Constantin Braşoveanu (ANIF): Vom propune construirea de bazine de colectare pe apele necadastrate, cu multiple funcţionalităţi
Ing. Constatin Braşoveanu, directorul filialei judeţene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, consideră că adoptarea legii irigaţiilor de Parlament deschide premisele unor noi angajări în domeniu, după ce în 2011 au fost făcute disponibilizări masive în sistem.
„Mă bucur că a fost adoptată această lege, mai ales că se vor putea angaja 995 de oameni în ţară, în domeniul irigaţiilor. S-ar putea ca şi noi, la Bistriţa, să facem o echipă de intervenţii în caz de inundaţii, lucru care nu se întâmplă acum, pentru că în baza OG 82/2011 în sistemul nostru a fost făcută o reducere de personal de 70%, iar din 30 oameni am rămas doar 7, fără niciun muncitor”, a remarcat Braşoveanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mai mult, a precizat acesta, pentru zonele mai mici care nu beneficiază de sisteme de irigaţii, ar putea fi amenajate baraje de colectare a apei care să vină în sprijinul fermierilor. Constantin Braşoveanu a menţionat că va cere sprijinul deputatului liberal Stelian Dolha pentru acest proiect.
„Am să profit de faptul că domnul Dolha este în Comisia de agricultură. Voi iniţia un proiect pentru construirea unor baraje pe văile necadastrate din judeţ, care vor avea mai multe roluri, şi anume de atenuare a viiturii, de a crea un bazin de apă care să fie folosită în perioada de secetă pentru animale, în caz de incendiu, dar şi ca sursă de apă pentru irigaţii.
Până în 1989, au fost o serie de sisteme de irigaţii pe zonă locală, mai ales acolo unde erau grădini de legume. Mă refer la Budacu de Jos, Bistriţa, Sărata, Şieu Odorhei, la Beclean, Chiuza, Nimigea. Acestea au fost distruse complet, imediat după Revoluție, nu a mai rămas nici măcar betonul din fundația camerei de pompare. Păcat că nu s-au putut folosi aceste sisteme de irigații, mai ales că imediat după Revoluție nu s-a plătit curentul electric”, a menționat acesta.
Potrivit acestuia, astfel de proiecte ar putea fi promovate de autorităţile locale, cu bani de la Guvern sau din fonduri europene.
Citiţi şi:
- Fermierii ar putea plăti o taxă anuală de îmbunătăţiri funciare în cuantum de 2 euro/hectar
- Constantin Brașoveanu (ALDE BN): Îl întreb pe domnul Dolha de ce s-a abținut de la votarea legii pentru irigaţii?
- Stelian Dolha: Irigaţiile, problemă naţională de grad zero
- Deputatul Dolha: O parte din sugestiile făcute în Comisia de agricultură, preluate de ministrul Irimescu
- Stelian Dolha despre legea irigaţiilor: Nu o să votez niciodată 145 de milioane de euro la cheremul Ministerului Agriculturii
Adaugă comentariu nou