Istoricii români şi maghiari „în coliziune”, prin dezbateri ascunse
O activitate de o sensibilitate aparte şi o importanţă deosebită, pentru descoperirea adevărului istoric despre Transilvania, a avut loc la Muzeul Bistriţa, în data de 25 martie a.c., începând cu ora 11,00 sub sigla „Workshop dezbateri ascunse, Istoriografia română şi maghiară în coliziune”, la care au participat istorici şi cercetători din municipiul Cluj-Napoca şi Bistriţa, profesori de istorie din judeţ, un public avizat, doctori în domeniile cercetării şi aflării adevărului istoric „gol-goluţ”, care nu au denaturat adevărul, un public avizat, mass-media etc.
Deosebita manifestare a fost organizată de CJ B-N, Complexul Muzeal B-N şi Institutul de Istorie „George Bariţiu”, abordându-se tema atât de delicată a Transilvaniei prin documente existente, cercetări, izvoare, informaţii etc., de către istoricii români prezenţi, profesori de istorie etc., şi de către istoricii şi cercetătorii maghiari prezenţi, fiecare parte venind cu argumente indubitabile referitor la această parte din România – Transilvania.
Dr. Corneliu Gaiu, directorul Muzeului Bistriţa, a precizat că trebuie intensificate cercetările, mai ales de români, există dovezi foarte multe şi a mulţumit participanţilor.
A fost o „lecţie de istorie” deschisă, pe viu şi necesară.
Citiţi şi:
- Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Locuri ale memoriei în spaţiul urban”
- Liviu Rebreanu şi Pripasul lui Ion, în viziunea col. Ioan V. Boţan şi mărturii ale prislopenilor
- „ISTORIE FURATĂ” – CRONICĂ ROMÂNEASCĂ DE ISTORIE VECHE, ÎN OPINIA AUTORULUI, ING. CORNEL BÎRSAN
- Despre Istoria Furată, la Palatul Culturii Bistriţa
- Recital cameral
Adaugă comentariu nou