„Tezaurul de la Bistriţa” lansat, spre cunoaştere, publicului larg
O deosebită, instructivă, sensibilă şi captivantă lansare de carte a avut loc la Casa Argintarului, în 28 aprilie, purtând semnătura unor valoroşi, recunoscuţi şi consacraţi cercetători şi istorici – Cristian Găzdac, George G. Marinescu şi Agnes Alfoldy-Găzdac, volumul intitular „Tezaurul de la Bistriţa. Un tezaur republican roman?” (The Bistrita hoard. A roman republican hoard?), apărut la prestigioasa Editură Mega din Cluj-Napoca, 2016, la care au participat persoane avizate în domeniul abordat, mass media, invitaţi.
Deosebitul şi valorosul eveniment s-a derulat sub egida Consiliului Judeţean BN, Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca şi a reprezentat o pungă de oxigen privind tezaurul de la Bistriţa pentru creierul celor prezenţi şi a cititorilor din judeţ şi cunoaşterea istoriei acestor minunate meleaguri bistriţene.
Despre eveniment, valoarea autorilor şi volumul editat a vorbit, cu argumente şi exemplificări, dr. în istorie Corneliu Gaiu, directorul Muzeului Bistriţa, care a scos în evidenţă valoarea şi importanţa acestei cărţi pentru identitatea şi istoria locală a Bistriţei pe vremea dacilor.
Cercetătorul şi istoricul George G. Marinescu a făcut o pertinentă şi profesionistă prezentare a conţinutului volumului şi o demonstraţie, cu ajutorul proiectorului privind locuirea dacică din bazinul Someşului Mare şi noul tezaur, recent descoperit la Bistriţa, care se integrează în zona de NE a Transilvaniei.
Apreciatul cercetător şi istoric, prof. univ. Cristian Găzdac, a susţinut un curs lămuritor şi o pledoarie privind valoarea tezaurului bistriţean, cu motivaţii ştiinţifice, privind existenţa unei locuiri dacice intense pe o perioadă de mai bine de 300 de ani, care au avut monedele lor şi le imitau pe cele romane, de aceea şi titlul cărţii are un semn de întrebare.
O activitate de intensă şi lămuritoare sensibilitate istorică şi numismatică privind istoriografia noastră.
Citiţi şi:
- Tezaurul de la Bistrița, prezentat publicului
- BISTRIŢA-NĂSĂUD: AUTORII ŞI CĂRŢILE LOR ÎN 2016
- Dublă lansare de carte la Complexul Muzeal
- Gheorghe Marinescu, omul care a făcut istorie pentru Bistriţa-Năsăud
- Academicianul Dumitru Protase- întâlnire de suflet cu năsăudenii, cu ocazia lansării albumului omagial “Academicianul Dumitru Protase la 90 de ani – Magistrul și Omul”
Adaugă comentariu nou