Becleanul s-a înfrăţit cu oraşul polonez Siepraw
Nici n-au apucat bine vineri premierul Victor Ponta, ministrul Liviu Dragnea şi academicianul Liviu Maior să taie panglica la clădirea maiestuoasă ridicată în centrul oraşului, că prima de lucru zi din viaţa Primăriei Beclean a şi început, chiar dacă în cronologia evenimentelor era, de fapt, sâmbăta liberă în mod obişnuit. Funcţionarii publici, consilierii locali, primarul şi vicele său, toţi au venit, alături de elevi, să ia parte la şedinţa solemnă a aleşilor locali, acolo unde o delegaţie din Polonia a venit de dimineaţă să semneze un protocol de înfrăţire între oraşul Siepraw, reprezentat prin primarul Tadeusz Pitala, şi Beclean (aici, e prima colaborare de acest gen parafată oficial). Momentele festive începute cu intonarea imnurilor celor două state au fost încununate cu înmânarea titlului de Cetăţean de onoare al localităţii de pe Someş președintelui Consiliului Județean din subjudeţul Myslenice (regiunea Malopolska), Jan Marek Lenczowski.
Impresionat că şi-a auzit ţara reprezentată în cântecul solemn interpretat până la sfârşit, căci de obicei sunt intonate doar două strofe, primarul de 25 de ani al oraşului polonez Siepraw, Tadeusz Pitala, l-a felicitat pe omologul său din Beclean pentru investiţiile şi fondurile atrase la nivelul localităţii pe care o administrează. Oaspetele a fost uimit de vizitele de nivel înalt primite aici cu o zi înainte, mai ales că în Polonia nu mai văzuse în întreaga sa carieră o asemenea desfăşurare de forţe guvernamentale într-o unitatea teritorial administrativă de dimensiunile Becleanului. Pe de altă parte, semnatarul protocolului de înfrăţire i-a apreciat pe elevii Colegiului Naţional ”Petru Rareş” (printre cei din Franţa, Anglia şi Slovacia), care au dus, în iarnă, o imagine foart bună în Polonia, inclusiv prin punerea în scenă a unei piese de teatru care a dat senzaţia unei reprezentaţii profesioniste. “Mă bucur că am început această colaborare. Ţările ni se schimbă. Suntem într-o Europă comună, cred că în scurt timp şi România va fi în Schengen. Ultima dată am vizitat România în 1988; văd o diferenţă foarte mare” a declarat Tadeusz Pitala, după care i-a dăruit un tablou (pictat de un autor polonez) primarului Nicolae Moldovan - edilul primise cu o zi înainte, de la ÎPS Mitropolitul Andrei, icoana Domnului Isus Hristos. Schimburile de obiecte simbolice între oficialii celor două localităţi înfrăţite au venit să consfinţească inclusiv ideea dezvoltării unor schimburi de experienţă începute în iarnă şi continuate în mai, cu primirea la Beclean a unor tineri polonezi care vor întoarce vizita elevilor de la Colegiul Naţional “Petru Rareş”.
Președintele Consiliului Județean din Myslenice, Cetăţean de onoare la Beclean
Jan Marek Lenczowski, preşedinte din toamnă al subjudeţului Myslenice, a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Beclean, în cadrul aceleiaşi şedinţe solemne a Consiliului Local unde a fost primită oficial delegaţia poloneză din care au mai făcut parte primarul din Siepraw, preşedintele Consiliului Local şi traducătorul. “Sunt conştient că această colaborare a noastră va aduce momente de neuitat. Felicitări primarului şi comunităţii pentru aceste evenimente deosebite pe care le trăiţi! Vă urez ca în această nouă clădire pe care aţi inaugurat-o acum să se nască noi proiecte, noi idei”, a declarat oaspetele distins. În final, invitaţii de peste hotare au semnat în cartea de onoare a oraşului Beclean.
Citiţi şi:
- Premierul vine la Beclean cu cinci miniştri ca să inaugureze trei importante investiţii
- Prietenia istorică polonezo-română reafirmată la “Zilele oraşului Beclean”
- Primarul Nicolae Moldovan, alături de o delegaţie din Beclean, la partenerii polonezi din Myślenice
- Bistrița-Năsăud, înfrăţire cu judeţul Myślenice din Polonia! Preşedintele Radu Moldovan şi starostele Josef Tomal au semnat Scrisoarea de intenție
- Partenerii polonezi, din nou la Beclean
Adaugă comentariu nou