Din Germania, Belgia și Olanda, la sărbătoarea recoltei din “patria cireșelor”
Turiști din Belgia, Germania și Olanda au venit duminică în patria cireșelor, pentru a petrece alături de localnici la marea sărbătoare dedicată recoltei. Localitatea purtând numele delicioaselor fructe a avut parte de focuri de artificii și artiști invitați să facă spectacol la cel mai mare festival pe care-l cunoaște Cireșoaia, anual, din 1893 încoace. În ciuda întreruperilor începute pe vremea comuniștilor, în 1972, și continuate până în 2001, când evenimentul s-a reluat, tradiția se reconfirmă aici în fiecare ultimă duminică a lui Cireșar. La finalul slujbei de la biserică, toată lumea s-a mutat în curtea școlii, unde e rost de distracție. Au fost prezente şi oficialităţile primarul Martonos Tamas, viceprimarul Cornel Săsărman, deputatul Daniel Suciu, preşedintele UDMR, Decsei Attila. Cireșele diferit colorate, puse cu tonele (două) la dispoziția publicului în schimbul unei taxe de intrare de 5 lei/persoană, nu sunt singurele delicatese ale zilei, ale locurilor. Bucătăria tradițională maghiară se află aici la ea acasă, așa că din meniu nu pot lipsi “kurtos kalacs”-ii și celebrul gulaș la ceaun, pregătit de gazde cu toate picanteriile de rigoare, special pentru invitații evenimentului.
Cireșarii
În satul cu nume de poame sângerii, nu există gospodărie, nu există casă, nu există familie care să nu aibă livadă cu cireși. Producători găsești aici la tot pasul și, cu voia lui Dumnezeu, dacă vremurile au răbdare și țin cu ei, vara, pe un sezon ca acesta, lumea e, toată, a lor. Cireșarii, căci despre ei este vorba, trăiesc în jurul a 500 astfel de cămine, iar rodul muncii lor e gustat și recunoscut în țară și peste hotare, căci TIR-uri încărcate pleacă de aici spre piețele din România și spre consumatorii din Republica Moldova, Ungaria, Italia, Spania, Ucraina și așa mai departe, după specificul cererii din fiecare an.
Pentru ultima duminică din iunie, când se ține de când lumea și pământul, parcă, marea sărbătoare a recoltei, toată suflarea din sat se mobilizează să-și primească oaspeții așa cum se cuvine și adună cireșele proaspete, numai bune de ademenit vizitatorii, pentru a le pune pe masa festivalului. Poarta abundenței e deschisă pentru toată lumea, astfel ca din zecile de soiuri, din duiumul de culori, toată lumea să se poate înfrupta. Pe săturate...
Adaugă comentariu nou