Biserica din Unirea, pictată după aproape 450 de ani de la construcţie
Biserica din parohia bistriţeană Unirea, monument istoric, este pictată pentru prima dată după aproape 450 de la construcţie. Locaşul de cult cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost construit de saşi în 1570, iar din 1982 aparţine cultului ortodox. După mai multe lucrări de reabilitare, demarate în anul 2008, acum s-a ajuns la pictarea bisericii în tehnica frescă, lucrări aflate în plină desfăşurare.
Părintele paroh Ioan Urian ne-a oferit mai multe detalii: „În prezent, la Biserica cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din localitatea Unirea, aparţinătoare municipiului Bistriţa, au loc lucrări de pictură în tehnica frescă. Aceste lucrări sunt efectuate de o echipă de pictori condusă de pictorul bisericesc Alexandru Crişan din Cluj-Napoca. În momentul de faţă se pictează Sfântul Altar, urmând ca în viitorul apropiat să fie pictată întreaga biserică, în funcţie de posibilităţile materiale ale enoriaşilor noştri. Vorbim de o lucrare mare, importantă, o biserică fostă evanghelică, veche, monumentală, construită în stil neo-gotic, în prezent monument istoric. Aceasta a fost construită în 1570, apoi reconstruită în 1873, iar în 1981-1982 a fost cumpărată şi întăbulată pe seama cultului ortodox, prin grija şi dăruirea celor 270 de familii de buni români ortodocşi de atunci.Lucrările din prezent sunt o continuare a altor lucrări de reabilitare a acoperişului şi exteriorului bisericii, începute în anii 2008-2010 şi sperăm, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ca în viitorul cât mai apropiat, cu sprijinul bunilor noştri credincioşi, dar şi al autorităţilor judeţene şi locale, care ne-au mai susţinut şi până acum, să ducem la bun sfârşit tot ceea ce s-a început.”
În anul 1983, biserica din Unirea a fost înzestrată cu iconostas si sfinţită în 1987 de Preasfinţitul Episcop Iustinian Chira Maramureşanul.Localitatea Unirea este în prezent cartier al municipiului Bistriţa. Satul a luat fiinţă prin venirea coloniştilor saşi, după anul 1273. Românii au pătruns aici ca servitori ai saşilor şi din cauza faptului că erau foarte puţini, nu şi-au putut construi o biserică. Aveau doar o mică clopotniţă, iar din anul 1925 au primit o biserică din partea credincioşilor din Măgura Ilvei, locaş de cult în care s-au oficiat slujbele până la cumpărarea bisericii evangelice. În anul 2001, biserica veche a fost donată cultului greco-catolic.
Citiţi şi:
- Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, săvârşit la Biserica din Nimigea de Jos
- Biserica din Domnești, resfințită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Horea Petruț, distincţii pentru preoţi: Lucian Blaga-iconom stavrofor, Cristian Marțian-Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, Nicolae Feier-Ordinul Sfântul Pahomie
- Familia creştină, în atenţia preoţilor din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică
- Mitropolitul Andrei şi Episcopul Macarie la sfințirea noii catapetesme a bisericii parohiale din Unirea, binecuvântarea capelei mortuare și punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică!
- (Video) Mitropolitul Andrei şi episcopul Macarie, la resfinţirea Bisericii din Unirea. Președintele Radu Moldovan, „Ordinul Mihai Vodă”. Părintele Ioan Urian, ridicat la rangul de iconom stavrofor
Adaugă comentariu nou