Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular (II)
Scăderea tensiunii arteriale sub limitele normale poate fi o urmare a unei hemoragii cu pierdere mare de sânge, a unei intoxicații acute sau a unei stări de șoc. Se consideră hipotensiune dacă valorile sunt mai mici de 100 – 60 mm coloană de Hg. Pentru persoanele trecute de 60 ani se consideră hipotensiune valorile mai mici de 120 – 70 mm coloană de Hg. Dacă valoarea maximă (sistolică) variază între 90-110 mm Hg starea de hipotensiune este suportată și nu necesită tratamente speciale. Dacă variațiile sunt de 30-40 mm Hg simptomele se manifestă prin: puls slab, palpitații cardiace, transpirație excesivă, răcirea membrelor, paloarea feței, dureri de cap, agitație, astenie, amețeli la ridicarea din pat, uneori leșin (lipotimie), stări depresive, căscat, zgomote în urechi, steluțe înaintea ochilor, etc.
Terapia cu plante recomandă:
Herba de Rozmarin (Rosmarinus officinalis) sub formă de tinctură, vin medicinal, infuzie, în cură de 1 lună.
Frunze de Vâsc (Viscum album) sub formă de macerat, câte 1-2 căni pe zi, timp de 5-6 săptămâni pe an.
Rădăcini și rizomi de Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – infuzie din 1 linguriță rădăcină, câte 2 ceaiuri pe zi.
Herba de Roinită (Mellisa officinalis) - infuzie din 1 linguriță plantă, câte 2 ceaiuri pe zi. Este un bun reglator al tensiunii arteriale.
Fructe de Armurariu (Silybum marianum) – infuzie din fructe cu respectarea prospectului, în cure de 2 săptămâni, 4 cure pe an.
Herba de Traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris)
Plantele amintite se pot combina formând un amestec.
Rosmarinus officinalis Viscum album Glycyrrhiza glabra
Mellisa officinalis Silybum marianum Capsella bursa pastoris
Stilul de viață pentru hipotensiv:
- Alimentație bogată în cereale (grâu germinat), fructe și legume;
- Consumarea unei cafele naturale sau a 50 ml vin roșu, dimineața;
- Respectarea unui regim ordonat de muncă, odihnă, mișcare;
- Efectuarea de exerciții de respirație corectă;
- Renunțarea definitivă la fumat;
- La ridicarea din pat în poziția ortostatică se va sta puțin pe marginea patului pentru a evita senzația de amețeală sau pierderea cunoștinței.
Din punct de vedere psiho-emoțional hipotensivul trebuie să se împace cu sine prin reglarea aspirațiilor cu posibilitățile. Hipotensivul se simte o persoană fără energie, are impresia că nu merge nimic, este descurajat, negativist, manifestă lipsa dorinței de a trăi.
6.3. Afecțiuni cardiace cu substrat nervos
În această categorie intră tulburări neurovegetative ale inimii cunoscute sub denumirea de nevroze cardiace (tulburări de ritm cardiac cu sau fără palpitații sau durere precordială).
Terapia cu plante recomandă plante cu acțiune sedativă generală.
Păducel (Folium cum floribus Crataegi) - infuzie și tinctură în cure de lungă durată (cel puțin 6 luni pe an). Se dă cu prudență la bolnavii cu edeme cardiace și cardiopatii valvulare.
Talpa-gâștei (Herba Leonuri) conține alcaloizi (leonucardina) glicozide cardiotonice, flavonoide, substanțe amare. Se folosește sub formă de infuzie din 1 linguriță plantă la o cană apă, se beau 2 căni pe zi, timp de o săptămână. Decoct din aceeași cantitate care se adaugă la apa de baie generală. Tinctura, 20-40 picături de 2-3 ori pe zi înaintea meselor principale, în cure de scurtă durată (2 săptămâni).
Levănțică (Lavandula angustifolia) conține uleiuri esențiale: acetat de linalil, borneol, cumarine, acizi, esteri, tanin. Se poate administra după tratamentul cu Talpa-gâștei. Are acțiune: antispastică, diuretică, carminativă, colagogă, sedativă SNC, datorită uleiurilor esențiale. Se folosește sub formă de infuzie din 1 linguriță plantă la 200 ml apă; se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Ulei esențial 8-10 picături de 3 ori pe zi. Extern-infuzie din 50 grame plantă la 1 litru apă, se adaugă la baia generală.
Levănțică (Lavandula angustifolia)
Amestec: Troscot (Herba Polygonii), Roiniță (Folium Melissae), Tei (Flores Tiliae), Chimen (Fructus Carvi), Hamei (Strobuli Lupuli) - infuzie din 1 linguriță amestec la o cană cu apă, se beau 2-3 căni de ceai pe zi.
6.4. Afecțiuni vasculare
Hemoragia – este ieșirea sângelui din vase și trecerea lui în altă cavitate (hemoragie internă) sau în mediul extern (hemoragie externă).
Majoritatea hemoragiilor sunt simptomatice. Terapia cu plante recomandă plante cu caracter astringent, coagulant (cele care conțin tanin, vitamina K).
Cerențel (Geum urbanum) conține acid galic și elagic, tanin.
Coada-racului (Potentila anserina)
Mentă (Mentha piperita),
Răchitan (Lythrum salicaria),
Pătlagină (Plantago major),
Traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris).
Amestec sau separat, infuzie din 1 lingură plante la 1 cană apă, se beau 2-3 căni pe zi.
Geum urbanum Potentila anserina Mentha piperita Lythrum salicaria
Plantago major Capsella bursa pastoris
Amestec pentru utilizare externă: Tătăneasă (Radix Simphyt),
Ciuboțica-cucului (Radix Primulae), Stejar(Cortex Querci).
