GAL “Ținutul Haiducilor”, noi strategii de dezvoltare pe bani europeni

O decizie de finanțare europeană semnată la 29 februarie 2016 face posibilă lansarea proiectului “Dezvoltare prin inovare și tradiție în noul parteneriat GAL Ținutul Haiducilor”, implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ca autoritate contractantă. Susținerea materială, cu o valoare eligibilă de 15.946,80 euro, vine pe filiera Uniunii Europene și a Guvernului României, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Ca obiectiv general, proiectul al cărui beneficiar este Asociația Grupul de Acțiune Local (GAL) “Ținutul Haiducilor” vizează creșterea capacității de colaborare la nivel teritorial în scopul elaborării strategiei de dezvoltare locală pentru zona preponderent rurală aflată în partea vestică a județului Bistrița- Năsăud, ce cuprinde localitățile de pe afluenții Someșului Mare, între Valea Ideciului (Runcu Salvei), Valea Gârboului (Cuzdrioara), Valea Meleșului (Chiochiș) și Valea Lechinței (Lechința). În mod specific, ideea presupune informarea actorilor interesați din acest teritoriu (cetățeni, persoane din mediul privat, ONG și administrație publică) cu privire la programul LEADER și mobilizarea lor la implicare în elaborarea Strategiei de dezvoltare locală (SDL) a teritoriului LEADER ”Ținutul Haiducilor”, pe baza unor activități de consultanță și documentare publică în măsură să asigure suportul de specialitate și aplicarea celor mai bune practici în domeniu. Intenția este de a crea un cadru organizat de implicare, prin constituirea unor grupuri de lucru la nivel de unitate administrativ-teritorială, care să convină asupra conținutului și a formei finale a strategiei de dezvoltare locală.
Teritoriul Leader acoperit de Asociația Parteneriat GAL “Ținutul Haiducilor” pentru care se va elabora Strategia de Dezvoltare Locală este format din 19 unități administrative- teritoriale. Are o suprafața de 1.306,16 kilometri pătrați, o populație de 61.045 locuitori cu o densitate de 46,73 loc./kilometri pătrați. Cele 19 unități administrativ-teritoriale sunt orașul Beclean și comunele: Braniștea, Căianu Mic, Ciceu-Giurgești, Ciceu-Mihăiești, Chiuza, Cuzdrioara, Negrilești, Petru-Rareș, Runcu Salvei, Spermezeu, Tîrlișua, Uriu, Zagra, Matei, Nușeni, Lechința, Șieu-Odorhei, Chiochiș; acestea formează un teritoriu omogen. Din cele 19, cinci nu au fost incluse în GAL-uri finanțate prin LEADER-PNDR 2007-2013, respectiv comunele: Chiochiș, Nușeni, Lechința, Matei, Șieu-Odorhei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5