Proiectul “Jurnalistul adolescent”

Exclusivitate! Ioan Groşan: Bistriţa-Năsăud e al doilea loc natal al meu

 

Timp de două zile, la Bistriţa   a avut loc întâlnirea cu marele scriitor Ioan Groşan. 

Prozatorul ne-a încântat cu spiritual lui umoristic, prezentându-ne câteva rânduri din impresionanta sa opera O sută de ani la Porţile Orientului. De asemenea, ne-a dat şi câteva lecţii de viaţă, subliniind rolul important pe care îl are pentru fiecare dintre noi bagajul cultural acumulat în perioada liceului.

Cu această ocazie, am avut onoarea de a-i lua un scurt interviu, prilej cu care am aflat câteva dintre "secretele" acestuia:

 

-V-aţi dorit dintotdeauna să fiţi scriitor?

Ioan Groşan: “Da, pentrucă e tot ceea ce ştiu să fac. Nu ştiu să repar o priză sau să schimb o siguranţă. Tot ce mai ştiu să fac în afară de scris este să gătesc. Îmi place mult să gătesc, mai ales ciolan de porc cu fasole. În rest, în afară de scris journalistic şi proză, nu mai ştiu să fac nimic. Dacă nu ar fi scrisul, aş muri de foame”.

-Înce moment al vieţii v-aţi ales acest drum?

Ioan Groşan: “Înclasa a IX-a. Citeam foarte mult până atunci, dar pe clasa a IX-a, profesorul de literatură română mi-a dat de facut o compunere despre "Iliada" lui Homer. Pentru că am făcut o compunere foarte frumoasă, profesorul m-a întrebat: "Nu vrei să faci literatură?".Aici vreau să atrag atenţia asupra rolului profesorului de literatură. Am debutat în revista liceului, iar de atunci mi-am dat seama că aceasta este vocaţia mea”. Deci pot să spun că este foarte important să ai un profesor bun de limba română”.

-Dintre cărţile scrise de dvs., care este preferata şi de ce?

Ioan Groşan: “Aici şovăi puţin pentru că probabil opera mea cea mai bună, care e foarte rotundă şi care a fost tradusă în toate ţările mari este Trenul de noapte, care nu are decât 30 de pagini, 2 personaje şi un tren. Dar cartea la care ţin cel mai mult este O sută de ani la Porţile Orientului”.

-Cine sau ce constituie pentru dvs. o sursă de inspiraţie?

Ioan Groşan: "Cărţile celorlalţi autori, marile cărţi ale literaturii universale. V-aş invita în acest sens să citiţi cartea Maestrul şi Margareta de Mihail Bulgakov. Veţi vedea că e o capodoperă în care şi râzi, şi plângi. Pe mine nu prea m-a influenţat în scrierea cărţilor realitatea pentru că am avut o copilărie relative fericită, nu am avut mari drame, mari tragedii. Bunicii mei au trăit mult, deci nu mi s-a întâmpla tnimic dureros. Aşadar cea mai mare influenţă asupra mea au avut-o cărţile din literatura română şi cea universală.

-Ce apreciaţi la o carte: povestea sau emoţia?

Ioan Groşan: "Emoţia în măsuraîn care povestea este verosimilă".

-Lucraţi în prezent la vreo carte?

Ioan Groşan: "Da. Trebuie să încep Volumul II de la Un om din Est".

-Unde vedeţi locul literaturii române în cadrul literaturii universale?

Ioan Groşan: "Deocamdată nu-l văd prea bine, şi nici nu-l văd prea bine în viitor pentru că spre deosebire de unguri, de polonezi, de cehi, noi nu avem încă instituţii care să promoveze masiv şi permanent literature română în străinătate. De aceea, cu două-trei excepţii, printre care se numără Mircea Cărtărescu, autorii români nu fac ecou. Deci pot spune că văd foarte prost rolul literaturii române în cadrul literaturii universale”.

-Ce părere aveţi despre oraşul nostru? V-a plăcut să-l vizitaţi?

Ioan Groşan: "Pentru mine, Bistriţa-Năsăud este al doilea loc natal al meu. Eu sunt din Maramureş de origine, acolo m-am născut, acolo trăiesc împreună cu părinţii şi sora mea. Dar, în Bistriţa m-am născut ca scriitor, mai exact în Beclean, pe Someş, unde am citit pentru prima oară Trenul de noapte, în 1985. Am cunoscut aici oameni extraordinari, mari poeţi, care m-au primit întotdeauna ca acasă. Însă e păcat că Bistriţa e unul dintre puţinele municipii din ţară care nu are teatru. Tot ce face Gavril Ţărmure la Sinagogă este extraordinar, dar ar trebui să existe un teatru dramatic, de stat, în Bistriţa”.

În încheiere, George Ţâra, cel mai bun prieten al prozatorului, îl caracterizează pe Ioan Groşan ca fiind "utopia utopiei cărţii".

 

Gabriela Gergely,Ioana Dorgo, Alexandra Pop, clasa a XI-a F, C.N. “Liviu Rebreanu”, Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5