Felicitări ! Raluca Ana Moldovan, bistriţeanca pasionată de artă, admisă la 5 universităţi din Anglia. Interviu cu eleva de la Liviu Rebreanu
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Bistriţenii sunt aşteptaţi pe 24 februarie, de la ora 17.00, la Casa Argintarului, la prima expoziţie semnată de Raluca Ana Moldovan.
Elevă în clasa a XII-a C, profil Chimie-Bilingv la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Raluca vine în faţa publicului cu lucrările din portofoliul cu care a fost admisă la cinci universităţi din Anglia. Despre pasiunea ce va fi transformată în profesie, am purtat un dialog cu tânăra artistă.
Rep.: - De unde această pasiune pentru desen?
Raluca Ana Moldovan: - Am fost fascinată de desene încă de mică, când o rugam pe mama să-mi deseneze, iar mai apoi am început eu să creionez personaje mai ales din desenele animate pe care le urmăream.
Rep.: - S-a dezvoltat această pasiune în şcoală? Ştiu că ai avut rezultate foarte bune, întotdeauna mediile tale generale fiind aproape de 10.
R.M.: - Am urmat cursurile Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”, însă a fost o activitate de după şcoală, apoi am intrat la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, profil bilingv şi nu credeam ca de la hobby, încet-încet, desenul să ocupe un loc atât de important în viaţa mea încât să mă hotărăsc să aplic la universităţi de artă din străinătate.
În gimnazială îmi plăcea mult engleza şi am fost la o clasă bilingv şi de aceea am urmat aceeaşi profil şi la liceu. Din clasa a X-a am început să merg la Şcoala Populară de Artă unde lucrez cu profesorul Bogdan Dănilă, la fel ca domnul profesor, şi eu cânt la chitară şi am făcut parte din două trupe, având ca profesor pe domnul Claudiu Popaciu.
Am renunţat în această perioadă, fiind în clasa a XII-a nu mai am timp de repetiţii pentru că trebuie să mă dedic şcolii.
Rep.: - Ai concertat împreună cu trupele tale?
R.M.: - Am avut concerte prin cluburile din Bistriţa, în Parcul central, dar şi la câteva festivaluri şi am încercat să-i obişnuim pe bistriţeni să îndrăgească mai mult muzica rock.
Rep.: - Cum ai caracteriza generaţia din care faci parte?
R.M.: - Observ că multora dintre colegii mei le este frică să se deschidă la opţiuni noi, majoritatea se gândesc, când e vorba de viitor, la Medicină, Informatică sau Drept. În ultima vreme au apărut o grămadă de meserii noi şi trebuie să accesăm şi spre acestea.
Rep.: - Ştiu că ai aplicat pentru cinci universităţi din Anglia şi ai fost admisă la toate. Ce înseamnă să aplici la o universitate din străinătate?
R.M.: - Am aplicat la domeniile Game Art şi Game Design. În primul rând a trebuit să fac un eseu prin care să-i conving de ce aş fi admisă la această specializare, că sunt pasionată şi am făcut ceva în această direcţie, apoi am avut scrisori de recomandare din partea profesorilor din domeniu şi a contat foarte mult portofoliul de lucru. Am avut, de asemenea, un examen de desen şi a trebuit să comentez un tablou. Aşa se face că am intrat la Montfort University, Anglia Ruskin University, University Forth Creative Arts, University of Southampton şi Bruner University London.
Rep.: - Cum te hotărăşti la care dintre ele vei merge?
R.M.: - Vreau să merg la Universitatea din Leston.
Rep:: - De ce ai optat pemtru Anglia şi nu pentru o altă ţară europeană sau, de ce nu, să treci Oceanul?
R.M.: - Pentru că Anglia oferă cea mai bună şcoală în acest domeniu al artei şi doar aici am găsit acest domeniu, Game Art.
Rep.: - Te felicităm pentru reuşitele tale. Bistriţenii au posibilitatea să se întâlnească cu creaţiile tale la Casa Argintarului. Este prima ta expoziţie, cum crezi că va fi primită?
R.M.: - Sper că vine, pentru că epxoziţia cuprinde şi o parte dintre lucrările de portofoliu pentru admiterea la universitate, dar şi lucrări făcute separat, împreună cu domnul Gheorghe Toxin şi la Şcoala Populară de Artă. Este o tematică variată şi sper că lumea va primi cu bucurie lucrările mele.
Rep.: - Ce înseamnă pe înţelesul nostru Game Art şi Game Desing?
R.M.: - Vorbim de design de caracter, pornind de la schiţele iniţiale şi ajungând la detaliile îmbrăcăminţii şi a esteticului, până se ajunge la desenul 3D. Pe înţelesul tuturor, vorbim despre creionarea personajelor pentru jocurile video, la fel cum alţii se ocupă de personajele pentru desene animate. Sunt şi eu pasionată de aceste jocuri şi poate tocmai de aceea am hotărât să accesez acest domeniu nou pentru noi.
Rep.: - Încă o dată se confirmă faptul că elevii îşi descoperă abilităţile în liceu. Deşi lumea se aştepta să urmezi Medicina, care este în familie, iată tu te îndrepţi spre artă.
R.M.: - Aşa este şi mulţumesc părinţilor că mi-au înţeles drumul şi că mă susţin. Multă lume se aştepta să dau la Medicină. Din cls. a XI-a am fost sigură că vreau să merg spre acest domeniu nou. Va fi un domeniu în care voi lucra cu plăcere şi atunci, cu siguranţă, şi rezultatele vor veni.
Rep.: - Mai este un pic şi liceul devine o amintire în jurnalul tău. Cu ce rămâi după cei patru ani.
R.M.: - În primul rând, nici nu-mi dau seama când a trecut timpul. Liceul, cu siguranţă, este o etapă importantă din viaţa noastră şi sunt amintiri frumoase legate de colegi, de profesori şi sunt foarte mulţumită de modul în care am parcurs această etapă. Contează şi şcoala pe care o faci, în cazul meu fericit, faptul că am făcut engleză intensiv şi aşa am reuşit la facultăţile din Anglia şi am un bagaj de cunoştinţe care o să-mi folosească pe viitor şi apoi un rol important îl are obţinerea Certificatului Cambridge.
Rep.: - Un mesaj pentru tineri...
R.M.: - Să nu ne mai fie frică să încercăm lucruri noi şi să folosim tot ceea ce am învăţat pentru a ne dezvolta personal şi să învăţăm cât mai multe lucruri, pentru că niciodată nu ştii suficient.
Rep.: - Te felicităm pentru rezultatele deosebite, atât la şcoală, unde eşti una dintre elevele premiante, cât şi prin admiterea la universităţile de prestigiu din Anglia şi ne vedem la expoziţie.
Citiţi şi:
- Olimpica admisă la 2 facultăţi. Năsăudeanca Cristiana Cosma, prima elevă din judeţ cu Bacalaureat în 2017: Să fim curajoşi!
- Scriitoarea Elena Mitru, din New York: Îmi este dor de absolut tot. Îmi iubesc foarte mult ţara
- De vorbă cu Mircea Daroşi, la 70 de ani, despre destin şi cultură
- WOW! În direct, de la Seul! Andrei Dobrin, bistriţeanul iubit de marile case de modă internaţionale: Am ajuns în altă lume
- Talentata Raluca Ana Moldovan şi marea ei dragoste – pictura
Adaugă comentariu nou