Primarul Ioan Moga: În ultimii doi ani, bugetul de investiţii a fost asigurat doar din fonduri europene. Suntem o comună oprimată de Consiliul Judeţean

Primarul comunei Dumitriţa, Ioan Moga, susţine că investiţiile din localitate, în ultimii doi ani, au fost susţinute doar prin fonduri europene, în urma accesării unor proiecte depuse în 2010. Edilul spune că administraţia judeţeană nu l-a cooptat în proiecte majore, decât atunci când unitatea administrativ-teritorială îndeplinea condiţii de eligibilitate obligatorii. „Suntem o comună oprimată de preşedintele Consiliului Judeţean. Şi pe listele cu Ordonanţa 28 au fost puşi numai cei care s-au pus pe banner. Nu trebuie să dea bani pentru primar, ci pentru cei 30% din electorat care, de când s-a înfiinţat comuna, votează constant PSD. Există o zonă – Peste Vale – unde 90% votează PSD, oamenii vor drum. Dacă dau bani, pun afiş că proiectul este finnaţat cu sprijinul Consiliului Judeţean”, ne-a declarat primarul Moga.

 

***

          Drumuri forestiere modernizate şi un centru de informare turistică, prin finanţări europene

          Prin Măsura 125 B, la Dumitriţa au fost modernizaţi 13,7 kilometri de drum forestier, iar cinci poduri au fost reabilitate. Lucrările, însumând un milion şi jumătate de euro, au fost recepţionate la finele anului trecut.

          În câteva luni, mai precis în ianuarie 2015, va fi gata şi Centrul de Informare şi Marketing Turistic, proiect realizat prin Măsura 313 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Valoarea acestei investiţii este de 187.000 euro, din care 37.000 euro reprezintă cofinanţarea asigurată din bugetul local.

          Scopul acestui proiect este de a promova obiectivele turistice ale comunei şi de a deschide perspectiva transformării Văii Budacului într-o zonă de recreere şi de agrement, mai ales că şi în trecut, zona era frecventată de bistriţeni, la sfârşit de săptămână, pentru picnic.

          Prin noul Centru de Informare Turistică vor fi promovate şi tradiţiile locale, fie că ne refermim la Festivalul jocului căluşeresc, la obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă, Pluguşorul, Arcăneaua, de Rusalii – Datul cununii etc. În plus, va fi pusă în evidenţă şi Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Dumitriţa.

          Nu în ultimul rând, vorbim de turism ecvestru, dar şi de rezervaţii naturale precum Piatra Corbului, Râpa Vede şi Râpa Mare, sau de zona riveranăp – cetate, Budacu de Jos, Bistriţa Bârgăului.

 

***

Drumul comunal, asfaltat printr-o finanţare prin GAL „Bârgău-Călim,ani”

          Zilele acestea a fost predat şi amplasamentul pentru realizarea lucrărilor de asfaltare a unui drum comunal, pe un tronson de 650 metri, care asigură legătura între Orheiu Bistriţei şi Dumitriţa, în valoare de 97.000 euro. Proiectul este implementat prin Măsura 322, în urma accesării unui proiect prin Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău-Călimani”. Cofinanţarea este de 37.000 euro şi va fi asigurată, de asemenea, din bugetul local.

 ***

 

 

Dezamăgirea primarului Moga: „ignoranţa conducerii judeţene şi centrale”

          Edilul comunei Dumitriţa reclamă faptul că atât de la nivel central, dar mai ales la nivel judeţean, există o ignoranţă faţă de derularea unor  proiecte finanţate din fonduri guvernamentale.

          „Au fost blocate două proiecte, din 2012 încoace. Este vorba despre lucrările de modernizare, asfaltare a unor străzi din Budacu de Sus. Lucrările au fost executate în proporţie de 75%, jumătate din valoare fiind finanţată de Asociaţia Urmaşilor Grănicerilor Budac –Ragla, iar cEalaltă jumătate de Guvernul României prin HG 577/1997, adică câte 11 miliarde lei vechi, de fiecare parte.  Am reuşit să asfaltăm 3,5 kilometri de străzi, dar trebuie amenajate rigole, şanţuri, zonele de protecţie a drumurilor. Am solicitat acordarea finanţării pentru continuarea acestor lucrări atât de necesare, în lipsa cărora se degradează şi ceea ce am făcut”, precizează primarul Ioan Moga.

