Un muzeu în satul Măluţ

Un grup de intelectuali din Măluţ au luat iniţiativa amenajării unui muzeu al satului. Măluţul, pomenit într-un document în anul 1334, sub numele de Shakadat, iar o altă sursă îl datează la 1269, are o istorie străveche. Primii stăpâni ai aşezării, spun documentele, au fost Nicolae, Grigore şi Iacob, strămoşii familiei Bethlem. Numele satului are o vechime şi o semnificaţie deosebite, mal – măluţ este de origine tracică, strămoşii dacilor de mai târziu.
Pornind doar de la aceste câteva considerente, iniţiatorii – prof. Ioan Săsărman şi jurnalistul Traian Săsărman – au purces la muncă. Mai întâi au solicitat din partea Primăriei Braniştea un spaţiu adecvat. Şi, cum din păcat elevi nu mai sunt, două săli de clasă vor deveni laborator de istorie locală, acolo unde vor fi expuse piese ce ţin de viaţa măluţenilor, cei care se mândresc cu faptul că aici s-au născut, că n-au venit de niciunde ci îşi au rădăcinile Sub Râpă. Vor fi expuse obiecte ce ţin de agricultură, ocupaţie străveche a sătenilor, de portul popular, de tradiţii şi obiceiuri (Roata din Coastă de la cumpăna dintre ani este un obicei unic). Nu vor lipsi documente despre vizite ale unor personalităţi: Regele Mihai, Cardinalul Iuliu Hossu, sosirea delegaţiei de la Alba Iulia sau istoria scrisă pe cărţile bisericeşti de preotul Vasile Câmpan.
De asemenea, se vor afla în acest muzeu cărţi semnate de autori locali: Pompei Pop Măluţanu, Gavril Câmpan, Ioan Mărginean, Traian Parva Săsărman, Marcel Seserman, T. Săsărman, o istorie a şcolii cu dascălii de odinioară (familia Mureşanu). Obiecte de uz casnic, de la călcătorul cu jar (ticlazău) până la ceasuri vechi. Prof. I. Săsărman din Cluj are peste 70 de călcătoare, o curea de vreo 200 de ani şi sute de farfurii din lut. Adunarea pieselor este în curs. Consilierul beclenar Vasile Săsărman (al lui Cooperatistu) s-a oferit să fie un ghid şi un responsabil al viitorului muzeu. Aşadar, spre a nu se pierde din comoara veche a aşezării, măluţenii sunt invitaţi să doneze muzeului piese şi documente de interes, acestea fiind apoi inventariate şi menţionate în Cartea de Onoare existentă deja.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5