sau dacă beneficiază de concediu de maternitate ori de îngrijire a copilului, concediul medical”, explică directorul executiv Otilia Râpan de la AJOFM BN.

Potrivit sursei citate, şomerii indemnizaţi sunt obligaţi să participe la serviciile pentru stimularea ocupării sl de formare profesională oferite de agenţie, să caute activ un loc de muncă şi să înştiinţeze în scris agenţia cu privire la apariţia starii de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5