Teaca, în sărbătoare
S-a consacrat o tradiţie aici, la Teaca, de 4 ani încoace, ca la sfârşit de iulie să se organizeze două zile de sărbătoare pentru oamenii locului şi nu numai. Aşa se face că zilele de 27-28 iulie au rămas de neuitat pentru sutele de spectatori prezenţi la actul cultural organizat de Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Primăria comunei Teaca. Prima zi a marii sărbători a debutat cu formaţia Desperado Reea-Cover Band, care a prezentat un spectacol ce a animat sutele de spectatori până târziu în noapte. Cea de a doua zi, mult aşteptată de spectatori, a fost una a cântecului şi dansului popular românesc. În prima parte a programului au evoluat, pe scena din centrul istoric al satului Teaca, formaţiile de dansuri populare maghiare şi ţigăneşti din Teaca, formaţia de dansuri populare „Cununa de Sânziene” a Căminului Cultural din satul Dipşa. Au urmat cunoscuţii cântăreţi de muzică populară Cornelia Ardelean, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Dorina Oprea, Dorina Grad, Florentina şi Petre Giurgi, Ionela Moruţan şi Olimpia Deneş. Şi-au făcut apariţia şi marile ansambluri profesioniste ale Transilvaniei: „Dor Românesc” şi „Mureşul” din Târgu Mureş, care au animat întreaga asistenţă, răsplătind cu aplauze prelungite valoroşii artişti consacraţi care duc în lume frumuseţea cântecului şi dansului popular românesc.
Marea revelaţie însă a întregii sărbători a fost prezenţa marelui artist, cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş care, obligat de spectatori, s-a depăşit pe sine însăşi în orele de cântec şi voie bună dăruite cu dragoste celor prezenţi. Este de amintit faptul că la această ediţie a acestor sărbători îndrăgite de oamenii locului au participat mai puţine formaţii artistice din motive obiective, dar calitatea şi frumuseţea actului artistic dăruit de cei care au dat viaţă sărbătorii au umplut cu prisosinţă locul celor absenţi. De asemenea, a intervenit o schimbare în ceea ce priveşte manifestarea culturală „Zilele culturale Francisc Păcuraru”, care a fost stabilită să se desfăşoare în luna septembrie a.c., la începutul anului şcolar.
Îndrăgita manifestare cultural-artistică din acest an de la Teaca s-a datorat celor amintiţi, dar în mod deosebit meritul principal îi revine primarului comunei Teaca, Damian Iustian Muntean, care este iniţiatorul principal şi organizatorul actului de cultură de aici de patru ani încoace, act prin care a reuşit să trezească la viaţă tradiţiile culturale în acest spaţiu multicultural. El a fost sprijinit la această ediţie de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna. Au fost două zile de neuitat care, cu toată căldură toridă de iulie, sutele de oameni prezenţi la acest act de cultură au conştientizat că muzica se poate împleti armonios cu munca.
Adaugă comentariu nou