Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Eu cred că administraţia trebuie făcută dând şi putere celui care e ales

A ieşit un interviu fluviu cu primarul Ovidiu Creţu, un interviu care va fi publicat în două părţi în cotidianul nostru. A fost o convorbire de mai bine de o oră. Primarul Ovidiu Creţu, dincolo de criticile care i se aduc, e un interlocutor onest. Povestea interviului e următoarea. Încă de la începutul anului mi-am manifestat intenţia de a realiza un interviu cu domnia sa. M-a rugat să îi trimit pe mail temele de discuţie şi ulterior mă va suna pentru a stabili ziua şi ora. Şi s-a ţinut de cuvânt.De ce am spus că primarul Ovidiu Creţu e un interlocutor onest. Nu mi-a impus niciodată teme de dialog, întrebări, nu mi-a cerut ca un anumit subiect să fie scos din discuţie. Şi nici nu are pretenţii să fie intervievat doar de anumite personaje, să apară doar în anumite publicaţii, să dea bine la imagine. Dimpotrivă, răspunde provocărilor şi îi place să fie întrebat. De fiecare dată, a răspuns din prima, s-a comportat impecabil, a raportat inginereşte şi nu a bătut niciun apropo.  

Lumea va reţine anul 2014 ca anul Pădurii Schullerwald

Cum caracterizaţi anul 2014 din punct de vedere administrativ? Concret, ce aţi lăsat în urmă şi ce a rămas pe hârtie?

Ovidiu Creţu: Categoric, 2014 a fost un an greu, un an dificil. La sfârşitul lui 2014 mi-am zis: bine că a trecut. La un bilanţ, noi ne-am continuat mersul spre europenizare cu obiective realizate, dar şi cu insuccese. Obiectivele realizate cu care chiar mă mândresc sunt: finalizarea Pădurii Schullerwald, finalizarea Pieţei Dominicane, reabilitarea termică a 16 blocuri care înseamnă 1.060 de apartamente, asfaltarea a şase străzi de pământ (Compozitorilor, Valea Rusului, Codrului, Matei Eminescu, Vasile Petri şi Busuiocului). De asemenea, am realizat peste 1.200 de parcări de reşedinţă, am asfalt 40.000 mp, ceea ce ar veni un drum de 6,6 km, am realizat peste 4.000 mp de trotuar pe Ion Minulescu, 1 Decembrie, Vasile Conta, Înfrăţirii şi Codrişor şi am realizat alineamentul de tulipani pe strada Alexandru Odobescu.

  Tot în 2014 am avut două acţiuni unice, de comemorare a deportării evreilor şi exodul saşilor, prilej cu care am realizat după o sută de ani spectacole de operă în Bistriţa, Nabucco pentru evrei şi Aida pentru saşi. Pot spune că programele noastre şi acţiunile culturale organizate în acest an au fost de calitate, au fost pe placul oamenilor, dovadă că au participat în număr mare la evenimente, lucru care mă încântă.

   La capitolul insuccese, cel mai mare regret e că nu am început în 2014 construcţia pârtiei de schi (pe căi procedurale am fost nevoiţi să o amânăm, dar o să semnăm contractul în curând). Nu am realizat canalizarea pluvială pe strada Mihai Viteazu, nu am reuşit să cumpărăm terenurile din strada Bistricioarei pentru parcarea supraetajată şi nici casa de pe strada Crinilor, unde a fost prima şcoală românească, deoarece nu am reuşit să ne înţelegem cu propietarii.

    Tot aici trec şi varianta ocolitoare care se blochează la fiecare pas şi mai apoi sunt lucrări pe care ni le-am propus, am fi trebuit cel puţin să le începem şi nu am reuşit. Vorbesc aici de asfaltări de drumuri, nu am finalizat toate blocurile pe care ni le-am propus să le reabilităm, nu am reuşit să începem modernizarea ştrandului, nu am reuşit să facem paşi pentru modernizarea zonei adiacente râului Bistriţa, între cele două poduri Budacului şi Jelnei, pentru că suntem legaţi de proiectul de reabilitare pe care ministerul prin Secţia de Gospodărire a Apelor de aici sau prin Direcţia de Ape Someş -Tisa de la Cluj vrea să îl realizeze el, pentru că proiectul nostru vine după, şi cel puţin dacă am fi văzut proiectul lor, ştiam ce să punem în tema noastră de proiectare, ca să facem paşii mai departe.