          Un alt proiect pentru care nu s-a mai asigurat finanţarea este cel de amenajare a spaţiilor verzi şi a unui loc de joacă pentru copii, la Rgala şi Dumitriţa. Din contractul semnat în 2011 cu Administraţia Fondului pentru Mediu s-a alocat doar 11,1% din sumă, în timp ce execuţia lucrărilor a ajuns la o pondere de 80%, restanţele la constructor ajungând la 200.000 lei.

          „Este o igonoare totală a electoratului,  care nu are culoare politică. Suntem o comună oprimată. Am fost prinşi în proiectul cu Registrul Agricol, Dumitriţa a fost eligibilă, selectată, iar în momentul finanţării am fost înlocuiţi cu Galaţii Bistriţei. La toate insistenţele făcute conducerii judeţului privind derularea proiectelor finanţate prin bugetul de stat, ne-am ales doar cu promisiuni”, spune primarul Dumitriţei.       

         

*** 

Dumitriţa, inclusă în Master Planul de apă şi canalizare

          Comuna Dumitriţa este cuprinsă în etapa a doua a Master Planului de apă şi apă uzată, investiţiile fiind estimate la 2,2 milioane euro. „Am fost incluşi pentru că întruneam condiţiile de eligibilitate, avem comasări de peste 2000 locuitori, criteriu de finanţare. Va fi realizată aducţiunea de apă şi distribuţia în Budacu de Sus şi canalizare pentru toată comuna Dumitriţa”, spune primarul comunei.

          De asemenea, Dumitriţa face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turism în Bistriţa-Năsăud, aici dorindu-se realizarea unei stâni ecologice pentru promovarea produselor tradiţionale. Primăria Dumitriţa, susţine primarul, ar fi printre puţinele care ar avea un teren la dispoziţie, cu o situaţia juridică clară etc.

 

 

***

Pentru şcoli, principala susţine vine din partea Asociaţiei Urmaşilor Grănicerilor Budac-Ragla

          În prezent, la Grădiniţa Ragla au loc lucrări  pentru amenajarea grupurilor sanitare şi amplasarea unei centrale termice, pentru îmbunătăţirea condiţiilor oferite celor mai mici locuitori ai comunei. Potrivit edilului, banii provin din bugetul local, alimentat de Asociaţia Urmaşilor Grănicerilor Budac-Ragla. De asemena, la Şcoala Gimnazială Budacu de Susu va fi asfaltată platforma din incinta instituţiei, pentru activităţile sportive şi culturale.

          În ceea ce priveşte asigurarea lemnelor pentru iarnă la şcoli şi grădiniţe, procesul a fost finalizat, după principiul „iarna facem car şi vara, sanie”. De asemenea, din bugetul local este asigurată decontarea navetei pentru cadrele didactice. În ceea ce priveşte transportul elevilor, comuna Dumitriţa nu are nevoie de microbuze şcolare, pentru că distanţele nu sunt foarte mari. De altfel, spune primarul Ioan Moga, în 2012, Dumitriţa a cedat microbuzul repartizat pentru comuna Budacu de Jos.

 

***

Nu mai puţin de 60 văcuţe, prin proiectul Fundaţiei Heifer România

          Şi proiectele sociale fac parte din agenda autorităţilor locale. „Avem multe acţiuni sociale, de srpijinire a persoanelor nevoiaşe şi a copiilor care provin din familii dezavantajate. Ne străduim să fim în programul de Crăciun al Asociaţiei Tăşuleasa.

          De asemenea, ne bucurăm de proiectul derulat de Fundaţia Heifer România, prin care au fost date familiilor din comună nu mai puţin de 60 juninic, 25-anul trecut, de Moş Nicoplae şi 35, de Paşti”, menţionează Ioan Moga. Potrivit acestuia, au fost alese familii nu doar cu situaţii precare, dar care au şi experinaţă în creşterea animalelor, au teren pentru asigurarea furajelor şi un grajd.

....................................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5