Un vechi obicei de Rusalii al saşilor bistriţeni va fi evocat la Serbările Bistriţei medievale din acest week-end
În acest an, Serbările Bistriţei medievale vor avea loc în săptămâna începută cu sărbătoarea Rusaliilor, fapt pentru care bistriţenii sunt invitaţi să se pregătească pentru apărarea Cetăţii, asemeni locuitorilor de acum câteva veacuri. Fostul arhitect al oraşului, Otto Dahinten, care a studiat îndeaproape istoria burgului şi a zidurilor cetăţii, descrie obiceiul (sau regula) bistriţenilor de a se pregăti pentru apărarea oraşului lor, conform dictonului „felix civitas quae prividet bella tempori pacis“, adică “fericit oraşul care în timp de pace este precaut”. Ei au înscris aceste cuvinte pe un tun turnat la Bistriţa în anul 1561, ceea ce ne duce cu gândul că încă de pe atunci exista regula pregătirii pentru vremurile mai grele, chiar în anii de linişte. Perioada de pregătire începea cu a doua zi de Rusalii şi putea dura câteva săptămâni. De la acelaşi Otto Dahinten aflăm că din 1505 s-a început pregătirea cu armele de foc şi că în a doua zi de Rusalii avea loc un concurs de trageri cu arma peste râu în zona podului de la Jelna. Aceste trageri asupra unui cocoş confecţionat din lemn se terminau cu petreceri în onoarea câştigătorului, acesta fiind condus cu alai spre casă trăgându-se cu arma în aer. În 1680, de la focurile de armă din timpul petrecerii, a luat foc oraşul. Obiceiul cu trageri cu arma de Rusalii a fost interzis câţiva ani mai târziu, în 1684, după ce un tânăr a fost rănit la picior de un foc de armă şi a murit după ce rana i s-a infectat. Odată cu această interdicţie s-a diminuat şi interesul pentru obiceiul de Rusalii, de pregătire a locuitorilor pentru apărarea Cetăţii.
La Serbările Bistriţei medievale 2013 obiceiul va fi evocat prin organizarea, în preajma cetăţii medievale din lemn, a unor ateliere de tras cu arcul, ţinta şi mânuirea spadei, cu toate precauţiile de rigoare: vârfurile săgeţilor vor fi boante, iar spadele vor fi din lemn căptuşit, importante fiind efortul şi bucuria de a le mânui. Organizatorii doresc, astfel, să reediteze scenariul de anul trecut, în care un atac prelungit al cetăţii s-a sfârşit cu o bătaie generală cu pungi cu apă, ceea ce ar putea semnifica un fel de exorcizare a incendiilor care au afectat Cetatea de-a lungul veacurilor. Acest moment va avea loc duminică, 30 iunie, începând cu ora 18.00.
Festivalul Serbările Bistriţei medievale 2013 este organizat de Primăria Municipiului Bistriţa, Consiliul Local Bistriţa, Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” şi Asociaţia Bistriţa Medievală, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land din Bistriţa.
Sponsori principali Record şi Leoni.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.bistritamedievala.ro .
Adaugă comentariu nou