     La o concluzie, spun că am făcut paşi spre drumul europenizării în 2014, dar per total, a fost un an dificil, un an agitat, au fost şi două runde de alegeri electorale, iar orgololiile politice şi alte orgolii au fost exacerbate, dar cred că lumea va reţine anul 2014 ca anul Pădurii Schullerwald.

 Aţi tot repetat sintagma ,,nu am reuşit”. Nu aţi reuşit din cauza cui?

Ovidiu Creţu: Aş putea spune la modul general din cauza sistemului administrativ. Noi ne-am propus foarte multe obiective pe care nu am reuşit să le ducem la capăt pentru că lucrăm cu acelaşi personal şi externalizarea este imposibilă. Şi atunci cu acelaşi personal care în urmă cu şapte ani derula proiecte în valoare de un milion de euro pe an, acum derulăm proiecte de 30 - 40 de milioane de euro pe an. Diferenţa este foarte mare şi pur şi simplu suntem sufocaţi în zonele respective.

  Apoi sunt şi alte cauze, şi cauze politice, faptul că nu am avut o majoritate absolută în Consiliul Local, pentru a putea trece şi proiectele care ţin de două treimi din administrarea patrimoniului. Am fost blocaţi de câte ori s-a putut. Exemplul cel mai clar a fost joi, 15 ianuarie, în prima şedinţa ordinară a Consiliului Local din acest an, unde o listă care detalia un obiectiv trebuia să fie blocat, pentru că era vorba de Wonderland şi tot ce ţine de Wonderland trebuie blocat.

Varianta ocolitoare, cea mai mare şansă ratată de municipiul Bistriţa

Ajungem şi la Wonderland. Să le luăm pe rând. Varianta ocolitoare va rămâne doar pe hârtie?
Ovidiu Creţu:
Eu sper că NU. E adevărat că nu mai am optimismul pe care îl aveam la început şi asta se datorează faptului că cei care sunt împotriva variantei, eu spun câteva sute de bistriţeni faţă de 70.000 de bistriţeni care şi-ar dori această variantă ocolitoare, ne atacă la fiecare pas în justiţie.

   La ora actuală ne judecăm cu ei pentru avizul pe care l-am obţinut pe PUG. Din cauza acestui fapt, avizul de mediu cerut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) este blocat până se judecă cazul, şi tot aşa amânăm, amânăm...

 Vă daţi seama că cei care fac această variantă cu finanţare europeană – CNADNR entuziasmaţi ar fi să facă la Bistriţa asta. Eu spun că a rămas încă varianta în picioare, datorită faptului că este PSD-ul la guvernare şi am făcut lobby politic să nu fie scoasă afară.

Mă pun în locul celor de la CNADNR şi zic: ce îmi trebuie mie ca director să mă tot duc la Bistriţa ca să mă înjure nu ştiu cine şi să mă dea în judecată? Mă duc la Sfântu Gheorghe, mă duc la Piatra Neamţ, unde mă primesc cu braţele deschise şi am acceptul de a demara lucrările.

CNADNR menţine varianta ocolitoare de la Bistriţa în actualitate datorită lobby-ului politic făcut de mine şi de Radu Moldovan pe lîngă premierul Ponta şi pe lîngă ministrul Transporturilor Ioan Rus. Nu ştiu cât va ţine chestiunea aceasta şi nu ştiu când se vor termina nesfârşitele procese.

Dumneavoastră ce spuneţi, că dată cu plecarea PSD-ului de la guvernare, va dispărea şi varianta ocolitoare din preocupările CNADNR-ului?

Ovidiu Creţu: Eu sunt convins că dacă va veni PNL-ul la guvernare, CNADNR va primi dispoziţie să lase Bistriţa în pace, că o să fie alte ocazii.

Veţi trece acest proiect la capitolul eşecuri, la un bilanţ al activităţii dvs.?

