Colindătorii din Mărişelu, mesageri ai colindului străbun
Duminică 15 decembrie, într-o ambianţă desprinsă parcă din poveste, în jurul bradului ce străjuieşte pietonalul Liviu Rebreanu din Bistriţa, o mulţime mare de oameni, mari şi mici s-au adunat pentru a „slobozî colinda” în tinda sufletelor lor. Cei ce au venit de data aceasta să le vestească pe pruncul născut în iesle nu sunt alţii decât ceata de colindători „Datina” de la Mărişelu, coordonaţi de părintele paroh Aurelian Poptean.
Colinde precum „Noi în sara de Crăciun” sau „Viflaime, Viflaime”, i-au bucurat pe cei prezenţi. Trebuie remarcat faptul că acest grup are în componenţa sa un număr de 38 de persoane, iar programul de Crăciun prezentat a fost structurat din trei părţi : colinde, obiceiul caprei precum şi pluguşorul.
Prezentarea momentului satiric al caprei a fost oarecum momentul cel mai gustat atât de către cei mari cât şi de către cei mai mici. Cu siguranţă cei peste 200 de oameni prezenţi au apreciat apoi şi urările de anul nou, aduse din străfundul sufletului de cei mai mici :
„De Sfintele sărbători
Şapte veseli urători
Vădoresc belşug în casă,
Pâine mai gustoasă,
Datorii puţine,
În anul care vine.
Pace-n inimi, rod bogat,
Bucurie, gând curat.
Din a voastră casă
Binele să nu mai iasă.
Grupul de colindători au mai fost prezenţi şi anul trecut la Bistriţa, precum şi la alte manifestări de acest gen în judeţ şi înafara lui. În încheiere putem lesne observa că la Mărişelu biserica şi cultura fac casă bună împreună, iar credinţa şi tradiţia au fost şi vor rămâne două izvoare cu apă limpede din care an de an ne potolim setea duhovnicească.
Citiţi şi:
- “Datina” din Mărişelu, ambasador al colindului străbun în Ţara Maramureşului
- Ansamblul Datina din Mărişelu acasă la Sângeorzeni
- ALEXANDRU PUGNA, “COLINDĂTORII NĂSĂUDENI” şi “ŢIBLEŞUL”- adevăraţi mesageri ai colindului năsăudean
- TINERII VOLUNTARI NU AU UITAT BUNICII SOLITARI
- Poruncile Primăriei din Leşu
Adaugă comentariu nou