Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată de Amazoanele Bistriţene
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului – 4 februarie, în data de 3 februarie Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va organiza prin asociaţiile membre din teritoriu evenimente care să marcheze această zi în Cluj, Suceava, Tg. Jiu, Iaşi, Bistriţa, Braşov şi Giurgiu. Tema abordată şi în acest an este “Planul Naţional de Oncologie”- Prioritate în strategia sistemului de sănătate din România.
La Bistriţa, vineri de la ora 14.00, în parcarea Kaufland de pe str. Libertăţii, Clubul Amazoanelor Bistriţene va distribui materiale informative şi de prevenţie cu privire la cancer.
Într-un sistem de sănătate subfinantat, caracterizat prin neajunsuri majore – migraţia medicilor, lipsa medicamentelor, inexistenta programelor de screening şi informare, lipsa aparaturii de investigare şi tratament, sistem de coplata inechitabil – speranţa de viaţă a românilor este mult sub media europeană. Aceasta este pe scurt radiografia unui sistem de sănătate bolnav, cu un program naţional de oncologie cu o “eficienţă” şi o “performanţă” de 50.000 de decese cauzate de cancer într-un an, care ne situează pe un dezonorat loc 1 în UE.
Aceasta statistică îngrijorătoare se datorează ratei reduse de diagnosticare a neoplaziilor şi identificarea acestora într-un stadiu avansat. Absenţa programelor de screening şi informare au ca rezultat diagnosticarea în stadii târzii, moment în care costurile de tratament sunt ridicate, iar şansele de supravieţuire reduse. Realizarea unui plan naţional de cancer complet şi coerent, corect finanţat şi normat, va avea ca rezultat identificarea bolii în stadii incipiente, curabile.
Pactul pe sănătate este singura modalitate de a cosnstrui un sistem de sănătate, real, centrat pe pacient. În data de 8 februarie, începând cu ora 10.00, FABC va marca momentul în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, la Palatul Parlamentului. La această acţiune sunt invitaţi să participe toţi actorii din sistemul de sănătate – domeniul oncologiei, şi anume: Ministerul Sănătăţii, CNAS, Liderii Asociaţiilor de Pacienţi, Industria Farmaceutică, Societăţi medicale, medici specialişti, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale.
Cu această ocazie, FABC doreşte să atragă atenţia, încă o dată, asupra necesităţii vitale de a elabora şi implementa un plan concret de control al cancerului, care să cuprindă toate sferele specifice acestei afecţiuni. Doar aşa vom putea limita proporţiile acestei boli, în sensul creşterii gradului de informare, screening, îngrijiri medicale, acces la terapie şi paliatie. Şi de această dată, mizăm pe determinarea individuală la nivel instituţional pentru a aduce un plus acestui plan extrem de important pentru societatea românească.
Birou de presă FABC
Citiţi şi:
- Bistriţeni, prezenţi la Parlament, la conferinţa naţională de oncologie
- Opt reprezentanţi ai Clubului Amazoanelor Bistrițene, la Conferinţa Naţională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
- Asociaţia Amazoanelor Bistriţene, la Conferinţa naţională FABC din Braşov
- Livia Moldovan, realeasă vicepreşedinte al FABC
- Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, marcată de Asociaţia Amazoanelor Bistriţene
Adaugă comentariu nou