Ovidiu Creţu: La capitolul ,,şanse ratate”. Cea mai mare şansă ratată de municipiul Bistriţa. Nu de primarul Ovidiu Creţu, de municipiul Bistriţa. Cea mai mare şansă, cea mai mare investiţie. Cel mai important motor de dezvoltare pentru următorii 50 de ani se va rata odată cu ratarea variantei ocolitoare.

La ora actuală, pârtia de schi este în licitaţie. În proporţie de 80%, la anul se va schia

Am ajuns şi la Complexul Sportiv Wonderland. Dumneavoastră susţineţi că este un proiect eficient. De ce nu aţi reuşit să îl realizaţi printr-un parteneriat public-privat aşa cum v-au cerut şi consilierii din opoziţie şi diverse asociaţii şi aţi apelat la un împrumut bancar?

Ovidiu Creţu: Pentru că nu am vrut să fac ceva care să fie valabil pentru anul 1970. Vreau ca în zona respectivă să se facă ceva valabil pentru anul 2015. Toţi cei care au realizat astfel de lucruri au adus second-handuri de prin străinătate, care nu erau doar depăşite fizic, ci erau mult depăşite moral. Ceea ce ne trebuie nouă acolo sunt echipamente care să poată să satisfacă foarte mulţi oameni într-o perioadă foarte scurtă.Acesta este de fapt substratul. Faptul că nu există investitori la scară mare pentru astfel de lucruri e o treabă care afectează toată România. Noi avem un Plan Urbanistic aprobat acolo care prevede ca elemente de iarnă, pârtia de schi, ca element de vară, aqua park. Dar pe lângă asta, patinoar, sală polivalentă, hipodrom, teren de golf. Deci pe 274 de hectare se vor face enorm de multe lucruri. Noi am făcut acest Plan Urbanistic în care am enumerat obiectivele. Dintre acestea, trei trebuie să le facă administraţia. Sunt pârtia de schi, aqua park-ul şi utilităţile. În momentul în care cele trei obiective vor fi realizate, sunt absolut convins că zona se va împânzi de hoteluri, de terenuri private sau date în concesiune şi apoi dezvoltate.

Costurile realizării pârtiei de schi sunt mari, în condiţiile în care aceasta se va realiza din bani publici, respectiv împrumut bancar. Se mai justifică o pârtie de schi?

Ovidiu Creţu: Sigur că se mai justifică o pârtie de schi. Pârtia de schi este un element esenţial. Trei, patru luni pe an, dacă se schiază este foarte bine. Vor fi ani în care se va schia două luni pe an.

Cine va alege să vină la schi în Bistriţa?

Ovidiu Creţu: Bistriţenii. Pârtia de la noi din Bistriţa este echivalentă cu Pârtia Veveriţa,  nou făcută, de la Vatra Dornei, este superioară pârtiilor de la Topliţa, este la nivelul pârtiilor de la Cavnic. Deci, pârtia pe care o vom face aici de 1.000 de metri lungime, cu o cădere de 240 de metri rivalizează cu pârtiile pe care le avem în jur fără nici un fel de problemă. Avem avantajul că este la înălţime mai mică, însă dotările pe care le va avea, zăpadă artificială, nocturnă creează condiţii bistriţenilor dornici să schieze la ei acasă. Şi sunt foarte mulţi bistriţeni care schiază.

În ce stadiu e realizarea pârtiei de schi?

Ovidiu Creţu: La ora actuală, pârtia de schi este în licitaţie. Am deschis ofertele, deci semnarea contractului este o chestiune de două săptămâni. În momentul semnării contractului, municipiul este angajat. În ceea ce priveşte pârtia de schi lucrurile sunt încheiate. Singura chestiune care ar putea interveni ca noutate, dar asta nu pot să o dau cu şansă foarte mare este ca fondurile care nu se pot aborbi pe transporturi şi pe mediu să fie redirecţionate pe contracte încheiate, asta e valabil şi pentru pârtia de schi, şi să prindem totuşi fondurile  europene până la urmă. Dar e o chestiune care se va decide în două săptămâni, fiindcă guvernul actual încearcă să absoarbă tot ceea ce ne-a oferit Uniunea Europeană. Termenul este finalul anului 2015 şi ştiu sigur că Ministerul Fondurilor Europene lucrează la un act normativ prin care lucrările care sunt în derulare, asta înseamnă contract de execuţie semnat, să fie finanţate din sumele care nu pot fi atrase pe programul de transporturi şi pe pogramul de mediu. Ar fi un lucru formidabil. Asta s-ar putea întâmpla cu pârtia de schi. Dacă nu, o facem pe împrumutul bancar.