Decoct din 2 linguri plante la 200 ml apă. Se fac tamponări sau comprese locale. Se poate adăuga Tinctura de: Tătăneasă, Răchitan, Arnică.
6.5. Permeabilitatea capilară
Pentru reglarea permeabilității capilare Terapia cu plante recomandă plante cu acțiune antiseptică, antiinflamatoare, hemostatică, cicatrizantă.
Sulfina (Herba Meliloti) care conține melilotina, acid melilotocumarinic şi alți derivați ai acidului cumarinic, taninuri, flavonoide, mucilagii, rășini care acționează asupra sistemului vascular diminuând permeabilitatea capilară. Sulfina este anticoagulantă și sedativă Se recomandă în : varice, ulcer varicos, tromboflebite, nevroză cardiacă.
Prin uscarea defectuoasă a Sulfinei se formează un derivat al cumarinei care inhibă formarea de protrombină, scade capacitatea de coagulare a sângelui (antivitamina K). Animalele care mănâncă Sulfina încinsă pot muri.
Infuzie din 1 linguriță plantă la 1 cană apă, se beau 1-2 căni de ceai pe zi. Extern se folosește în amestec cu flori de Mușețel, 1 lingură la o cană cu apă, se aplică comprese locale, mai ales în ulcer varicos și hemoroizi.
Fructe de Măceș (Rosa canina) conțin vitamina C, provitamina A, vitamina P – care scade permeabilitatea și fragilitatea vasculară, acid nicotinic, flavonoizi, săruri minerale, vitamina K, vitaminele B, E, lecitine, uleiuri esențiale.
Infuzie sau decoct din 2 linguri fructe la 500 ml apă; Sirop de măceșe 20-30 grame de 3 ori pe zi.
Măceș (Rosa canina)
Păpădia (Taraxacum officinale) conține: substanțe amare - taraxacina, terpene, steroli carotenoide, flavonoizi, acizi, inulină, mucilagii, pectine, colina, vitaminele A, B,C, D, K. În principal este coleretic-colagogă, diuretică, diaforetică, depurativă, dar are și acțiune favorabilă asupra aparatului cardiovascular, sub formă de infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 1 cană apă, se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Decoct din 1 linguriță rădăcini la 1 cană apă, se beau 2 căni de ceai pe zi.
Păpădia (Taraxacum officinale)
Reducerea permeabilității capilare are efect terapeutic în afecțiuni ca:
Varice – dilatație venoasă permanentă și neregulată, prezentă mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Ulcer varicos – complicație a varicelor, constând în ulcerații care se vindecă foarte greu.
Hemoroizi - tumefieri dureroase, uneori sângerânde, la nivelul anusului, determinate de dilatația varicoasă a venelor din această zonă.
Flebita - inflamația pereților venelor; când este cu formare de cheaguri în interior se numește Tromboflebită; aceasta poate duce la obturarea (astuparea) venelor și la provocarea - Emboliilor.
Flebitele pot apare după injecții i.v. (dacă substanța a fost introdusă înafara venei), după traumatisme ale venei (varicoase), la bolnavi cu cancer de prostată, ovare, pancreas, plămâni, ca urmare a creșterii capacității de coagulare a sângelui, după intervenții chirurgicale.
Se dau plante cu acțiune: antiseptică, antiinflamatoare, hemostatică, cicatrizantă.
Păducel (Flores cum folium), Mușețel (Flores Chamomillae), Sulfina (Herba Melilotii), Măceș (Fructus Cynosbati), infuzie din 1 lingură amestec la o cană apă. Se beau 2 ceaiuri pe zi.
Acționează asupra vaselor sanguine, diminuând și reglând permeabilitatea:
Coada-șoricelului (Achillea millefolium),infuzie din 1 linguriță flori la o cană apă, se beau 2 ceaiuri pe zi.
Coada-șoricelului (Achillea millefolium)
Cerențel (Radix Gei) este antiseptică și astringentă datorită eugenolului. Decoct din 2 lingurițe rădăcini la o cană apă, se bea pe stomacul gol.
Amestec pentru Hemoroizi: Urzica (Folium Urticae), Sunătoare (Herba Hyperici), Păpădie (Herba Taraxaci), Sulfina (Herba Melilotii), Coada-șoricelului (Herba Millefolii), decoct din 1 linguriță amestec la 1 ceașcă apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Tratament extern: Tătăneasă (Radix Symphyti),Coada-șoricelului (Flores Millefolii) infuzie din 50 grame plante la 1 litru apă, se fac băi locale.
Nalbă (Malva sylvestris), clismă din infuzie preparată din 2 linguri frunze la o jumatate litru apă - infuzie pentru băi locale.
Nalbă (Malva sylvestris)
Arnică (Arnica montana) – infuzie pentru uz intern și tinctura pentru uz extern sub formă de comprese locale.
Arnică (Arnica montana)
Tătăneasă (Symphytum officinale) - decoct din 100 mg rădăcini la 1 litru apă, se fierbe 30 minute, se completează apa evaporată. Se aplică comprese sau se fac băi locale. De asemenea se pot face badijonări cu Tinctura de Tătăneasă, de 3 ori pe zi, mai ales în tratamentul varicelor.
Tătăneasă (Symphytum officinale)
Tinctura de: Afin, Pedicuță, Leurdă - se aplică comprese locale din amestec.
Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
Citiţi şi:
- Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiuni genitale
- Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiuni metabolice şi boli de nutriţie
- Prof. dr. Maria Pop: Despre Terapia cu plante în afecţiuni renale
- Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular (III)
- Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular
Adaugă comentariu nou