Prima cooperativă agricolă de producţie post epoca comunistă a început să funcţioneze în comuna Chiochiş
Lun, 03/06/2017 - 12:06
Alin Cordoş
Ea se numeşte ZESTREA, iar printre membrii fondatori figurează şi primarul Vasile Silaşi. Primul obiectiv al asociaţiei este construirea unei făbricuţe de brichete pe bază de rumeguş dar şi achiziţionarea unui abator mobil.
Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi face pionierat în ceea ce priveşte identificarea de noi soluţii pentru atragerea de bani la bugetul local. O astfel de idee a pus deja în practică prin înfiinţarea primei cooperative agricole de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud. Sub numele de Zestrea, din noua structură fac deja parte un număr de 15 membri, taxa de înscriere fiind de câte două mii De lei de persoană. Primul obiectiv pe care noua cooperativă îşi propune să îl materializeze este achiziţionarea unei linii complete pentru o fabricuţă de brichete pe bază de rumeguş.
Potrivit celor spuse de Silaşi, linia tehnologică ar putea fi cumpărată din China, preţul fiind unul cât se poate de permisiv: 30 de mii de euro, de la un preţ de pornire a negocierilor de peste 70 de mii de euro.
”În prima etapă, vom asigura materia primă pentru făbricuţă din resturile vegetale adunate de pe terenuri sau alte suprafeţe agricole sau silvice, după care, vom sădi un hectar de salcie energetică pentru a vedea ce randament are acest lemn".
Un alt obiectiv al Cooperativei ZESTREA este cel al achiziţionării unui abator mobil, acest lucru urmând însă să se întâmple până în 2020.
Potrivit prevederilor legale , cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Legea menționează de asemenea că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. Totodată, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.
Conform legii, Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate. De asemenea, legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.
Citiţi şi:
- COOPERATIVA ARE ZESTRE: Fabrica de peleţi din Chiochiş va produce din 1 octombrie
- Proaspătă și albă, de la Chiochiș. Cooperativa are ZESTRE. Primarul Vasile Silași: Prima pâine produsă de noi, fără aditivi
- O nouă Cooperativă pe valea Meleşului. După Chiochiş a venit rândul Nuşeniului
- Vasile Silaşi: DSVSA B-N obligă oamenii să-şi limiteze efectivele la cinci exemplare
- Deputatul Daniel Suciu, la Buza Cătun: Voi deveni al 25-lea membru al Cooperativei Agricole Zestrea Chiochiş
Meniu principal
Ultimele stiri
Dum, 20:56
O nouă carte semnată de Traian Săsărman Cultura
Comentarii
Leon Pintea -
Dum, 18:18
In atentia d-lui Daniel (da)Vid: Din batrani asa-i lasat / Scoala nu-i camp de arat/ Nici...
Elena Parauan -
Sâm, 14:23
Felicitări!
Dragos Iacob -
Vin, 14:20
Felicitări D'le colonel. Cine are ochi sa citească si cine are minte sa ia socoteala la ideile...
Dorel de Bistrita -
Joi, 10:47
Ar trebui modificata legea si cate UN SALAR ( neimpozabil ) ... este suficient fiecruia cand ajunge...
cititor -
Mie, 19:40
Dacă vrei să lași un bolnav în fața unui cabinet medical sau a unei farmacii, cum procedezi?
Aniversări
La popas aniversar, îi transmitem părintelui paroh Ludor Mureșan de la Ilișua, gânduri frumoase, însoţite de urări de sănătate, împliniri şi bucurii...
Ziua de naștere a doamnei profesor Mihaela Maria Cozma, directorul Școlii Gimnaziale Urmeniș, ne oferă deosebita plăcere de a transmite cele mai...
În zi de naștere, adresăm sincere urări aniversare domnului prof. Ilie Silviu Grapini, director adjunct al Școlii Gimnaziale "A.P. ALEXI" Sângeorz-...
Comentarii
Este bine dar nu ați găsit altă denumire decât CAP!
Adaugă comentariu nou