Dacă lucrurile se derulează aşa cum spuneţi dumneavoastră, vă întreb când vor putea schia bistriţenii?

Ovidiu Creţu: Eu spun că în proporţie de 80%, la anul se va schia, pentru că o pârtie de genul acesta poate să fie făcută într-un an de zile. Dacă nu se va finaliza la anul, cu siguranţă va fi finalizată în celălalt an. Anul acesta se vor instala cablurile. Vreau să mai adaug ceva: transportul pe scaun îţi dă posibilitatea să îl foloseşti şi vara, aşa cum se foloseşte telescaunul de la Vatra Dornei. Vara înseamnă să urci oameni,inclusiv biciclete, pentru că sunt suporţi care transportă şi biciclete şi apoi se coboră înspre Ghinda sau în alte părţi.

Revin, dumneavoastră susţineţi că pârtia de schi se va realiza, în ciuda contestaţiilor iscate. Dacă pârtia de schi nu va fi un succes aşa cum l-aţi gândit dumneavoastră?

Ovidiu Creţu: Eu spun categoric că pârtia de schi va fi frecventată de enorm de mulţi bistriţeni. Cu toată dotarea pe care o va avea nu va face faţă în weekenduri.

Cum rămâne cu Aqua Parkul?

Ovidiu Creţu: Aqua Parkul este în procedură de realizare a caietului de sarcini şi a temei de proiectare. Din păcate ceea ce am aflat azi-dimineaţă (vineri, 16 ianuarie – n.r.) e că s-ar putea să nu fie eligibil pe fonduri europene, lucru care ne-ar deranja foarte mult. Noi vom merge în continuare cu Aqua Parkul, îl vom realiza şi îl vom scoate la proiectare, uar după aceea vom găsi soluţii.

Insist. Nu vă e teamă că o să strige lumea pe stradă: „uite pe ăla cu Wonderlandul lui”.

Ovidiu Creţu: Misiunea mea e să mă lupt, să mă zbat să se realizeze, să se facă. E foarte simplu să renunţ. Puteam să nu fac nimic. Credeţi că viaţa mea e mai uşoară cu zeci de milioane de euro de derulat? Nu ar fi fost mai simplu să nu derulez nimic? Mă puteam duce să îmi fac somnul de frumuseţe la ora 12.00, puteam să mă duc să îmi fac concediile. Eu îmi fac acum concediul din 2013, deci zilele de concediu pe care mi le iau acum sunt din 2013. Vin la ora 7.00 şi plec la ora 19.00. Eu sunt format în felul acesta, să mă lupt pentru crezul meu, pentru ţintele pe care mi le-am propus şi să le realizez. Întotdeauna mi-am propus ţinte înalte, nu m-am mulţumit cu firimituri.

Nu e Wonderlandul o ţintă mult prea înaltă, din moment ce aveţi opoziţie în Consiliul Local, opoziţie în rândul societăţii civile, opoziţie în rândul organizaţiilor nonguvernamentale.

Ovidiu Creţu: Nu. Chestiunea se discută politic, inclusiv în rândul diverselor asociaţii. Dacă discutăm despre cetăţeni, încercaţi pe stradă, între tineri, între elevi şi vedeţi care le e părerea. Că unii cred că nu mai sunt în stare să fac Wonderlandul, asta da, dar că nu îşi doresc acest complex sportiv, nu cred. Pot paria că 90% din cetăţeni îşi doresc acest complex sportiv.

