Consiliul Local şi-a dat acordul pentru înfiinţarea Liceului Maghiar Bistriţa

Consiliul Local şi-a dat acordul pentru înfiinţarea Liceului Maghiar Bistriţa, începând cu anul şcolar 2015 – 2016, prin divizarea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”. Sediul administrativ va fi în incinta Liceului Sanitar Bistriţa.

Proiectul, iniţiat de singurul consilier municipal UDMR, Antal Attila, a obţinut 15 voturi pentru, patru abţineri, în timp ce alţi patru consilieri au preferat să nu voteze. Cei care nu au dorit să se pronunţe au fost consilierii PNL.

Intenţia înfiinţării Liceului Maghiar Bistriţa a întrunit şi acceptul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze cu cinci clase de ciclu primar, patru de gimnazial şi opt clase de ciclu liceal.

Inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, susţinea în cadrul unei conferinţe de presă, că este de acord ca secţia maghiară de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu", unde studiază 300 de elevi, să devină şcoală de sine stătătoare.

"Da, sunt de acord. Cumva s-au separat lucrurile din perspectivă calitativă. Adică, într-o parte intră copii cu medie de la 8,50-9 în sus, şi atunci performanţa este de un anumit nivel, şi în cealaltă parte intră copiii cu 4, 5, şi atunci e clar că acei copii au nevoie de o şcoală profesională. Or, o clasă de profesională în Andrei Mureşanu nu se poate face, chiar nu e compatibilă cu ideea de colegiu. E clar că au nevoie de clase de profesională, pentru că sunt copii care intră în clasa a IX-a la Andrei Mureşanu cu 4,5 la testele naţionale şi atunci, bineînţeles, că la Bacalaureat, nivelul este foarte jos”.

Fostul director al Colegiului Naţional ,,Andrei Mureşanu” a mai spus că performanţele şcolare ale elevilor de etnie maghiară afectează rezultatele la examenul de Bacalaureat şi că acest lucru ar putea dăuna pe viitor, dacă se va pune problema ca finanţarea unităţilor şcolare să se facă în funcţie de performanţe.

"La ultima întâlnire pe care am avut-o la minister, ni s-a spus că deja începe să se pună problema de finanţare pe rezultat. Dacă până acum am avut reglementată finanţarea per elev, începe să apară această cerinţă a finanţării pe bază de rezultat. Însăşi denumirea de colegiu presupune o finanţare mai bună, dar şi rezultatele trebuie să fie pe măsură”, a concluzionat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Comentarii

31/05/15 11:02
Cititor

Eu as da aviz favorabil si pentru un liceu in limba ”ti.ga.nii ” ... de ce nu ?! Era sa-i zic ”rromani” dar nu este corect, ptr ca ti.ganii au o denumire artificiala si ilegala, exclusiv numai la noi in Romania de ”Rromi”. Denumirea lor corecta este de ”ti.gan, tzig.oiner, git.anos ori gip.si” ... si lima lor oficiala nu este alta decat potrivit acestor denumiri, care la noi este ” limba tig.a.neasca , sau ti.ga.nii ” . Oricum, maghiarii au afirmat ca limba romana, pentru ei este o limba straina ... si poate ca fel este si pentru ”gip.si” ... !
Fara suparare...

01/06/15 18:37
LIM

Pe cînd un liceu românesc la Miercurea Ciuc? Sau este? Dar pentru 300 de elevi trebuie separaţie? Şi chiar în Bistriţa? Unde sînt 4% unguri? Aşa guvernare locală, aşa viitor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5