Porcul în viața familiei țărănești din Ardeal

Prof. pens. Rus Augustin

   Fiecare provincie istorică din România are un anumit specific oglindit în vorbirea curentă, în comportament și atitudini, în port popular, în tradiții și obiceiuri, în alimentație, etc. La familiile țărănești din Ardeal s-au format în decursul timpului anumite trăsături specifice prin care ele se deosebesc de alte zone. Succesiunea anotimpurilor a impus folosirea predominantă a unor produse alimentare de origine vegetală sau animală. În anotimpul iarna se consumau mai ales produse de origine animală,care dădeau posibilitatea organismului să reziste mai ușor la temperaturi scăzute, un loc aparte ocupându-l cele provenite de la porc, un animal crescut în majoritatea gospodăriilor țărănești din Ardeal. Creșterea și mai ales sacrificarea și prepararea produselor din acest animal antrena pe toți membrii familiei, fiecare având anumite atribuții bine determinate. Momentul mult așteptat era cel al „tăierii” porcului care avea loc în apropierea sărbătorii Crăciunului. Evenimentul era planificat dinainte deoarece persoanele care făceau această treabă erau foarte ocupate căutând să mulțumească pe cât mai mulți cunoscuți, rude, prieteni. După ce se stabilea data, activitatea începea de dimineață când stăpânul casei ajutat de câțiva vecini sau rude luau cu asalt cotețul porcului care era legat de un picior din față, de unul din spate, scos afară și înjunghiat. Urma apoi pârlitul, spălatul, tranșatul, separarea cărnii de pe oase, a grăsimii,fierberea măruntaielor pentru preparate, tocarea cărnii pentru cârnaț, pregătirea preparatelor. Schimbări au apărut treptat în pârlirea părului porcului care acum nu se mai face cu paie ca odinioară, ci cu o forjă cu lemne sau mai nou cu gazul dintr-o butelie, carnea, oasele și slănina nu se mai sărează ci se cufundă într-o saramură iar după câteva zile se scot și se afumă după care se frig sau se îngheață în congelator pentru a putea fi păstrate timp mai îndelungat .

   „Tăiatul porcului” care este un eveniment de familie, are multiple semnificații. În calendarul creștin ortodox există o sărbătoare pe 20 decembrie, a Sfântului Ignatie Teoforul când este permisă sacrificarea porcului, care era un ritual păgân adaptat unui praznic creștin. Cei mai mulți membrii ai familiei atunci când taie porcul gustă din preparatele făcute, încălcând regulile extrem de stricte impuse de biserică datorită perioadei de post, unii mai gustă și o „tărie”, sau un vin, încercând totuși să fie treji, că dacă se greșește ceva, se simte tot anul.

   Pentru cei care locuiesc la oraș sau sunt plecați din țară „tăiatul porcului” și-a pierdut din importanță, totuși sunt unii care își mai aduc aminte de acest eveniment. O româncă plecată în S.U.A, care s-a întors după 10 ani, deși era vara, i-a cerut tatălui ei să taie un porc,să-l pârlească cu paie, să poată mânca ureche, soric, preparate făcute de mama ei.

   Dacă reușești să tai un porc în preajma Crăciunului, să-i faci analiza, să-l conservi bine după metode tradiționale dar și cu ajutorul frigului, poți fi mulțumit că duci mai departe o tradiție a familiilor țărănești din Ardeal, că în bucătărie atunci când se face mâncare se va simți un „damf” ce îți va gâdila în mod plăcut simțurile.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5