Flaviu Lupşan, primar comuna Lunca Ilvei: Împărţirea societăţii în două tabere, oameni buni şi oameni răi, trebuie să dispară

Flaviu Lupşan spune că înainte de toate e primar. Nu s-a dezis, nu se dezice de partid, dar nu vrea funcţii politice. Flaviu Lupşan e un primar cu experienţă. E un tip ambiţios, un tip căruia nu îi place să îşi plângă de milă. Un dialog despre administraţie şi politică. Un dialog despre consecvenţă, despre respectarea cuvântului dat. Nu o fi adevărul absolut de partea primarului Flaviu Lupşan, dar ştie de ce e capabil. Şi are curajul să o şi spună.

Care a fost cel mai important proiect derulat, în acest an, în comuna Lunca Ilvei?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Cel mai important proiect finalizat este reabilitarea drumurilor forestiere, lucrare încheiată în urmă cu 4 luni de zile, un proiect în valoare de 1,5 milioane euro, un proiect extraordinar de binevenit pentru populaţia din zonă şi nu numai. Este un drum care face legătura între localitatea Lunca Ilvei şi Popasul Tihuţa, cu ieşire la Piatra Fântânele. Asigură fluiditatea, atât înspre Bucovina de Nord, cât şi spre partea de Bistriţa, traseu pe care îl utilizează majoritatea luncanilor la ora actuală.

Un alt proiect cu fonduri europene este cel pe care lucrăm în acest moment, un proiect cu finalitate în 2015. Este vorba de amenajări de maluri pe pâraie necadastrate, lucrare care a început în urmă cu 3 luni în urmă. Este un proiect binevenit în zona respectivă, pentru că sunt două pâraie care de fiecare dată când au fost precipitaţii care depăşesc cota normală fac probleme gospodăriilor oamenilor.

Şi cel de al treilea proiect pe care sperăm să îl finalizăm în acest an este un proiect pe Măsura 313, Centrul de Informare turistică, care este finalizat în proporţie de 90%. Concomitent mai avem un Centru de Informare Turistică pe Natura Sit 2000, pentru că noi deţinem şi o suprafaţă de 165 de hectare în ariile protejate. Este la limita localităţii, exact în mijlocul ariei protejate. Pe bugetul local, în acest moment, lucrăm la amenajarea zonei unde sunt blocurile ANL, creşa. Ne-a fost greu, pentru că a trebuit să stabilizăm terenul respectiv, să lucrăm în condiţii foarte greoaie. Este vorba de imobilele care s-au făcut acolo, două blocuri ANL, creşa, sală de sport. Iar amenajarea platformei a trebuit să o începem din bugetul local cu forţe proprii, însemnând apă, canal, amenajări drumuri de acces, parcări, implicit curent electric ş.a.m.d. Suntem într-o fază finală, urmează ca în perioada următoare să primim răspuns de la Ministerul Dezvoltării cu privire la condiţiile pe care le-a impus cu privire la aprobarea cererilor tinerilor care vor locui în aceste imobile. Creşa, deja funcţionează, sala de sport, la fel. Ce am mai făcut, probabil un lucru unicat în România, am preluat agentul termic de la fabrica din localitate SC Silvania şi printr-un schimbător de căldură am asigurat agentul termic pentru toate cele patru imobile. Este un lucru extraordinar.

Care au fost dificultăţile cu care v-aţi confrunat în implementarea acestor proiecte şi aici mă refer şi la impedimente de ordin politic. Sau impedimente birocratice.