Dacă aş fi avut 11 consilieri PSD, încă de iarna trecută am fi schiat în Wonderland

Că tot am adus în discuţie Consiliul Local. Dumneavoastră personal, cum vă simţiţi după o şedinţă de Consiliu Local de 6-7 ore? Sunt eficiente? Puţini cetăţeni ştiu că dumneavoastră ca şi primar nu aveţi drept de vot, nu conduceţi şedinţele ca şi în Consiliul Judeţean. Ce ar trebui făcut?
Ovidiu Creţu:
Eu cred că ar trebui schimbată legea. Eu cred că ar trebui un sistem similar de vot celui de tip premial cum e în Franţa, mai ales în contextul actual în care se discută de două mandate ale primarului. Dacă are un Consiliu Local de opoziţie, poate foarte bine să nu facă nimic, să nu îi iasă nimic. Eu cred că administraţia trebuie făcută dând şi putere celui care e ales. În acest sens am spus mereu, dacă eu aş fi avut 11 consilieri PSD, am fi schiat nu iarna asta, încă de iarna trecută am fi schiat în Wonderland. Din cei şase ani ai proiectului, doi ani i-am pierdut din cauza tergiversărilor din Consiliul Local. Singura explicaţie este că opoziţia doreşte să ajungă la pixul verde, ţinta e să împartă bugetul. Acolo e bătălia politică. Şi pentru asta trebuie dat jos Creţu.

Ori, chestia asta se poate face blocându-i la nesfârşit proiectele, spunând mai la final de mandat: ,,păi, nu a făcut nimic”. Ori, în momentul în care începi să numeri realizările şi oamenii vor schia în Wonderland, va fi greu opoziţiei să mai zică ceva. Cred că dacă se schimbă legea electorală şi va apărea o variantă ca în Franţa, iar în cazul Bistriţei competiţia electorală să se dea pentru 10 posturi de consilieri, iar partidul care are din cei 10, cei mai mulţi consilieri, să primească celelalte 11 posturi cadou are o majoritate şi conduce, iar la sfârşit nu mai poate spune "nu m-am lăsat Tuţă, m-a trădat PNL" etc. Ai avut majoritate, ai avut primarul, ce ai făcut?Şi atunci e clar, ai nu doar responsabilitate, ai şi puterea şi competenţa de a conduce. Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta.

Ştiu că sunt consilii locale unde se lucrează extraordinar de repede şi eficient, în general acolo unde primarii au majoritate confortabilă. Unde nu, lucrurile se discută, se rediscută.Am propus la un moment dat să adoptăm un sistem care să semene cu cel parlamentar, în sensul că în şedinţa de Consiliu Local să se discute amendamentele care au fost discutate în comisii. Adică, eu nu pot să vin la un proiect de hotărâre la comisie, să mă uit prima dată pe material, nu ştiu nimic, aflu de proiect din nişte întrebări care se pun acolo, nu zic nimic şi peste trei zile la şedinţa de Consiliu Local, spun că am propunerea aia şi aia şi cer să se modifice. Orice modificare a hotărârii trebuie să se întoarcă înapoi la serviciile care au dat raportul de specialitate. În Parlament nu poţi să te duci să propui în pen lucruri care nu au fost discutate în comisii.

Vă întreb retoric, cele mai multe intervenţii ale consilierilor, atât din partidul dumneavoastră, cât şi din opoziţie, sunt făcute de dragul mass-media pentru a genera ştiri?

Ovidiu Creţu:  Categoric şi de aceea m-am opus ca şedinţele de comisii să fie publice, pentru că le-am fi transformat şi pe acelea în declaraţii politice, pentru că multe din declaraţii sunt intervenţii politice.

Eu am propus ca la începutul şedinţei să se facă o sesiune de declaraţii politice, nu la sfârşit, pentru că nu ar mai sta nimeni. Şi atunci, se ştie că dacă şedinţa începe la ora 14.00, de la 14.00-15.00 vor fi declaraţii politice, la care nu trebuie să răspundă primarul, la care nu trebuie să răspundă altcineva, ci pur şi simplu, ei îşi spun punctul de vedere vizavi de ce vor ei.

Dar sunt lucruri pe care nu le văd rezolvabile pentru că nu există un punct de vedere comun nici la nivelul Parlamentului, nici când aveam 70% majoritate nu au existat puncte de vedere comune ca să se rezolve problemele, nici cea privind incompatibilitatea ANI.

Sunt foarte multe chestiuni într-un stil românesc şi nu cred că se vor schimba într-un timp rezonabil.

Sunt absolut sigur că voi câştiga procesul la Înalta Curte

Că tot aţi pomenit de ANI. Următorul termen e în 27 ianuarie. Potrivit ANI, în perioada 1 octombrie 2012 - 21 ianuarie 2013, v-aţi aflat în incompatibilitate, întrucât aţi fost şi reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistriţa Sud SRL. Înainte de toate, cum aţi ajuns domnule primar în această situaţie?

