Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, marcată prin acţiuni de informare a bistriţenilor
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită în fiecare an la data de 15 martie, va fi marcată la Bistriţa prin acţiuni de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor. De asemenea, vor fi distribuiter materiale despre “Informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor”, în incinta mai multor spaţii comerciale din judeţul nostru, precum şi în unităţi de învăţământ din judeţ.
„Pentru a marca importanţa acestei zile şi în rândul tinerilor consumatori, începând cu anul 2000, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor România în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale organizează concursul „Alege! Este dreptul tău”, concursul bucurându-se an de an de o tot mai largă participare şi de un real interes din partea elevilor. În acest an, faza judeţeană a concursului se va desfăşura în data de 21 martie, începând cu ora 14:00, la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” Bistriţa”, informează comisarul şef adjunct Iuliana Deneş. Reprezentanţii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, vor face parte din comisia de jurizare a concursului.
***
La data de 15 martie 1962, J.F.Kennedy, Preşedintele S.U.A., rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora, şi anume dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse si servicii.
Momentul 15 martie 1962 a fost considerat un moment istoric, al naşterii mişcării consumatoriste mondiale. Mai târziu Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori a declarat ziua de 15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.
Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor au fost extinse de Organizaţia Internaţională a Consumatorilor la opt drepturi, la cele patru adăugându-se dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesitătilor şi nevoilor vitale şi dreptul la educare.
Ziua Mondială a drepturilor consumatorilor a fost prima dată marcată în 1983 şi a devenit de atunci o ocazie importantă pentru mobilizarea cetăţenilor.
Adaugă comentariu nou