Slujire arhierească în biserica românilor din orașul suedez Jönköping

Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit în duminica după praznicul Nașterii Domnului, 28 decembrie 2014, Taina Sfintei Liturghii pentru românii din oraşul suedez Jönköping. Răspunsurile la strană au fost date de grupul coral al parohiei, condus de doamna preoteasă Marica Băncilă.
Copiii din comunitate au colindat alături de părinții lor, ierarhul le-a oferit daruri, îndemnându-i ca prin colindă să învețe să fie plini de bunătate asemenea Pruncului Iisus, Izvorul bunătății.

În cuvântul de învățătură, episcopul românilor din țările scandinave s-a referit la semnificația pericopei evanghelice, după Evanghelistul Matei, de la Sfânta Liturghie, despre fuga Pruncului Iisus în Egipt, fiind purtat pe brațele Fecioarei-Mame și a bătrânului și temătorului de Dumnezeu, Dreptul Iosif, cinstit în această duminică dimpreună cu Regele și Prorocul David și cu Apostolul Iacob, rudenia Domnului, fiul Dreptului Iosif, primul episcop al Ierusalimului. Fuga în Egipt, arată lucrarea lui Hristos ca veșnic Pelerin pe acest pământ, dar și rolul pe care l-au avut neamurile în iconomia mântuirii, a precizat ierarhul.

În acest sens, la nașterea Domnului magii din Persia antică, cârmuiți de o stea, au venit să-L adore pe Pruncul Iisus. Recunoscându-I dumnezeierea, I-au oferit darurile ce simbolizau, pe de o parte, întreita Sa slujire de arhiereu, profet și împărat, iar pe de alta, virtuțile cardinale în trăirea și slujirea creștină: aurul credinței, smirna nădejdii și tămâia bineplăcută a iubirii. Totodată, Egiptul L-a primit și L-a ocrotit pe Hristos de mânia lui Irod, așa cum odinioară și Iosif cel Preafrumos, care îl prefigurează pe Mântuitorul, a fost salvat și adăpostit de Egipt în urma urii și intenției ucigașe a fraților săi, a mai spus Preasfințitul Macarie.

Ierarhul i-a îndemnat pe preotul paroh Ovidiu-Teodor Băncilă și pe credincioși de a aduce mulțumire deplină lui Dumnezeu pentru visul frumos devenit realitate de a avea la Jönköping propria biserică, în care românii să-și poată trăi și cultiva firesc, constant şi fără nicio oprelişte credința dreptmăritoare.

Cu ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, prin sacrificiul preotului și enoriașilor parohiei din Jönköping, precum și cu ajutorul obținut din colectele pe care le-a organizat ierarhul locului în unele parohii din Episcopia Europei de Nord, în data de 27 februarie 2014 s-a semnat contractul final de vânzare-cumpărare, iar la 1 martie 2014 biserica luterană a intrat în posesia parohiei românești din Jönköping.

Biserica de zid, situată într-o zonă deosebită a orașului Jönköping, pe malul lacului Vättern (al doilea ca mărime din Suedia), a aparținut unei case de copii orfani, foarte bolnavi, de la începutul secolului XX. Mulți dintre aceștia au decedat, fiind înmormântați în cimitirul din jurul bisericii. În noaptea Sfintelor Paști, anul curent, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit prima Liturghie în noua biserică românească din Jönköping.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5