Rock la şcoala altfel
Iubitorii de blues, rock şi metal au avut posibilitatea de a-şi petrece timpul în mod plăcut în sala de sport a Colegiului Naţional “Andrei Mureşanu“. Activitatea face parte din seria evenimentelor proiectului “Muzica - mesager al antiviolenţei“.
Membrii trupelor ”Young Spirit”, ”Hemera’s”, ”Junk head”, ”The linghtning Strikes Twice” şi ”All for one” au înţeles că tinerii pot contribui la dezvoltarea armonioasă a societăţii, pot avea un rol important în realizarea unui stil de viaţă armonios, în rezolvarea unor probleme legate de viitorul lor şi al altora. Ei vor să transmită mesajul că elevii trebuie să se implice şi să ofere soluţii în anumite situaţii conflictuale din interiorul şcolii, familiei, comunităţii şi să diminueze actele de violenţă în şcoală, prin achiziţionarea unor comportamente, atitudini şi relaţionări, implicând muzica în viaţa lor ca alternativă la manifestările violente ale acestora.
Astfel, în sala de sport a Colegiului Naţional “Andrei Mureşanu“au sunat acordurile celor mai celebre piese de muzică rock în rândurile tinerilor. Prezenţa lor acolo s-a datorat profesorilor Copaciu Claudiu, Copaciu Cristina şi Mihaiu Ancuţa, care au iniţiat un proiect de anvergură care să permită elevilor să comunice şi altfel cu semenii lor.
Formaţiile au interpretat cover-uri cunoscute ale trupelor lor preferate, precum Scorpions, Guns n’roses sau Metallica.
”All for one” este o trupă înfiinţată de un an şi jumătate, fiind cei mai mici mesageri ai rockului. Ei abordează un repertoriu variat, axat pe o mare diversitate de stiluri rock, începând cu trupe autohtone ca Iris şi pănă la Metallica, Ozzy Osbourne şi Judas Priest.
Membra trupei ”Young spirit” Mărginian Sorina, elevă a Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu'' a afirmat că trupa se bazează pe genurile muzicale rock clasic şi alternativ. Ea este toboşarul trupei şi a mărturisit că a făcut parte şi din energica trupă ”Hemera’s”. Boyte Raluca de la Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu'' este, de asemenea, membra trupei ”Young spirit”. Aceasta a mărturisit că emoţiile au acaparat-o pe deplin, însă energia şi suflul mulţimii a încurajat-o să continue, notele de la chitară şi să cânte cu aceeaşi energie. Trupa ”Young spirit” împlineşte aproape 2 ani şi jumătate de la înfiinţare. Trupa ”Hemera’s” deborda de energie în faţa publicului entuziasmat. Membrii trupei au fost mulţumiţi de reacţia spectatorilor lor, fiind uimiţi de numărul acestora.
Componenţii trupei ”Lighting Strikes Twice” fac echipă de aproape un an şi împărtăşesc pasiunea pentru muzica rock. Deşi sunt încă la început, dorinţa şi energia lor îi fac să muncească pentru visul lor, pentru evoluţia lor. Pe lângă coverurile realizate, ei şi-au conturat o idee despre mesajul pe care vor să-l transmită, aşa că lucrează la o piesă proprie, căreia i-au finalizat refrenul.
”Junk Head” este o altă trupă tânără din Bistriţa, care îşi propune să cucearească publicul prin pasiunea pentru muzică.
Una dintre trupele absente ale concertului ”Gravity” care este în zilele acestea prinsă într-un alt proiect, este considerată ca fiind una de referinţă petru trupele rock implicate în proiect.
Se doreşte astfel cultivarea interesului pentru muzică şi pentru frecventarea activităţilor cultural artistice, formarea unei gândiri riguroase, coerente despre muzică şi practicarea ei şi pregătirea elevilor ca viitori participanţi la „dialoguri culturale”.
Muzica - mesager al antiviolenţei
Unul dintre proiectele educative, cultural - artistice care se derulează în prezent în şcolile bistriţene, orientează atenţia tinerilor spre o zonă dragă lor – muzica. Ideea a luat naştere dintr-o sugestie lansată de Camelia Tabără, inspector general al ISJ BN, cu ocazia unui concert organizat de copii în ”Săptămâna solidarităţii” şi iniţiat de organizaţia PROADO.
Ideea a fost materializată printr-un proiect care se numeşte Muzica - mesager al antiviolenţei şi care a găsit argumente puternice pentru implementarea lui în rândul elevilor. Sunt o mulţime de studii care arată că ascultând muzica elevii devin mai deştepţi, crescându-le IQ-ul. Muzica poate influenţa felul în care văd lumea, iar versurile pot schimba comportamentul. Meloterapia este intens practicată de specialişti pentru a vindeca depresii, stări de anxietate, tulburări afective. Muzica poate fi o forţă pozitivă pentru sănătatea mentală, poate stimula intelectual.
Responsabilii de proiect sunt profesor Copaciu Ioan Claudiu şi profesor Mihaiu Ancuţa Ioana, iar partenerii implicaţi sunt câteva şcoli din judeţ Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Bistriţa, Şcoala Gimnazială Nr.1, Bistriţa, Şcoala Gimnazială Nimigea de Jos, Liceul Tehnologic Maieru. Printre parteneri se numără şi câteva instituţii bistriţene de renume: Bistriţeanul.ro, Winmarkt Bistriţa, AS TV Bistriţa.
Lansarea proiectului a avut loc la Sinagogă, în data de decembrie 2013, având un public variat, format din şcolile partenere la proiect. La finalul evenimentului, partenerul Winmarkt a oferit soliştilor pachete, în semn de premii, stimulând astfel motivaţia micilor artişti de a promova comunicarea, limbajul, utilizând ca unic instrument muzica.
Formaţiile pop-rock, constituite din elevi de gimnaziu şi liceu, vor susţine pe tot parcursul anului concerte, purtând tricouri cu mesaje antiviolenţă. În pauzele dintre recitaluri se vor proiecta filmuleţe care conţin şi acte de violenţă cu scopul de a evidenţia consecinţele diferitelor forme de violenţă şi efectele acestora asupra stării psihice a elevilor. Echipaje de elevi din şcolile partenere vor prezenta mesaje antiviolenţă în diferite forme: postere, scurte dramatizări, etc. La finalul activităţii se vor aplica chestionare de satisfacţie unui grup de elevi participanţi, iar rezultatele acestora vor fi interpretate de către consilierul şcolar şi făcute publice.
Adaugă comentariu nou