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: De birocraţie nu m-aş plânge, pentru că sunt omul care, zic eu, am un pic de experienţă, cunosc foarte bine cum merg lucrurile, sigur că a implicat muncă multă, alergătură multă între Satu Mare, Bucureşti, niciun fel de problemă, toate sunt trecătoare în viaţă. Singurul lucru care mă doare este acela legat de nerespectarea cuvântului dat de către instituţiile statului. Mă refer aici la un proiect mare, mult aştept de către luncani, sistem de alimentare cu apă şi canalizare. El a fost implementat în 2007 prin grija domnului secretar de stat de atunci Ioan Andreica. Au fost patru comune şi trei oraşe. Ulterior, a mai apărut comuna Coşbuc, tăind de la noi şi dând la Coşbuc. Niciun fel de problemă, e foarte bine că s-a făcut şi acolo, dar problema care mă doare e că la vremea implementării proiectului a existat un protocol de colaborare instituţională între noi, unitate beneficiară, Consiliul Judeţean şi Compania Naţională de Investiţii, ca unitate de implementare a acestui proiect. Partea noastră de cofinanţare a fost de peste 22 de procente, 22,8%. Prin acel protocol s-a convenit la vremea respectivă ca cei de la Consiliul Judeţean să facă demersurile în aşa fel încât să găsească posibilitatea cofinanţării pentru că este vorba de o sumă foarte mare. Este vorba de 1.100.000 euro. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Proiectul a demarat foarte greu în 2007, în 2008 nu s-a întâmplat nimic. În 2009 s-a schimbat clasa politică, am demnarat procedura de licitaţie, contestaţii. Toată treaba asta a durat 2 ani. În 2010 ne-am apucat de treabă. În vara lui 2012 lucrarea a fost aproape finalizată, urmând ca partea noastră să fie finalizată în momentul în care noi asigurăm plata. Nu am putut face acest lucru, iar constructorul şi-a retras şantierul. După asta au început furturile masive, s-au furat şuruburi, piuliţe, tot ce s-a putut fura. Am încercat toate variantele posibile, angarea unui credit la nivel de localitate. Ne-a fost imposibil, orice angajare de credit presupune a depune documentaţia cu doi ani de zile înainte, pentru a fi aprobate de Fondul Monetar şi Banca Mondială. Şi de această dată, am clacat. Nu vă spun, că am fost de trei ori la Consiliul Judeţean, am intervenit, am insistat. Mi-au spus: nu se poate. Nu se poate finanţa şi cu asta basta. Numai cât nu mi-au spus că nu am culoarea adecvată.

În sfârşit, am găsit o altă soluţie prin care am demarat licitaţie de masă lemnoasă, în avans, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, am reuşit şi am adjudecat această licitaţie, suma a fost depusă în totalitate, respectiv 32 de miliarde, pentru că dădusem înainte firmei opt din bugetul local, urmând ca în următorii 5 ani să îi dăm eşalanot masă lemnoasă. Ca să fie totul complet, Prefectura prin serviciul contencios a atacat în instanţă. Probabil şi lipsa noastră de apărare, crezând că facem un lucru util pentru localitate, ne-am prezentat aşa cum ne-am prezentat în instanţă, şi am pierdut procesul. În aceşti trei ani care ne-au mai rămas nu ne rămâne decât să găsim o modalitate de plată faţă de agentul economic care ne-a dat posibilitatea să încheiem acea lucrare.

Apoi a urmat cealaltă latură, predarea instalaţiei de peste 4 milioane de euro către Aquabis, lucru pe care nu l-am putut face, consilierii din localitate au decis că nu putem să le dăm o lucrare de 4 milioane de euro în braţele cuiva ca să facă profit. Şi am preferat să ne facem serviciul propriu. Sperăm ca până la finele anului să putem branşa populaţia dornică. Preţurile la nivel de localitate sunt la umătatea celor de la Aquabis. Este un lucru extraordinar pentru oamenii din comună.

Ce v-aţi propus şi nu v-a ieşit anul acesta?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: E vorba de un proiect pe care mi l-am propus de foarte mulţi ani. Tot am depus documentaţie, începând de la Ministerul Învăţământului, de vreo 3 ori, Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, Consiliul Judeţean. Mă refer la extinderea şi modernizarea Şcolii Generale nr.1. Şcoala arată frumos, dar este o şcoală veche, cu tâmplărie veche. Confort interior este,  cu internet încă din 1998, am fost la acest capitol prima comună din judeţ, dar nu am reuşit cu acest proiect privind modernizarea şi extinderea şcolii. Ba s-au retras sumele, ba s-au găsit alte motive, dar sper. Sunt un tip ambiţios de felul meu şi nu mă las pentru nimic în lume.

