Mii de pelerini, la Hramul Mănăstirii Nușeni

sursa Radio Renasterea

Mii de oameni s-au recules la Mănăstirea Nușeni, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, serbat de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie 2016.
Tradiția de a-și îndrepta pașii spre acest asezământ monahal o păstrează oameni din toată țara, dar în special cei din zona Becleanului și a văii Meleșului, a spus starețul mănăstirii, părintele Paisie Iloaie: „Ne aflăm în glas de rugăciune și plin de jertfă Euharistică, săvârșită de către Părintele nostru Mitropolit, împreună cu acest frumos sobor de preoți, încununată și de prezența a trei părinți protopopi. Este un eveniment extraordinar nu doar pentru Mănăstirea Nușeni, ci și pentru zona Becleanului, Valea Meleșului și împrejurimi”.
Ocrotitorul Mănăstirii Nușeni, Sfântul Ilie a fost prăznuit așadar în mare sărbătoare, în prezența Mitropolitului Andrei și a numerosi preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului.
Soborul condus de Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al mănăstirii, în deplina armonie creată de corul Mănăstirii „Antim” din București care a dat răspunsurile la slujbă.
În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor veniți la hramul mănăstirii Nușeni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre misiunea rânduită de Dumnezeu femeilor, care de foarte multe ori și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu, dând-o exemplu pe văduva săracă din Sarepta Sidonului, prin care viața Sfântului Prooroc Ilie a fost salvată.
Aducând acest subiect în zilele noastre, Mitropolitul Clujului a dat exemplul mamelor și bunicilor care la rândul lor îl slujesc pe Dumnezeu și datorită cărora, credința a biruit și în perioade de restriște și a rămas și astăzi, un far luminos care ne conduce pe calea Adevărului: „Femeii, Dumnezeu i-a oferit o slujbă deosebită. În vremurile grele, când în Răsăritul Europei stăpânea puterea comunistă, nu se mai putea face educație religioasă sistematică. Religia a fost scoasă din școli, iar în biserică se făcea când și când. Ei bine, un mare teolog, Paul Evdochimov a scris o carte, intitulată Femeia și salvarea lumii și ne-a demonstrat cum femeia se pune în slujba lui Dumnezeu deoarece în Rusia, dar și la noi, mama și bunica au salvat spiritualitatea creștină, educându-i pe copii și pe nepoți ca să nu piardă credința”.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.
Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Comunitatea așezământului monahal desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5