Ovidiu Creţu: Dintr-o interpretare greşită a ANI şi o tratare superficială a mea a procesului de la Curtea de Apel Cluj. Eu am fost mandat de Consiliu să înregistrez societatea.Ca să înregistrez societatea a trebuit să semnez documentele de înregistrare. Asta nu înseamnă că am făcut parte din adunarea generală. La fel ca domnul preşedinte Klaus Iohannis cu direcţia pieţelor. ANI a interpretat că dacă am înregistrat societatea şi Consiliul Local nu a pus pe altcineva ca să fie în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), eu sunt acela. Consiliu Local nu a zis niciun moment că primarul este membru în AGA. Mai mult, Consiliu Local şi-a reţinut pentru el această funcţie, în totalitate. Că ANI interpretează, altfel, este o problemă a lor, o prostie a lor. La Curtea de Apel de la Cluj eu am tratat problema extrem de superficial şi m-am trezit cu o prostie mai mare decât a lui ANI. Sigur că pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie am angajat o casă de avocaţi, cu o grămadă de bani, ca să susţină o prostie promovată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).Eu înţeleg demersul ANI în cazul acelor primari, viceprimari, care au luat bani, care au participat la adunările generale ale acţionarilor, chiar dacă din postura de invitat, dar eu nu am participat la nicio adunare, nici măcar ca invitat.

La ce vă aşteptaţi în 27 ianuarie?

Ovidiu Creţu: Eu mă aştept la o sentinţă definitivă de rezolvare a cazului. Sunt optimist, nu îmi fac probleme. Această bâlbă ANI mi-a luat o grămadă de timp şi o grămadă de bani. Dar asta e. Mai mult, eu leg procesul meu şi de procesul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că e importantă legătura, este în exact aceeaşi situaţie ca şi mine. Procesul nu este identic, dar o componentă din procesul domnui Iohannis se regăseşte şi în procesul meu. Şi nu cred că cineva îl va condamna pe preşedintele României, va da câştig de cauză ANI. Eu sunt absolut sigur că voi câştiga procesul la Înalta Curte şi lucrurile se vor încheia fără probleme.

Interviu realizat de Carmen Bulz

În ediţia print de miercuri puteţi citi partea a II-a interviului cu primarul Ovidiu Creţu. Edilul a vorbit despre posibilitatea unui al treilea mandat, despre relaţiile cu PSD-ul şi preşedintele CJ Radu Moldovan.

 

 

Comentarii

19/01/15 18:56
Struțul din zăpadă

Dați-mi mie toată puterea că știu eu ce să fac.

20/01/15 13:26
Vizitator

Varianta ocolitoare este cea mai mare şansă ratată de municipiul Bistriţa. Nu de primarul Ovidiu Creţu, ci de municipiul Bistriţa, din cauza primarului Cretu, care a sustinut prosteste varianta 2 Sud prin Padurea Codrisor, care pe langa faptul ca este extrem de costisitoare, nu respecta criteriile minime pentru o centura ocolitoare, ca sa nu mai vorbim de cerintele impuse de protectia mediului. Si totusi, nu e totul pierdut. Faptul ca in Masterplanul pentru transporturi, pe lista priorităţilor infrastructurii rutiere în 2015-2016, figureaza un drum expres intre Dej si Bistrita este un lucru extraordinar. Prin dfinitie, drumurile expres sunt drumuri naţionale rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor care nu deservesc proprietăţi riverane şi care au două sensuri de circulaţie cu cel puţin două benzi pe sens, separate de un spaţiu median, şi nu intersectează la nivel nicio altă cale de comunicaţie, iar intrarea şi ieşirea autovehiculelor este permisă numai cu acces dreapta, în locuri special amenajate. Aceasta atrage dupa sine si reconsiderarea traseului viitoarei centuri ocolitoare a Bistritei care la randul ei trebuie sa indeplineasca standardele pentru drumuri expres. Prin urmare, este urgent necesara o noua proiectarea a drumului de centura a Bistritei care sa respecte si standardele de cost.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5