Care este relaţia dumneavoastră cu preşedintele CJ Radu Moldovan?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Înainte de a face politică eram foarte buni amici, dar politicul ne-a despărţit. Unii când se văd pe cai mari, cred că totul este permanent, rămâi veşnic în funcţie, veşnic în politică. Dar lucrurile se mai schimbă. Aţi văzut acest lucru şi cu USL-ul care a fost un mastodont de aproape 80%, care s-a destrămat urgent. Nu am avut niciodată tachinări. Ne întâlnim, ne salutăm, dar de trei ani de zile comuna Lunca Ilvei nu a primit niciun leu.

Nu ne putem considera o localitate săracă în comparaţie cu localităţile de pe câmpie, dar cofinanţarea de care v-am vorbit anterior ne-a blocat din punct de vedere financiar. E adevărat, avem venituri din activitatea economică, dar să faci investiţii de ordinul zecilor de miliarde din bugetul local este foarte, foarte greu.

Care a fost răspunsul administraţiei judeţene?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Numai în acest an am făcut cinci memorii prin cae am solicitat sume, atât pentru funcţionare, cât şi pentru dezvoltare. Nu vă mai spun că prin luna martie-aprile a fost un zvon potrivit căruia toţi cei care avem studii de fezabilitate şi proiecte tehnice să le depunem de urgenţă la Consiliul Judeţean pentru a fi transmise la Bucureşti pentru a fi asigurată partea de finanţare. Nu ştiu câţi din judeţ am avut proiecte tehnice, eu mă pot număra printre primii care au avut proiecte tehnice. Le-am depus şi aşa au rămas. Răspuns, nici în ziua de azi.

Aveţi vreo funcţie în PDL în acest moment?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Niciun fel de funcţie şi nu agreez politica. Nu sunt nici un tip înregimentat. Sunt membru PDL din 1996. Sunt un om care m-am ataşat de oameni. Sunt un om care ţine la caracter, la cuvânt, şi de aceea m-am ataşat la vremea respectivă de Gheorghe Marinescu şi Ioan Oltean. Ioan Oltean a rămas acelaşi, un om care a ajutat judeţul şi comuna, ca urmare nu am ales să schimb macazul de la un mandat la altul, pentru că vedeţi cum e acum în politică.

Sunteţi unul dintre primarii care a ales să rămână în PDL. Aveţi şi colegi, primari cu experienţă, care odată cu Ordonanţa 55 au ales să treacă de partea cealaltă. I-aţi înţeles? Care e punctul dumneavoastră de vedere?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Încerc să îi înţeleg. O parte dintre ei fiind la primul mandat sau poate chiar la al doilea, fireşte, că vor să facă ceva, vor să le arate oamenilor că nu s-au înşelat atunci când au pus ştampila pe buletinul de vot. Pe de altă parte, unii au fost prinşi la cotitură. Cei de la putere funcţionează pe două lozinci: cine nu e cu noi e împotriva noastră, ori totul sau nimic.

De ce asupra dumneavoastră nu au funcţionat aceste presiuni? Pe lângă experienţă administrativă, un primar are nevoie de …

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Cuvânt, caracter.

La ce vă aşteptaţi după aceste alegeri prezidenţiale?

Flaviu Lupşan, primar Lunca Ilvei: Oamenii sunt scârbiţi de ceea ce se întâmplă în politica românească. Consider că împărţirea societăţii în două tabere, oameni buni şi oameni răi, trebuie să dispară. Vreau o altfel de clasă politică. Şi asta nu o poate face decât un preşedinte ca şi Klaus Iohannis. Mai puţine vorbe, mai multe fapte.

Interviu realizat de Carmen Bulz

Comentarii

22/11/14 12:32

Admirabil articol,d-le Flaviu ! Stau și analizez gândurile dvs. și găsesc de cuviință că e cineva vinovat,dacă nu foarte vinovat,de împărțirea societății românești în tabere antagoniste.Să ne ferească Dumnezeu de oamenii DP ( mare ),care au știut întotdeauna să agite apele chiar și atunci când au fost liniștite.Dumnezeu să-i dea neliniștea ce ne-a creat-o nouă... Sunteți omul potrivit la locul potrivit cum puțini sunt în țara noastră. Să sperăm că d-l Iohanis să gândească altfel și să facă tot posibilul să ne reunească.Asta așteptăm de 25 de ani. Felicitări !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5